Antalya'da Kaç Isparta'lı Yaşıyor ?

TÜİK verilerine göre Antalya'nın yaklaşık 2 milyon nüfusundan yarısı Antalyalı. Kentin diğer yarısı, çeşitli yerlerden göç edenlerden oluşuyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 16 Temmuz 2013 18:09
Antalya'da Kaç Isparta'lı Yaşıyor ?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Antalya nüfusunun ancak yarısı Antalyalı. Kentteki en büyük nüfus gruplarıysa sırasıyla Konya, Burdur, Isparta, Afyonkarahisar ve Diyarbakırlılardan oluşuyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hemşerileri çoğunlukla CHP'nin kalesi Muratpaşa'da, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun hemşerileri ise AK Parti'nin kalesi Kepez'de yaşıyor.

Yerel seçim takvimi daralırken Antalya'da tüm siyasi partiler, elde kâğıt kalem ve bilgisayar başında kentin hemşeri ağlarının analizine başladı. Nüfus 'nüfuz'a dönüşürken, siyasi partiler bu durumu göz önünde bulundurarak dernek ziyaretlerini programlıyor, belediye meclis üye ve hatta belediye başkan adaylarını belirlemede bu dinamikleri önemli veri kabul ediyor.

NÜFUSUN YARISI ANTALYALI
TÜİK Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerinden derlenen sonuçlara göre, 2 milyon 92 bin 537 nüfuslu Antalya'da bu rakamın 1 milyon 26 bin 636'sı Antalyalılardan oluşuyor. Antalya'da en çok nüfusu Konyalılar oluşturuyor. Antalya il ve ilçelerinde 77 bin 248 Konyalı yaşarken, 2012 rakamlarına göre onun ardından 68 bin 510 nüfusla Burdurlular, 50 bin 817 nüfusla Isparta ve 32 bin 449 kişiyle Afyonkarahisarlılar geliyor. İlk 5 listesinin sonunda 31 bin 244 Diyarbakırlı yer alıyor.

DOĞU VE GÜNEYDOĞU NÜFUSU

Kepez'de nüfus dinamikleri bakımından dikkat çeken ayrıntı, doğu ve güneydoğu bölge illerinden gelenlerin Kepez'deki yoğunluğu. Antalya genelinde 19 bin 454 olan Batman nüfusunun yarısından fazlası, yani 10 bin 951'i Kepez'de yaşıyor. İl genelinde 16 bin 997 olan Mardinli nüfusun 7 bin 295'i de Kepez'i tercih etti. TÜİK'in 2012 rakamlarına göre, 19 bin 204 Vanlının 8 bin 354'ü Kepez'de bulunuyor.

KILIÇDAROĞLU'NUN HEMŞEHRİLERİ
Kepez ayrıca CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun memleketi Tuncelilinin en fazla bulunduğu ilçe konumunda. Antalya'daki Tunceli nüfusu 4 bin 83 olarak kayıtlarda yer alırken, Kepez'deki Tuncelililerin sayısı 1352. Kepez'in ardından en fazla Tuncelili 1303 kişiyle Muratpaşa'da yaşıyor.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.