Anayasaya Aykırı

Türk eğitim Sen ğyeleri, eğitim alanında yapılan düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesi'nin kapısını çaldı. Sendika üyeleri hazırladıkları dilekçeleri Anayasa Mahkemesi'ne gönderdi.

Yayınlanma:
Anayasaya Aykırı

Türk eğitim Sen üyeleri, eğitim alanında yapılan düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesi'nin kapısını çaldı.ajans32

Türk Eğitim Sen Isparta Şube Başkanı Ali Balaban'ın basın açıklamasının ardından hazırlanan dilekçeler Anayasa mahkemesine gönderildi.

Türk Eğitim Sen üyeleri PTT Merkez bina önünde bir araya gelerek yapılan düzenlemelerin Anayasaya aykırı olduğunu ileri sürdü.

Grup adına açıklama yapan Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Ali Balaban yaptığı açıklamada "Bildiğiniz üzere, 14 Mart 2014 tarih ve 28941 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6528 Sayılı kanun ile, Millî Eğitim Temel Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde değişikliklere gidilmiştir.

Hayata geçirilen söz konusu yeni düzenlemeyle, öncelikle dört yılını dolduran okul yöneticileri değerlendirmeye alınmıştır. 100 Tam puan üzerinden yapılan değerlendirmelerde 75 puan ve üzeri alanların görev süreleri uzatılmış, baraj altında kalanların ise yöneticilik görevleri sonlandırılarak öğretmenliğe döndürülmüştür. 100 Puanın 40 puanı yöneticilerin okuldaki mesai arkadaşları, veli ve öğrenci temsilcileri tarafından; 60 puanı ise Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri tarafından yapılmıştır.

Bu süreçte yurt genelinde öylesine adaletsiz, insafsız ve kayırmacı tutumlar sergilenmiştir ki; bu dönem, demokrasi, insan hakları ve hukuk açısından ülkemiz adına kara bir sayfa olarak tarihteki yerini şimdiden almıştır.

Ülke genelinde idare adına puanlama yapan bu şube müdürlerinin çok büyük bir kısmı puan verdikleri okul yöneticilerini tanımamakta, okullarına bir kez olsun dahi görmemiş durumdadırlar. Çünkü bunların önemli bir bölümü yeni göreve gelmiş ve okul idarecilerini tanımayan şube müdürleridir.

Öte yandan, idare veya bir sendika tarafından ellerine tutuşturulan listeler üzerinden değerlendirme yapan bu şube müdürlerinin, atamalarına esas teşkil eden yönetmeliğin yürütmesinin durdurulmuş olması da ayrı bir garabettir. Yani, vicdan ve adalet ölçülerini katlederek binlerce okul müdürünün akıbetini tayin edenlerin, aslında hukuksuz bir şekilde o makamları işgal ettiği görülmektedir.

Değerlendirmelerde başarı, bilgi, tecrübe hiç önemsenmemiş; adam kayırma, emek hırsızlığı, usulsüzlük, kişiye özel puanlamalar ve gayri ciddilik söz konusu olmuştur. Onlarca başarı belgesi ve ödül almış, çalışma arkadaşları tarafından başarılı bulunan bir çok okul müdürüne, ilçe milli eğitim şube müdürleri tarafından çok düşük puanlar verilmiştir.
Eğitim Öğretim ve Bilim Hizmetleri kolundaki üç büyük sendikadan Türk Eğitim-Sen % 21,61 Eğitim-Sen % 12,09 ve Eğitim Bir Sen ise % 26,17 sendikalaşma oranına sahiptir. Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki toplam sendikalaşma oranı da % 71,49’dur. Bu rakamlar göstermektedir ki, okul yöneticilerini sınava tabi tutan mülakat komisyonlarının oluşumu, adeta bir sendikaya ihale edilmiş ve bunların refleksine göre de sonuçlar ortaya çıkmıştır.ajans32

Hakkaniyet ilkesini katleden bu sürecin üçüncü aşamasında da müdür başyardımcıları ve müdür yardımcılarının görevlendirmeleri yapılacaktır. Söz konusu değişiklikler ve uygulamaya dair çıkarılan yönetmelik gereğince müdür başyardımcıları ve müdür yardımcıları okul müdürünün teklifiyle idarece atanacaktır. Yani hiç şüphe yok ki, bir sendikanın ve dolayısıyla siyasi iradenin telkini ve siparişiyle okul müdürlüğü makamlarını işgal edenler tarafından yapılacak olan müdür yardımcılığı görevlendirmelerinde de, bugüne kadar yaşanan hak gaspları ve yandaş kayırmalar devam edecektir.

Eğitim camiasında infiale yol açan ve kamuoyunda ucube kanun olarak adlandırılan bu kanun hakkında Yüksek Mahkeme’nin vereceği kararın mutlaka hukukun üstünlüğünü korumak doğrultusunda olacağına şüphe yoktur. Anayasa Mahkemesi, hukuk devleti ilkesi ve hukukun üstünlüğünün ülkemizdeki teminatıdır.

Ülkemizde bağımsız yargının en yüksek organı olan Anayasa Mahkemesi’nin hukukun üstünlüğünden yana taraf olacağı konusunda hiç şüphemiz bulunmamaktadır" dedi.



Açıklamanın ardından hazırlanan dilekçeler Anayasa Mahkemsi'ne gönderildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum