Anayasaya Aykırı Değil

AK Parti Isparta Milletvekili ve Adalet Komisyonu Üyesi Recep Özel A Haber’in canlı yayın konuğu oldu. Özel, calı yayında HSYK teklifi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 10 Ocak 2014 16:27
Anayasaya Aykırı Değil

HSYK’NIN YAPISI DEĞİŞTİRİLMİYOR

“Şimdi bir yanlışı düzeltelim. Getirilen düzenleme ile HSYK’nın yapısı düzenlenmiyor değiştirilmiyor. HSYK’nın yapısı Anyasamızın 159. Maddesinde tanımlanmış. Yargıtaydan, danıştaydan seçilecek üyelerden oluşuyor. HSYK’nın genel yapısı alamında bir değişiklik söz konusu değil. 159. Maddenin son fırkasında HSYK içerisinde oluşturulacak kurulların, dairelerin ve genel sekterin oluşumu ve çalışma koşulları esası ile, teftiş kurulunun çalışma usulü ile ilgili olarak bir düzenleme getiriliyor.

TEMEL AMACIMIZ

Getirmemizdeki temel amaç şu: Bir hakim bir yargı mensubu kendisini anayasa, yasa ve vicdanı ile karar vermesi gerekiyor. 2010’dan önce yine aynı konuda belirli bir kümelenme yada ideolojik bir anlamda yargıçlar hakimler karar vermesinler, dediğim ölçüler doğrultusunda karar versinler anlamında bu anayasal ve yasal düzenlemeyi yapmıştık.

BİR TAKIM ÇALIŞMALAR İÇERİSİNDE OLDUKLARI GÖRÜLDÜ

Maalesef gerek HSYK gerekse bazı hakim ve savcılarımız anayasa, yasa ve vicdanı haricinde başka kümelenme başka bir takım yerlerin etkisinde kalarak bir takım çalışmalar içerisinde girmiş olduklarını görmüş bulunmaktayız. İşleyişindede de çok büyük sıkıntılar olduğunu, bu anadoluda çalışan çoğu hakim ve savcı arkadaşlarımıza sorulabilir. Nasıl bir yapılanmanın içerisinde olunduğunu Anadoluda görev yapan, yargıtayda danıştayda görev yapan arkadaşa sorulabilir. Onlar çok daha rahat bir şekilde ifade edebilirler.

YARGI KİMSENİN ARKA BAHÇESİ OLMASIN

Biz yine aynı noktadayız. Bir yargının kimsenin arka bahçesi olmasın istiyoruz. Ne iktidarın, ne muhalefetin, ne ideolojinin ne şunun ne bunun. Yargı sadece biliyorsunuz gözleri kapalı bir terazi şeklinde bir temsili var yargının. Yargı herkese karşı eşit, adil, gerçekten tüm vatandaşlarımızın bu yargı benim yargım diyebileceği bir yargı arzu ediyoruz. Bu getirilmek istenin düzenlemede görünen yanlışlıkların ve hataların düzetilmesi anlamından başka bir anlam ifade etmiyor.

159. MADDE

159. Maddenin son fıkrasını okuyayım: Kurul üyelerinin seçimi, dairelerin oluşumu ve iş bölümü, kurulun ve dairelerin görevleri, toplantıve karar yeter sayıları, çalışma usul ve esasları dairenin karar ve işlemlerine karşı yapılacak itirazlar ve bunların incelenme usulleri ile genel sekreterin kuruluş ve görevleri kanunla düzenleniyor deniyor.

SIKINTILARIN DÜZELTİLMESİ İÇİN YASAMA GÖREVİNİ YAPIYOR

İşte bunlar kanunla düzenlenmişti, bu düzenlenen kanundaki bir takım sıkıntıları, çünkü 3 yıldan beri uygulaması var, bu sıkıntılarıgidermek için yasama yine üzerine düşen görevi yapıyor, anayasının ilgili hükmüne göre de yetkisini tamamen kullanıyor.

AYANAYASAYA AYKIRI DEĞİL

Burada yargıya müdahale ediyorsunuz deniliyor. HSYK bir yargı organı değil her şeyden önce. Bir idari kurul. Hakim ve savcıların başta özlük hakları olmak üzere bir takım disiplin işlemleri yer değiştirme, tayin meslek kabulü ile ilgili bir idari kurul. Anayasının bir de 140. Maddesi var bir de size onu okuyayım: 140. Maddenin 6. Fıkrasında der ki, Hakimler ve savcılar idari görevler yönünden Adalet Bakanlığı’na bağlıdır der. Böyle bir bağdan dolayı bu yasal düzenleminin anayasaya aykırılığı mümkün değildir.

TBMM A’DAN Z’YE KADAR YETKİLİDİR

Tamamen yasama meclisi anayasaya aykırı olmayan hükümet şu andaki uygulamadaki bu yargıdaki sıkıntıdan dolayı gizli yargılamalar değil, gizlenmiş yargılamalardan hepiiz şikayet ediyoruz. Bu şikayetleri giderme makamı siyaset kurumu meclis değli mi? Bundan dolayı meclis toplumdaki ve yargıdak bu sıkıntıyı yasama olarak kanunla düzeltmek için görev başındadır ve getirilen teklifte bunu gerçekten biraz önce söylediğim gibi bu yargı beni temsil ediyor, Türk Milleti adına diye karar veriyorsa, Türk Milleti adına seçilen mecliste bu düzenlemeyi yapmaya A’dan Z’ye kadar yetkilidir.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum