Artık Havalimanında Tek ‘x-ray’den Geçilicek

Havalimanı terminal girişlerinde uzun kuyruklara ve zaman kaybına sebep olan güvenlik denetiminde değişikliğe gidiliyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 08 Temmuz 2013 12:01
Artık Havalimanında Tek ‘x-ray’den Geçilicek

Milli Sivil Havacılık Genel Kurulu'nun son toplantısının ardından oluşturulan ekip, Türkiye'deki terminal girişlerinde sadece bir x-ray (elektronik arama cihazı) bulundurulması yönünde rapor hazırlıyor. Eylülde kabul edilmesi beklenen düzenlemeye göre, terminal girişinde, her 10 yolcudan sadece 2 veya 3'ü ‘risk analizine göre' kontrolden geçirilecek, diğer yolcular aranmayacak. İlk uygulama Atatürk Havalimanı'nda başlayacak.

Yolcu yoğunluğu nedeniyle terminal girişinde uzun kuyruklar oluşmasına ve zaman kaybına neden olan güvenlik uygulamasında değişikliğe gidiliyor. Bu tarihi karar, Milli Sivil Havacılık Genel Kurulu’nun son toplantısında kabul edilen öneri doğrultusunda gerçekleşecek. Güvenlik uygulaması konusunda en uygun modelin belirlenmesi amacıyla da Türk Hava Yolları’nda (THY) görevli uzmanların da dahil edildiği özel ekip oluşturuldu.

Avrupa’daki havalimanlarını hafta içinde gezerek incelemelerde bulunan ekip, hafta sonu da İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki terminal girişlerinde uygulanan güvenlik kontrollerini gözlemledi. Ekibin sunacağı raporun, eylülde toplanacağı ifade edilen Milli Sivil Havacılık Genel Kurulu’nda değerlendirilmesi ve karara bağlanması bekleniyor. Avrupa havalimanlarındaki uygulamaları da yerinde inceleme fırsatı bulan ekibin, Türkiye’deki terminal girişlerinde sadece bir x-ray (elektronik arama cihazı) bulundurulması yönünde rapor hazırlayacağı öğrenildi. Uygulanması planlanan modele göre, terminal girişlerinde ‘risk ve profil değerlendirmesine’ dayalı güvenlik kontrolü düşünülüyor.

Terminal girişinde sadece bir x-ray cihazı bulunacak ve her 10 yolcudan 2 veya 3’ü, risk analizine göre güvenlik aramasına tabi tutulacak. Diğer yolcular, aranmadan terminale giriş yapacak. Ancak uçak yolcuları sadece bir güvenlik noktasından geçiş yapacağından, pasaport sonrasındaki güvenlik cihazındaki personel sayısı da artırılarak daha sıkı bir denetim gerçekleştirilmesi sağlanacak. ABD ve birçok Avrupa ülkesi havalimanlarındaki terminal girişinde bulunmayan güvenlik kontrolünün, Türkiye’de de kaldırılması isteniyordu. Ancak uçuş emniyetinin en üst seviyede tutulması amacıyla güvenlik kontrollerinin kaldırılması uygun görülmüyordu.
Ayrıca Atatürk Havalimanı'ndaki yakın zamanda kullanılmaya başlanacak x-ray cihazı sayesinde yolcular, ayakkabılarını çıkarmadan uçağa binebilecek.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.