Alternatif Turizm Çalıştayı Yapıldı

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı, Antalya, Burdur ve Isparta’nın stratejik yol haritasını oluşturacak yeni bölge planı hazırlıkları kapsamında ilk çalıştayı gerçekleştirdi.

Yayınlanma:
Alternatif Turizm Çalıştayı Yapıldı

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Antalya, Burdur ve Isparta’nın stratejik yol haritasını oluşturacak yeni bölge planı hazırlıkları kapsamında ilk çalıştayı, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), Burdur İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliğiyle Burdur’da gerçekleştirdi.

Üç ilden kamu kurum ve kuruluşları yöneticileri, akademisyenler, yerel yöneticiler, STK’lar ve özel sektör temsilcilerinin katıldığı ‘Batı Akdeniz Alternatif Turizm Çalıştayı’nda, bölgenin alternatif turizmdeki potansiyeli, yapılacaklar ve izlenecek yöntemlerle ilgili sorulara cevaplar arandı.

BAKA, Antalya, Burdur ve Isparta’yı içeren TR61 Düzey 2 Bölgesi’nin 2014-2023 Bölge Planı hazırlıkları kapsamında ilk çalıştayı, MAKÜ Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleştirdi. Burdur Vali Vekili Halil Karbuz, Belediye Başkan Vekili Serdar Başgül ile Burdur, Isparta ve Antalya’dan kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, akademisyenler ile STK temsilcilerinin katıldığı ‘Batı Akdeniz Alternatif Turizm Çalıştayı’, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır’ın konuşmasıyla başladı.

Bakanlığın çalışmaları, hazırladığı envanter ve çalıştayla ilgili bilgi vererek tanıtım ve alt yapı eksikliği başlıklarının önemine dikkat çeken Mehmet Tanır, “Yapılacak çalışmalardan ortak konsept çıkmalıdır. İlimizdeki kaynaklar nelerdir. MAKÜ, BAKA kamu kurumları yerel kaynaklarımızdır. Turist neden Burdur’a gelsin? Nedenleri öne çıkararak hangi markalar öne çıkarılacak. Kaynakların ortak hedefe nasıl yönlendirileceği üzerinde durulmalıdır. Kamu kurumlarımız, BAKA kırsal kalkınma ilin tanıtımı için önemli çalışmalar yapmıştır. EMİTT, ITB Berlin gibi fuarlara katılım olmuştur. Atılan her adımın Burdur için bir kazanım olduğunu düşünüyor ve çalıştaya katılan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin de, üç ilin tüm ilçelerinde kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, STK’lar ile özel sektör temsilcilerinin katıldığı hazırlık toplantıları yapıldığını ve yeni bölge planı için çalıştaylar gerçekleştirileceğini belirtti. İlki olan ‘Batı Akdeniz Alternatif Turizm Çalıştayı’nın güzel sonuçlara vesile olması dileklerinde bulunan Tuncay ENGİN, “Bugün gerçekten güzel bir gün, Toroslar’ın artık turizme kazandırılmasına yönelik bir çalıştay olacak. Çok güzel kaynaklarımız var ancak ortaya konulmadıkça bir şey ifade etmiyor. Burdur’un %45 Isparta’nın ise %40 orman. Üniversite, belediye, kamu kurumlar, iş adamları olarak neler yapılabilir, sonuç ve çözüm önerileri neler olacak bunları bakanlıklara ve sizlere sunacağız. Bütün kurumlar olarak ve koordineli çalışarak sorunları aşacağız” diye konuştu.

Rektör Prof. Dr. Mustafa Saatcı ise, “Üniversite olarak her kurumla ilişkilerimiz devam ediyor. Şehri kendimizden ayırmıyoruz. Eminiz ki şehir de bizi kendinden ayırmıyor bu birlikteliği çok güzel çalışmalarla devam ettiriyoruz. Bu çalıştayda şehrimiz ve bölgemiz için güzel şeylere vesile olur. Uyuyan güzel Burdurumuz’u uyandıralım. Güzel bir çalıştay diliyorum” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından MAKÜ öğretim üyesi Doç.Dr. Salih Ceylan’ın başkanlığında, Akdeniz, Süleyman Demirel ve Mehmet Akif Ersoy üniversitelerinden öğretim üyelerinden oluşan moderatörler, turizm potansiyeli mevcut durum ve neler yapılabilir konularından bilgi verdi. Tematik konular Eko Turizm, Kırsal Turizm, İnanç Turizmi, Kış Turizmi, Kültür Turizmi, Göl Turizmi, Yöresel Tatlar ve Lezzetler Turizmi (Gastronomi), Botanik Turizm ile Mağara Turizmi hakkında sunumlar sabah ve öğleden sonra iki oturumda gerçekleştirilirken katılımcılar da söz alarak görüş ve önerilerini açıkladı.

‘Antalya, Burdur ve Isparta’da kırsal turizmin önemi, şu an ve gelecekte nerede olacağı, varolan potansiyelin nasıl değerlendirilmesi gerektiği, tehditler ile fırsatların neler olabileceği, altyapının, fiziksel unsurların ve insan kaynaklarının geliştirilmesi, başarı için fiziksel unsurların varlığının tek başına yeterli olmaması, organizasyon kabiliyeti, pazarlama, iletişim ve girişimcilik niteliğine sahip insan kaynağının önemi konularında beyin fırtınası ile çalıştay tamamlandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.