Anayasa Değişikliği SDÜ'de Tartışıldı

Anayasa Değişikliği SDÜ'de Tartışıldı

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Mart 2017 20:49
Anayasa Değişikliği SDÜ'de Tartışıldı

Süleyman Demirel Üniversitesi'nde (SDÜ) "Anayasa Değişikliği", "16 Nisan Referandumu", "Yeni Anayasaya Olan İhtiyacın Nedenleri", "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" gibi konuların ele alındığı "Uluslararası Perspektiften Cumhurbaşkanlığı Hükümeti Sistemi" konulu sempozyum başladı.

SDÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi'nde düzenlenen sempozyumda çok sayıda katılımcı, yeni hükümet sisteminin getirileri hakkında bilgi alma fırsatını buldu. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı SDÜ İİBF Dekanı Prof. Dr. Murat Okçu, 16 Nisan'da yapılacak olan referandum öncesi uluslararası arenada bu sistemin nasıl göründüğünü değerlendirmek ve konuyu akademik alanda incelemek amacıyla böyle bir sempozyum düzenlediklerini belirterek "Önemli bir coğrafyada yaşıyoruz ve önemi her geçen gün artıyor. Bu coğrafyanın insanları sadece bu coğrafyanın değil, tüm dünyanın insanıdır" dedi. SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı ise sistem tartışmalarını ele alan dördüncü etkinliği gerçekleştirdiklerini vurgulayarak tartışmaktan kaçınmamak gerektiğini, ülkemizde gerçekleştirilecek olan referandum un tüm dünyayı ilgilendirdiğini söyledi.

TBMM Bütçe Komisyon Başkanı AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç de referandum süreci hakkında katılımcılara bilgi vererek daha güçlü, karar mekanizması daha hızlı ve daha istikrarlı bir Türkiye amaçladıklarını söyledi. Dünyadaki yönetim modellerine bakıldığında her ülkenin öz değerlerini, kültürünü ele alarak bir yönetim biçimi belirlemesi gerektiğine vurgu yapan Bilgiç "Ülkemizin yönetim biçimini başka ülkelerle kıyaslamamalıyız. Dünyadaki başkanlık sistemlerini incelediğimizde hepsinin birebir aynı olmasını bekleyemeyiz. Her ülkenin yapısı farklıdır. ve her ülkenin yapısı kendi yönetim biçimini belirler."diye konuştu Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne neden ihtiyaç duyulduğunun anlaşılması için geçmişe bakılması gerektiğini ifade eden Bilgiç, "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" sözünün Türkiye'de tam olarak tecelli etmediğini, bu sistem ile daha demokratik ve daha sivil bir anayasanın da inşa edileceğini kaydetti. Bilgiç, "Yeni modelde millet, beş yıllığına parlamentoyu da cumhurbaşkanını da kendisi seçecek. Bölgesinde lider, İslam dünyasında lider bir Türkiye için daha güçlü olmalıyız." dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Isparta Milletvekili Said Yüce'nin moderatörlüğünde gerçekleştirilen Azerbaycan Yeniçağ Gazetesi Editöreü Agil Alesger ile Yeni Akit Gazetesi Ayhan Demir'in konuşmacı olarak katıldığı birinci oturuma geçildi

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum