Almanya'ya Yatırım Daveti...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız; "Dünyanın dinamosu niteliğindeki Almanya'nın yatırımları bizim için çok önemli. Daha da artmasını istiyoruz" açıklamasında bulundu

Yayınlanma:
Güncelleme: 27 Şubat 2013 22:46
Almanya'ya Yatırım Daveti...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dünyanın dinamosu niteliğindeki Almanya'nın yatırımlarının Türkiye için önemli olduğunu belirterek, Almanya'nın Türkiye'dekiyatırımlarının daha da artmasını istediklerini söyledi.

Bakan Yıldız, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ziyareti sebebiyle Türkiye'ye gelen işadamı heyetini Bakanlık'ta dün kabul etti. 14 dev Alman şirket üst yöneticisinin de yer aldığı kabulde, başta enerji ihaleleri olmak üzere kömür ve yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili yatırımlar görüşüldü.

Kabulde, Alman heyetinde yer alan yöneticilerin dünyanın pek çok ülkesinde ciddi yatırımları olan firmaları temsil ettiğini ifade eden Yıldız, şunları söyledi:

''Ülkelerin enerji arz güvenliğiyle alakalı son derece önemli ve stratejik hale gelen konu başlıkları oluştu. Bu süreçte, Merkel'in ülkemize ziyaretinde bu denli üst düzey işadamıyla gelmesi önemli. Türkiye'de siyasi istikrar, kalıcı ve sürdürülebilir hale geldi. Türkiye'de yatırım yapmak isteyen firmalar için ülkemiz güvenli bir yatırım ortamıdır.

Birçok yatırımcı için işbirliğine ve yatırımortamının iyileştirilmesine açığız.''
Türkiye'deki büyüme rakamlarının sürekliliğine işaret eden Bakan Yıldız, geride kalan 10 yılda Türkiye'nin enerjide hemen hemen 2 kat büyüdüğünü söyledi.

Gelecek 10 yılda da hedeflerinin söz konusu alandaki büyümeyi 2 katına çıkartmak olduğunu ifade eden Yıldız, ''2012 yılında fiili olarak kurulu gücümüz yüzde 8,1 daha büyüdü. Bütün durgunluğa rağmen. Çevreye duyarlı olmak kaydıyla yatırımlarımız devam ediyor. Biz büyümemizi uluslararası sermaye ile beraber yapıyoruz.

Yani finans yapısıyla beraber büyüyoruz. Liberalleşmemiz ve serbestleşmemiz devam ediyor. 10 yıl önce yüzde 34 olan özel sektörün kurulu güçteki payını şimdi yüzde 61'lere çıkardık. O açıdan daha fazla büyümeye ihtiyacımız var. Bu değişim sırasında da var olan bazı hatalarımızı da gideriyoruz.

Dünyanın dinamosu niteliğindeki Almanya'nın yatırımları bizim için çok önemli. Daha da artmasını istiyoruz'' diye konuştu.

-''Türkiye, Almanya için Japonya'dan daha önemli''
Almanya heyetine başkanlık eden Federal Ekonomi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Anne Ruth Herkes de heyette üst düzey firmalar ile işadamlarının yer aldığı belirterek, heyette enerjinin yanında finansman, inşaat, altyapı, makine sanayi ve ulaşım sektörlerinde faaliyet gösteren şirketlerin temsilcilerinin de olduğunu söyledi.

Herkes, ''Türkiye enerji alanında bir transit ülke olma önemine sahip. Bizimde Türkiye ile ilgili önümüzdeki 10 yıl içerisinde enerji tüketiminin 2 katı artacağı tespitimiz var. Biz Türkiye'deki yatırımlarımızı artırmaya hazırız'' dedi.

Almanya Sanayiciler Birliği Başkanı Ulrich Grillo ise yapılan toplantının önemine değinerek, şunları kaydetti:
''Türkiye modern ve çok hızlı büyüyen bir ülke. Aynı zamanda coğrafi öneminden dolayı da bizim için ayrı bir önem arz ediyor. Ticaret hacmimiz 2012 yılında 35 milyar dolar oldu. Türkiye, Almanya için Japonya'dan daha önemli. Daha fazla ihracat yapıyoruz. Türkiye'de yatırım yapmış olan Alman ya da Alman sermayeli şirketler var.

Özellikle enerji alanında yatırım istekleri fazla. Aynı zamanda da Almanya'da yatırım yapan Türk şirketlerinin de yatırım hacmi artıyor. Türkiye'nin son 10 yılda ortaya koyduğu gelişmeyi büyük bir hayranlıkla ve saygı duyarak izliyoruz. Her yıl yüksek büyüme hızı göstermesi borçlanma yapısındaki gelişmeler, bizimde Türk ekonomisine saygımızın daha da artmasına neden oluyor.

Ortaya koyduğunuz başarılar son derece önemli. Cumhuriyetin 100. yılı ile alakalı hedefleri de takip ediyoruz. Bu toplantılar ve düzenlenen forumlar iki ülke arasındaki işbirliğine katkı sağlıyor.''

-Kömür, rüzgar ve güneş yatırımları konuşuldu
Almanya Sanayi ve Ticaret Odalar Birliği Başkanı Hans Heinrich Driftmann, Siemens, E.ON, EnBw, ALBA, Deutche Lufthansa, Herrenknecht, Hoffmann Fördertechnik, Hitachi Power, Deutche Bank, ISPAT, Airbus, BTC, STEAG, Fraport şirketlerinin yönetim kurulu başkanlarının katıldığı toplantıda, başta enerji ihaleleri olmak üzere, kömür ve yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili yatırım konuları ve yaşanan teknik sorunlar gündeme getirildi.

Söz konusu problemlerin bir sonraki Türk Alman Enerji Forumu'nda ele alınması kararlaştırıldı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.