Artık Açık Alanda da Yasak

Sağlık Bakanlığı, sigarayla savaşta ikinci dönemi başlatıyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 04 Kasım 2013 10:36
Artık Açık Alanda da Yasak

Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı yeni taslağa göre çocuk parklarında, hastane ve cami bahçesinde sigara içmek yasak olacak. Okul ve camilere 100 metre mesafeye kadar sigara satılamayacak.

Sağlık Bakanlığı, sigarayla savaşta ikinci dönemi başlatıyor. Çocuk parkı, hastane ve ibadethane bahçelerinde sigara yasağı getiren yeni uygulamada, kafe ve restoranların açık alanlarında sigara içmeyenler için de bölüm oluşturulması zorunlu olacak. 

İÇMEYENLERE AÇIK ALAN
Lokanta, kahvehane gibi mekanların açık alanlarında tütün ve tütün ürünü kullanılmayanlar için özel alanlar oluşturulacak.
Alışveriş merkezi, sinema ve tiyatro gibi yerlerin girişlerinde tütün kullanımının engellenmesine yönelik olarak pasif etkilenim mesafesi tespit edilecek. AVM'lerin kapısının önünde sigara içimi engellenmiş olacak.

Çocuk parkı gibi açık alanlar ile ibadethanelerin açık alanlarında tütün kullanımı yasaklanacak.
Kamu ve özel sektöre ait tüm hizmet araçlarında tütün kullanımı yasaklanacak.

Halen toplu taşıma araçları için geçerli olan tütün kullanımı yasağının sınırları, içinde hamile ve çocuk olan araçlar için genişletilecek.
Tütün ve tütün ürünleri satıcılarının ürün alacak gençlerden 18 yaşını doldurduklarını gösterir resmi belgeleri istemeleri sağlanacak.

Alkollü içeceklerde olduğu gibi eğitim kurumlarına 100 metre mesafeye kadar sigara satışı yasaklanacak.
Dizilerde ve filmlerde uygulanan sigara sansürü tüm bilim, kültür, sanat faaliyetleri ve eserlerini de içine alacak şekilde genişleyecek.

KARA PAKET GELİYOR
İlk kez Avustralya'nın başlattığı 'kara paket' diye bilinen sigara markalarının isminin ve logosunun yazmadığı tek tip düz paket uygulaması konusunda gerekli düzenleme yapılacak. Düzenleme ile her sigara markası numarası ile bilinecek.
Yoğun olarak internette devam eden elektronik sigara ile tütün ve tütün ürünlerinin reklam ve satışları ile ilgili taramalar yapılacak, ihlaller engellenecek.

Sigaraların birim paketleri ve karton grupmanları üzerinde marka adının veya ticari markanın bir parçası olarak kullanılanlar da dâhil olmak üzere (zifir, nikotin ve karbon monoksit gibi) bırakımlar için rakam gösterilmesi uygulaması kaldırılacak.
Sağlık uyarıları tütün ürünü paketlerinin her iki yüzünde de kullanılacak.

AÇIK HAVA YASAĞI OLAN ÜLKELER...
ABD'nin New York kentinde mayıstan bu yana da kentte parklar, sahiller ve hatta ünlü Times Meydanı bile "sigarasız" hale getirildi. Yeni Zelanda 2003'te okul, okul bahçeleri ve işyerlerinde sigara yasağı getirmişti.

İspanya, Ocak 2011'te hastane ve parkların yanında sigara içme yasağını uygulamaya başladı. Ağustos 2011'den bu yanaysa Fransa'nın La Ciotat kentindeki Plage Lumiere sahilinde sigara yasağı uygulanıyor. Böylece bir sahilde sigara yasağı uygulayan ilk Avrupa ülkesi Fransa oldu

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum