Albayrak: 'Sanayi İşletmelerinde Değişim Şart'

Isparta’da sanayi işletmelerinin üretim kapasitelerine ilişkin verilerinin elektronik ortama aktarılmasını kapsayan geniş çaplı envanter çalışması başlatıldı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 19 Şubat 2013 12:18
Albayrak: 'Sanayi İşletmelerinde Değişim Şart'

Isparta’da sanayi işletmelerinin üretim kapasitelerine ilişkin verilerinin elektronik ortama aktarılmasını kapsayan geniş çaplı envanter çalışması başlatıldı. Sisteme dahil olana enerji teşviki var.

TEKNOLOJİK GELİŞMELERDEN UZAĞIZ
Çoğunluğunu küçük çaplı sanayi işletmelerinin oluşturduğu Isparta’da, bu işletmelerin büyük bölümü teknolojik gelişmelere ayak uyduramıyor. Bunun nedeni mesleki eğitimin usta çırak ilişkisine dayanması. Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mehmet Albayrak’a göre ilde sanayicinin teknolojiyi kullanma becerisinin geliştirilmesi şart.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mehmet Albayrak, ilimizdeki bütün sanayi kuruluşlarının tespitini yapmak amacıyla sanayi envanteri oluşturma çalışmalarına başladıklarını söyledi.

Şu anda mevcut sanayi envanter sistemine kayıtlı 430 işletmenin bulunduğunu belirten Albayrak, “Bizim tahminlerimize göre sisteme kayıtlı olması gereken yaklaşık binin üzerinde işletmenin olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle ildeki bütün sanayi kuruluşlarının tespitini yapmak amacıyla sanayi envanteri oluşturmak için çalışmalara başladık.

Önce tespitler yapılacak daha sonra bunların mevcut elektronik sisteme envanter kaydını yapacağız. Sonra bu sisteme yıllık ne kadar mal üretmişler bunların kaydını tutacağız. Ama henüz işin başındayız” diye konuştu.

‘SİSTEME KAYITLI OLUN YÜZDE 20 İNDİRİMDEN FAYDALANIN’
Bu envantere kayıtlı olan işletmelerin belirli indirimlerden yararlanabildiğini belirten Albayrak, “Elektriği yoğun kullanan sanayi işletmeleri yüzde 20 nispetinde enerji kullanımındaki indirimlerinden yararlanabiliyorlar. Sisteme kayıtlı olmak her yönüyle işletmeciye fayda sağlıyor” dedi.

‘İŞLETMELER DÜŞÜK TEKNOLOJİYE SAHİP’
Isparta sanayinde katma değeri çok düşük ürünler üretildiğine dikkat çeken Albayrak, Isparta’nın düşük teknolojili sanayi işletmelerine sahip olduğunu açıkladı. Albayrak, bu işletmelerde mutlaka teknolojilerin yükseltilmesi gerektiğine değindi.

‘KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLER ÜRETİLMELİ’
Isparta’nın katma değeri düşük ürünler üretmesi nedeniyle alması gereken payı alamadığını belirten Albayrak, “Burada ağaç sanayisi çok yaygın olan bir sanayi dalı. Ham keresteyi alıyor.

Late haline getirip late olarak satıyor. Bunu işleyip bir parkeye dönüştürse, suntaya dönüştürse veya sanayinin diğer kollarında kullanılan formika gibi hatta bunlarla da yetinmeyip mobilya ürünlerine dönüştürülerek piyasaya arz edilse katma değeri yükselmiş olacak” dedi.

‘HAM MADDEYİ İŞLEYİN Kİ TİCARİ PAYI ARTIRIN’
Bir diğer örneğin mermer sektöründe de yaşandığını vurgulayan Albayrak, “Mermeri Isparta’da bulunan yataklarından çıkarıp yine onu da kütük halinde satıyorlar. İhraç yaparken kütük halinde.

Halbuki mermerden elde edilebilecek binlerce çeşit ürün var. Bunlar işlenip, şekillendirilip, cilalansa satılsa böylelikle katma değeri daha da yükselecek. Hem de Isparta’daki sanayi sektörü de ticari hayattaki payını artırmış olacak” görüşlerine yer verdi.

‘USTA ÇIRAK İLİŞKİSİYLE YETİŞMİŞ BİR SANAYİCİ PROFİLİ VAR’
Isparta’da yaşanan bir diğer handikabın ise işletmecilerin günümüzde hala geleneksel yöntemlerle sektörde tutunmaya çalıştıklarını bildiren Albayrak, bu nedenle sanayicilerin teknolojiye ayak uyduramadıklarını söyledi. Akbayrak, “Usta çırak ilişkisiyle yetişmiş bir sanayici profilimiz var.

Sanayicimizin bilimsel teknolojiyi kullanma becerisinin geliştirilmesi lazım. Şimdi sanayici bu yeteneğe sahip olmayabilir ama en azından bu yeteneğe sahip insanları işletmelerin de istihdam etmeleri gerekir. Hala Isparta sanayisinde böyle bir danışman AR-GE çalışanı gibi insanların istihdam edilmesi lüks görülüyor.

Çünkü işletmeler hem küçük, hem de geleneksel yöntemlerle bu işe başlamışlar. Bilimsel yöntemlerle bu işe başlayan işletme sayısı çok az. Ve bunlar gelişen teknolojiye ayak uydurabiliyorlar” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.