Altında Senetli Satışa Geri Dönüş Olabilir

Kredi kartına taksit uygulamasına getirilen sınırlamalardan olumsuz etkilenmesi beklenen kuyumculuk sektörü tüketiciye farklı yollarla taksit yapma olanağını arıyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 01 Şubat 2014 16:09
Altında Senetli Satışa Geri Dönüş Olabilir

Geçmişte yaygın olan senet uygulamasının tekrar gündeme gelebileceği belirtiliyor. Batı Anadolu Kuyumcular Birliği ve İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Yılmaz Uca, sınırlamanın kısasürede kepenk kapatmalara neden olacağını ileri sürdü.

Açıklamalarda bulunan Uca, BDDK'nın yayınladığı genelge ile kredi kartına taksit uygulamasının tamamen kalkmasınınsektörde şok etkisi yaratacağını savundu.

Altın fiyatlarının yükselmesi sonrası kuyumcuların durgunluğa girdiğini, son 10 yılda çok sayıda kuyumcunun iflas ettiğini, son dönemde kredi kartına taksitle yapılan satışların piyasaya nefesaldırdığını kaydeden Uca, "Satışlarının yüzde 80'ini kredi kartına taksitle yapan üyelerimiz var. Genel olarak kuyumcuların iş hacminin yarısı taksitle. Kredi kartı bizim can simidimiz. Böyle birortamda taksiti kaldırırsanız piyasa çöker" dedi.

BDDK'nın son yıllarda kuyumculuk sektörünü dikkate almayan uygulamaları hayata geçirdiğini,bankaların altın satışı konusundaki uyarılarının dinlenmediğini söyleyen Uca, kredi kartına taksitkonusunda da BDDK yetkilileriyle yaptıkları görüşmelerde 6 taksit sınırının konuşulurkentaksitin tamamen kaldırılmasının kendilerini çok üzdüğünü ifade etti.

Uca, "Kuyumculuk, kimsenin dikkate almadığı bir sektör haline geldi. Ekonomi soğusun deniyor ama kuyumcu esnafının ne yapacağını soran yok" diye konuştu.

- "Çürük elmalar içimize yerleşti"
Taksit uygulamasının kaldırılmasında kuyumcuların bu olanağı tefecilik yapmak için kullandığı iddialarının etkili olduğunun konuşulduğuna da işaret eden Uca, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim meslek kanunumuz olmadığı için her isteyen kuyumcu dükkanı açıp 'altın alıp satıyorum' diyebilir. Kontrolsüzlük nedeniyle tefecilik gibi işlerin en kolay yapılacağı sektör haline geldik. Dışarıdan gelen çürük elmalar içimize yerleşti. Ancak kredi kartını tefecilik amaçlı kullanan firmasayısı binde biri geçmez. Kaldı ki bunu ortadan kaldırmak çok kolay.

Çünkü POS cihazının bir ucu bankadaki hesaplara bağlı. Bu hesaplar da Maliye'nin denetiminde. Yapılacak küçük vekolay bir denetimle kuyumcu ile tefeci ortaya çıkarılabilir. Birkaç tefeci için tüm kuyumculuksektörünü cezalandırmak haksızlık."

Esnafın kredi kartına taksit yerine eski usullere döneceğini, özellikle düğün sezonu öncesisenetle satışların artacağını öne süren Uca, bu durumun kayıtdışılığı da artıracağını iddia etti.Senet ve çekin çok güvenilir olmaması nedeniyle de kaygılar bulunduğuna işaret eden Uca, "Taksit olanağı sayesinde kredi kartının kullanımı sektördeki kayıt dışılık sorununu çözmüştü. Şimdi yeniden nakit veya senetle satışın ağırlık kazanması fatura kesmek istemeyen kişilerin suistimaline neden olabilir" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.