Altınbaşak'ın Projesi Dünya 4. Oldu

Isparta Özel Altınbaşak Koleji, televizyonların reyting ölçümüne alternatif olacak bir sistem geliştirdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 19 Haziran 2011 14:11
Altınbaşak'ın Projesi Dünya 4. Oldu

Isparta Özel Altınbaşak Koleji, televizyonların reyting ölçümüne alternatif olacak bir sistem geliştirdi. Özel olarak geliştirilen yazılım sayesinde sadece anlaşmalı kanalların değil, uydudaki tüm televizyon ve radyo kanallarının reytingleri gün içerisinde 24 saat boyunca anlık olarak ölçülebiliyor.

Isparta Özel Altınbaşak Koleji öğrencileri geliştirdikleri bir proje ile televizyonlarda sağlıklı yapılamayan reyting ölçümünü yeni ve maliyeti düşük bir sistemle ölçmeyi başardı. Bu sistem için evlerde bulunan televizyon, çanak anten ve receiver ağ kablosu ile modeme bağlantı yapıldı. Böylelikle uydunun IP'sinin modemin static(sabit) IP'sine yönlendirilmesi sağlandı.

Proje Danışmanı Yücel Pendik, tasarlamış oldukları programlama dili(PHP) ile yazdıkları yazılım sayesinde receiverden gelen bilgileri alarak bir veri tabanı oluşturduklarını ifade etti. Sonrasında diğer TV izleyicilerinden gelen veriler ile analiz edilerek izleyicilerin dakika dakika, hangi kanalları izlediğini istatistiksel olarak değerlendirebildiklerini kaydeden Pendik, veri tabanından aldıkları bu sonuçların analizlerini program kodları ile yaptıklarını, daha sonra sürekli kendini güncelleyen internet sitelerinde yayınladıklarını anlatı. Pendik, "Yaptığımız sistemin verimli çalışıp çalışmadığını test etmek için 100 TV izleyicisinden elde ettiğimiz verileri www. reytingtr. com adresinde yayınladık. " diye konuştu.

PROJE DÜNYA 4. SÜ OLDU
Projeyi çalışan öğrencilerden Osman Tamer, 16 Mayıs'ta Ankara'da yapılan Uluslararası Eğitimde Bilişim İletişim Kültür Olimpiyatı(E-BİKO)'nda bilişimde Ar-Ge kategorisinde dünya 4'ncüsü olduklarını söyledi. Tamer, bu başarının kendilerini çok mutlu ettiğini belirterek, projenin günümüzdeki reyting ölçüm sistemine alternatif bir çözüm olduğunu kaydetti.

Okul öğrencilerinden Mehmet Uslu da, sistemin ekonomik, uygulanabilir ve reyting ölçme problemine alternatif bir proje olduğunu söyledi. Uslu, sistemin diğerlerinden farklı olarak uyduda kayıtlı olan tüm radyo ve televizyonların çeşitli yayınlarını reyting ölçümünü yapabildiğini anlattı.

Proje Danışmanı Yücel Pendik ise sistemin üstünlükleri hakkında şunları söyledi: "Reyting ölçme sisteminin birçok eksikliği vardır ve yenilenmesi gerekmektedir. Bizim uyguladığımız sistemde kanallar uydudan frekanslarına göre değil isimlerine göre alındığı için frekans çakışmalarından kaynaklanan sorunlara son verilmektedir. Sistemimiz evdeki insanlara hiçbir zahmet gerektirmeden uydudan otomatik olarak o an izlenen kanal bilgisini alır. ve de sadece uydu ve modem kullanıldığı için maliyet düşüktür. Yani internet ve uydu kullanıcısı olan her eve sadece ethernet kablosu ile kurulabilir. Böylelikle reyting ölçümü alınan ev sayısı daha fazla olacağından daha gerçekçi ölçümler sağlanmış olur" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.