Anadolu Zengin Bir Kültüre Sahip

Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Mehmet Metin Hülagü, Anadolu’nun zengin bir kültüre sahip olduğunu söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 06 Mayıs 2013 16:50
Anadolu Zengin Bir Kültüre Sahip

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Fen Edebiyat Fakültesi (FEF) Tarih Bölümü tarafından “Gelecek, Geçmişi Tartışıyor” isimli bir sempozyum düzenlendi. Sempozyuma, Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Mehmet Metin Hülagü, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İskender Akkurt, FEF Dekanı Prof. Dr. Ali Kökce, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Sempozyum öncesinde TTK Başkanı Prof. Dr. Mehmet Metin Hülagü, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu’nu makamında ziyaret etti. Karşılıklı iyi niyet dileklerinin getirildiği ziyarette günün anısına hediyeler verildi.

Orman Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen sempozyumun açılış konuşmasını FEF Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman Seydi, böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti ifade ederek sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

FEF Dekanı Prof. Dr. Ali Kökçe, sempozyumun verimli geçmesini dileyerek emeği geçenlere teşekkür etti.

Sempozyumun onur konuğu TTK Başkanı Mehmet Metin Hülagü, kurum hakkında bilgi verdi. Anadolu’nun zengin bir kültüre sahip olduğunu belirten Hülagü, Osmanlı padişahlarının çok yönlü insanlar olduğunu söyledi. Konuşmasında II. Abdülhamit’in anlayışına değinen Hülagü, “Abdülhamit deyince diktatör bir padişah geliyor aklımıza. Onu yasakçı, pinti ve cimri bir padişah olarak biliyoruz. Abdülhamit niye böyle tanıtıldı. Hep batılı kaynaklardan okuduk. Bütünüyle Fransız, İngiliz kaynaklardan yararlanıldı, onlar referans alındı. Eskiden bilgiye ulaşmak zordu. Artık internet var, iletişim araçları gelişti, bilgiye erişmek kolay. Eskiden bazı şeyleri konuşmak yasaktı. Ön yargılarımız vardı.” dedi.

Batı’nın Türklere karşı tutumundan bahseden Hülagü, şunları kaydetti: “Abdülhamit’e karşı olmalarının sebebi petrol kaynaklarını kullanamıyor olmalarıdır. Abdülhamit ülkenin stratejik bölgelerini kendi mülkü haline getirmiştir çünkü; uluslararası hukukta bir devletin toprağı işgal edilebilir ancak özel mülk işgal edilemez durumu vardır. Abdülhamit petrol bölgelerinin haritasını çıkartmıştır. Abdülhamit tarih açısından önemlidir, tarihe yön vermiştir. İmparatorluk yenilenmeye, yıkılmaya ve paylaşılmaya çalışıldığı dönemde muhafazakar yapı sergilediği için İngiltere, Batı tarafından şekillenmemiştir. O yüzden yanlış bilgiler yürütmüşlerdir.”

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.