Alo Fetva'ya Bakın Neler Sordular

Isparta İl Müftülüğü'nde hizmet veren “Alo Fetva” hattını arayan vatandaşlar ilginç sorular yöneltiyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 08 Temmuz 2015 19:28
Alo Fetva'ya Bakın Neler Sordular

Dini sorular yöneltilen Alo Fetva Hattı'nda kadın ve erkeklere ayrı birim halinde hizmet veriliyor. İl Müftüsü Galip Akın, Ramazan Ayı dolayısıyla "Alo Fetva Hattı"nda görevlilerin cevapladığı soruları anlattı.

Çoğunlukta "oruç" ve "zekat" sorularının yöneltildiği "Alo Fetva" hattında, Ramazan ayının tatile denk gelmesi nedeniyle "tatil" ve "seferilik" sorularına da cevap veriliyor.

Babasının maaşını alabilmek için boşandığı eşi ile aynı evde imam nikâhlı bir şekilde kalabilmenin helal olup olmadığı sorularının yöneltildiğini belirten İl Müftüsü Galip Akın, "Bu bir hiledir. Nikâhtaşaka yoktur. Böyle bir şey kesinlikle dinen caiz değildir. Bu Türkiye’nin yarasıdır. Maalesef cehaletle insanlar babasının maaşını alabilmek için resmen boşanma görünerek devletten maaş alma yolunu tercih etmişlerdir. Bu bir hiledir.Çünkü nikâhta ve talakta şaka yoktur. Ciddi ise ciddi şakası da ciddidir. Böyle bir şey kesinlikle dinen caiz değildir” dedi.

‘KARI KOCA ARASINDAKİ YAKINLIĞA DİKKAT EDİN’
Ramazan ayında sıkça sorulan soruların başında gelenKarı-koca yakınlaşması ile ilgili sorulara da açıklık getiren Müftü Akın,karı-koca yakınlıklarının orucu bozup bozmayacağı sorulduğu zaman ilk olarak yakınlık meselesini soruyoruz. Bu cinsel temas noktasına varmışsa zaten oruç bozulmuştur. Kefaleti gerektirecek bir konudur" dedi.

Camiye yapılan çay şeker yardımı fitre zekât yerine geçer midiye soruların da yöneltildiğini kaydeden Müftü Galip Akın, elbette bunlar fitre zekât yerine geçmez. “Zekât, filtre, fidye, zekât kimlere verilir kimlere verilmez soruları da yöneltiliyor. Damada, geline, kayın babaya, anneye, babaya zekât verilir mi, kardeşlere verilir mi, soruları ile karşı karşıya kalıyoruz ve bunların bütün cevaplarını kardeşlerimize veriyoruz” ifadelerini kullandı.

‘TUTAMIYORSANIZ KAZA EDİN’
Ramazan aylarında kadınların özel durumlarında oruç tutamayacaklarınıifade eden Müftü Akın “Tutamadıkları oruçları kaza etmeleri gerekmektedir. Kadınlarınözel durumlarında oruç tutabilirler mi sorusu soruldu. Tabi bazı internetsitelerin de tutulabileceği yazıyor deniliyor diye soruyorlar. Elbette Sevgili Peygamber’imiz (SAV)’in bize getirdiği Allah’ın bize gönderdiği kitabımız Kuranve İslam dinin de bütün bunların kitap, sünnet, icma ve kıyas ile yerleri oturtulmuş ve belirtilmiştir. Sevgili Peygamber’imiz (Sav)’in öğretileri içerisin de elbette özel durumda olan kadınların oruç tutamayacakları, namaz kılamayacakları ve daha sonra oruçlarını kaza edecekleri belirtilmiştir”şeklinde konuştu.

‘MUTLAKA KAZASINI YAPIN’
Seferi iken oruç tutmayanların mutlaka kaza etmesini gerektiğine değinen Müftü Akın “seferi iken orucunu tutar ya da tutmaz. Tutamıyorsa daha sonra tutacağını kitaplarımızda belirtilmiştir. Oruç bu şekli ile bizegelen fetvalar farklı farklıdır. Biz fetvalar fetva sorana göre değişir.Onların niyetlerine ve kendilerinden aldığımız sorulara göre dinimizin cevaplarını veriyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.