Aksu'da Aprikus Üretim Fabrikası Açıldı

Aksu İlçesinde kısa adı Aprikus olan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlülüğünün hibe desteğiyle yapılan; ‘Organik Gül, Kekik ve Diğer Eterik Yağlar Üretim Fabrikası’ düzenlenen törenle hizmete girdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 20 Haziran 2011 09:02
Aksu'da Aprikus Üretim Fabrikası Açıldı

Aksu İlçesinde kısa adı Aprikus olan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlülüğünün hibe desteğiyle yapılan;  ‘Organik Gül, Kekik ve Diğer Eterik Yağlar Üretim Fabrikası’ düzenlenen törenle hizmete girdi.

Tesis bahçesinde düzenlenen törene Vali Memduh Oğuz, Aksu Kaymakamı İbrahim Özdel, Aksu Belediye Başkanı Ali Kaya, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Yıldırım, İl Milli Eğitim Müdürü Tacettin Yılmaz, İl Tarım Müdürü Sıddık İpek, İl Çevre ve Orman Müdürü Tayfun Büyükküpçü, İl Müftüsü Mehmet Emin Avcı, Sağlık İl Müdürü Vekili Abdullah Hızır Kılınç, İl Genel Meclisi Başkanı Osman Zabun ve İl Genel Meclisi Üyeleri, Gülbirlik Genel Müdürü İbrahim Çelik, sektör temsilcileri, Tesis Müdürü Kimya Mühendisi Dr. Füsun Ergenç ve ailesi, vatandaşlar ve tesisin çalışanları katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende ilk olarak protokol konuşmaları yapıldı.

Tesisin sahibi ve Müdürü Kimya Mühendisi Dr. Füsun Ergenç, projenin 4 sene önce başladığını ifade etti.

Dr. Ergenç; “Ben ve eşim 30 yıldır yurt dışında yabancı firmalarda çalışıyoruz. Her ikimizde şimdiye kadar öğrendiklerimizin, gördüklerimizin, bilgilerimizin ve tecrübelerimizin Türkiye’ye bir dönüşü olsun istedik. Bu nedenle Türkiye’ye yatırım yapmaya karar verdik” dedi.

Neden Aksu’ya yatırım yaptıkları sorusunu cevabına değinen Dr. Ergenç; “Diğer fabrikaları yoğunlaştığı ve sanayinin daha fazla olduğu Isparta ve Isparta’nın batı bölgelerine nazaran, alt yapının gelişmediği, iş imkanlarının daha az olduğu, genç kesimin şehre göç problemi olan, bu sebepler nedeniyle alternatif gelir kaynaklarının oluşturulmasına daha çok ihtiyaç duyulan Aksu bölgesine karar verdik” dedi

Daha önce il genelinde 23 adet benzer tesise müdürlük olarak destek verdiklerini belirten İl Tarım Müdürü Sıddık İpek; “Bakanlığımız tarımsal desteklemelerde her konuda üreticilere, tarımsal tesislere destek vermektedir. Modern tarımın uygulanması amacıyla ekipman desteklerimiz devam etmektedir. Bu nedenle ilimiz genelinde projesi bitmiş ve bitme aşamasına gelen tesislere 39 milyon lira hibe destek sağlanmıştır” dedi.

Devlet ve özel teşebbüsün en güzel örneğinin sergilendiğini ifade eden Aksu Kaymakamı İbrahim Özdel; “Bu tesis sayesinde ilçe halkımızın ürettiği ürünler değerinde sanayiciye teslim edilecek ve ekonomik kalkınmamıza katkı sağlayacaktır.

Asli işi gül yetiştirmek olan hemşerilerimiz, fabrika eksikliğinden dolayı gül üretiminden vazgeçerek diğer üretim sahalarına yönelmişlerdi. Bu yıl ilçemizde fiilen 120 hane olan gül üreticisi bulunmaktadır, öyle zannediyorum ki bu sayı fabrika sayesinde katlanarak artacaktır” dedi.

‘Burada bulunmamın asıl sebebi bu girişimi desteklediğimi göstermektir’ diyen Vali Memduh Oğuz; “Bu yatırımı yapan arkadaşlarımıza evet sizi destekliyoruz, yanınızdayız, bu desteğimiz bu güne kadar olduğu gibi bundan sonrada devam edecektir fikrimizi söylemek üzere buradayız.

Bu yatırımın ekonomik boyutu ve istihdam kapasitesi gerçek anlamını ifade etmiyor. Burada kaç paraya mal olduğundan, kaç kişi çalıştığından çok daha önemli olanı yaklaşımdır, niyettir ve arzudur, bu çok önemli… O bakımdan ben sizlerle beraber değerli yatırımcıyı ve eşini uygun bulursanız alkışlamak istiyorum” dedi.

Türk milletinin esas itibariyle vermeyi seven bir millet olduğunu ifade eden Vali Oğuz; “Biz almayı sevmeyiz, bunun çok iyi bilinmesini istiyorum. Pek çok yerde değişlik toplantılarda bunu söylemeye çalışıyoruz; Türkiye gerek yer altı, gerek yer üstü zenginliklerini, gerekse insan kapasitesi itibariyle hizmet sektöründeki zenginliğini ve güzelliklerini paylaşmayı seviyor. Bu bakımdan burada her ne kadar bir ekonmik tesis, bir yatırım söz konusu ise de, biz bu tesisin sahiplerini aynı zamanda vilayetimizin de konukları olarak kabul ediyoruz.

Elbette burada ekonomik kazanımlar olacaktır, burada çalışanlar olacak, üretim olacak, bölgenin üretimleri değerlenecek, ama bir başka önemli hususta bu tesis bir örnek oluşturacaktır… Ben şuna inanıyorum ki; birkaç yıl içerisinde buna benzer üç beş tesisin daha yapıldığını göreceksiniz.

Bu tesisin öncelikle bu çevreye ve Isparta’mıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

Konuşmalardan sonra protokol tarafından kurdele kesilerek fabrika hep birlikte gezildi. Tören Isparta usulü kabune ikramıyla sona erdi.

Tesisin açılışı sonrasında Vali Oğuz ve beraberindeki heyet Aksu İlçesinde yapılması planlanan Anaokulu arsasını gezdi. Kaymakam Özdel’in Sayın Valim anaokulunun yapılması için hayırsever bir vatandaşımız 30 bin lira yardımda bulundu demesi üzerine Vali Oğuz; “Bizim elimiz bereketlidir dediğim işte bu, madem hayırsever vatandaşlarımız yardıma hazır siz milli eğitim ile birlikte koordineli olarak başlayın yetmeyen yerde biz yardımcı oluruz” dedi.

Aksu Çok Programlı Meslek Lisesi bahçesinde yapılması düşünülen çok amaçlı salon yerinde incelemelerde bulunan Vali Oğuz; “Tabi ilçe olarak kültürel ve sportif faaliyetlerin yapılabilmesi bakımından iyi düşünülmüş bir proje, yapılmasında fayda var” dedi.  İncelemelerinden sonra ilgililere teşekkür eden vali Oğuz, ilçeden ayrıldı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum