Arsenik Oranı Sınırı Geçerse Gölden Su Almayız

Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Eğridir Gölü’nden alınan su numunelerinin içmeye uygun olduğunun raporlarlarda belirtildiğini söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 11 Kasım 2012 10:49
Arsenik Oranı Sınırı Geçerse Gölden Su Almayız

Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Isparta İl Genel Meclisi’nin akademisyen ve uzanmaların görüşleri doğrultusunda zirai ilaç ve gübre nedeniyle toksin biriken Eğirdir Gölü’nün insan sağlını kanser açısından tehdit ettiği ve önlem alınmaz ise içme suyu kaynağı olmaktan çıkacağı yönündeki raporuyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Şu anda Eğirdir Gölü’nde su aldıklarını anımsatan Başkan Günaydın, gölden belirli dönemlerde su numunesi alan Antalya Bölge Hıfzıssıhha Enstitüsü Müdürlüğü ekiplerince rapor hazırlattığını iletti. 2012 yılı Haziran ayına kadar içme suyunu Akdağ mevkiindeki kaynak suyundan ve Darıderesi Göleti’nden temin ettiklerini ifade eden Başkan Günaydın, bu noktalarda suyun azalması nedeniyle Eğirdir Gölü’nden su almak zorunda kaldıklarını dile getirdi.

Son raporun sonuçlarını açıklayan Başkan Günaydın, “Her suda, arsenik, siyanür, kurşun gibi zehirli maddelerin suda belirli oranda bulunması gerekir. Fazlası insan sağlına zarar verir. Örneğin arsenik diyelim bu zehirdir. Bu maddenin oranı yüzde 10'nun üzerine çıkmamalıdır. Bizim Akdağ kaynağından aldığımız suda arsenik oranı yüzde 3.46 'Eğirdir Gölü’ndeki arsenik oranı ise yüzde 8,42. Önümüzdeki yıllarda bu oran artarsa o zaman göl suyu tehlikeye giriyor. Biz arsenik oranını diğer su kaynakları ile Eğirdir Gölü’ndeki suyu karıştırarak yüzde 5’e kadar indiriyoruz. Arsenik oranı yüzde 10 olursa Eğirdir Gölü'nden su almayı kesmemiz gerekir. Arsenik miktarının neden bu kadar yoğun olduğunu bilmiyoruz. İlaçlamalardan olabilir” şemlinde konuştu.

Eğridir Gölü’nde ekolojik dengenin bu yıl bozulma sürecine girdiğini ifade eden Günaydın, böylece gölde aşırı yosunlaşma meydana geldiğini açıkladı. Günaydın, sadece su aldıkları Bedre Koyu’ndan yosun temizleme işlemini gerçekleştirildiğini, gölün tamamını temizlemelerinin mümkün olmadığını belirtti. Yosunlaşma nedeniyle suda koku meydana geldiğini söyleyen Günaydın, “Bu sorun kendiliğinden kaybolmuştu. Şimdi Eğirdir Gölü'nden alınan suyu azaltıp, dağdan ilave ettiğimiz suyu içme suyu olarak veriyoruz. Bu şekilde sudaki yosun kokusunun azaltılmasını da sağlıyoruz” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum