Asansör Kullananlar Dikkat! Şok Rapor!

Isparta'da Kontrol Edilen 554 Asansörden Sadece 9'u Sağlam Çıktı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 20 Kasım 2014 11:31
Asansör Kullananlar Dikkat! Şok Rapor!

Sakarya’nın Gebze ilçesinde daha bu yıl yapılan İmam Hatip Lisesi’nde asansör teneffüste yere çakıldı, içindeki yedi öğrenci ağır yaralandı.

Sakarya’da yaşanan kazanın ardından görüşlerini aldığımız Isparta Makine Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Akıllı “Asansörler inmiyor, düşüyor” dedi.

Sakarya’nın Geyve ilçesinde Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde öğrencilerin içinde bulunduğu asansör, halatının bağlı olduğu makaranın kopması sonucu ikinci kattan zemine çakıldı. Kazada 7 öğrenci yaralandı. İtfaiye ekiplerince kurtarılan öğrencilerden ikisinin kafa travması olduğu öğrenildi.

Isparta’da yapılan asansör denetimleri, acı bir gerçeği gözler önüne serdiğini belirten Isparta Makine Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Akıllı “bugüne kadar denetimleri yapılan asansörlerin %90’ının kullanılamaz olduğu ortaya çıktı” dedi.

Günümüzde çok katlı binaların sayısı arttıkça, dikey yolculuk amacıyla kullanmakta olduğumuz asansörler, hayatımıza kolaylık getirmekle birlikte, dikkatli olunmazsa ve gerekli özen gösterilmezse üzücü kazalara yol açabilmektedir. Bu nedenle de Türkiye genelinde başlatılan asansör denetimleri Isparta’da da gerçekleştiriliyor. Asansör denetimlerinde; tespit edilen eksiklikler, asansör bakım servisine ve apartman yöneticisine rapor halinde verilerek, yeni bir denetim için ikinci bir tarih belirleniyor. Bu süre zarfında eksiklikler giderilmezse eğer kırmızı mühür vurularak asansör devre dışı bırakılıyor. Isparta'da asansör denetimlerinin hızla devam ettiğini belirten Makine Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Akıllı, “Bugüne kadar yaptığımız denetimlerde asansörlerin yüzde 90’ı kullanılamaz halde. Isparta’da bu durumun değişmesi için çalışıyoruz.” dedi.



EKİP SAYISI ARTIYOR
Şehir merkezinde bulunan yaklaşık 2300 asansörün denetimlerinin hızla devam ettiğini ifade eden Akıllı, “Kendi odamıza ait bir ekip ve Antalya’dan gelen 4 ekiple birlikte çalışmalar devam ediyor”dedi. Çalışmalarına titizlikle devam ettiklerini belirten Akıllı, asansörlerin insan yaşamı için büyük önem arz ettiğini dile getirdi.

EKSİKLİKLER GİDERİLENE KADAR DEVRE DIŞI BIRAKILIYOR
Denetimleri yapılan ve eksiklikleri apartman yöneticisine bildirilen asansörlerin eksikleri giderilmezse asansörün devre dışı bırakıldığını belirten Makine Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Akıllı, “Binada bulunan kullanılamaz asansörler için eksikleri ve hataları giderilinceye kadar; kırmızı mühür vuruyoruz. Kullanılabilir durumdaki asansörler için de ivedilikle eksik ve hataların giderilmesi için sarı "uyarı" etiketi, eksik ve hatası bulunmayan asansörler için de yeşil "kontrol edilmiştir" ya da "güvenlidir" etiketi yapıştırıyoruz.” ifadelerini kullandı.

YÖNETİCİLERE UYARI!
Isparta’da yaptıkları denetim sonucunda asansörlerin %90’ının kullanılamaz halde olduğunu aktaran Akıllı, bu nedenle de apartman yöneticilerine büyük sorumluluk düştüğünü söyledi. Apartman ve site yöneticilerine asansör bakımlarını yaptırmaları konusunda uyarıda bulunan Akıllı, “Buradan apartman ve site yöneticilerini uyarıyoruz. Asansör kazalarının önüne geçmek, can ye mal kayıplarına zemin hazırlamamak için, asansörlerimizin bakımlarını ihmal etmeyelim. Konut yöneticilerinin göstereceği gayretler sayesinde kazaların önüne geçebileceğimize inanıyoruz. Site ve apartman yöneticilerinden bu konuda Isparta’mıza yakışır bir duyarlılık bekliyoruz.” dedi.

554 ASANSÖRDEN 9'U SAĞLAM ÇIKTI
Çok katlı binaların sayısı arttıkça dikey yolculukta kullanılan asansörlerinde öneminin giderek arttığına değinen Başkan Akıllı, "Dikkatli olunmaz ve gerekli özenler gösterilmez ise çok üzücü olaylar yaşanabilir." dedi.

Geçtiğimiz günlerde Sakarya’da yaşanan asansör kazasına da değinen Akıllı, "Bunun birçok örneğini günbegün yaşamaktayız. Isparta'da 2 bin 400 asansör bulunduğunu belirten MMO Başkanı Akıllı, "Isparta merkezde 2400 civarında asansör mevcuttur. Bu asansörler sanayi ve ticaret bakanlığının 5 Kasım 20li tarihinde 28106 sayıda resmi gazetede yayınlanan “Asansör bakım ve işletme yönetmeliğine göre insanların ve yüklerin taşınmasında kullanılan asansörlerin hizmete alındıktan sonra çevrenin, insanların ve canlıların sağlık ve güvenliğini tehdit etmeyecek şekilde kullanımlarım sağlamak üzere; işletilmesi, bakımı, yıllık kontrolü, bakım ve servis hizmetlerinin denetimi ile garanti ve satış hizmetleri için uyulması gereken kurallar belirlenmiştir. Yine bu yönetmeliğin 9. maddesine göre "Bina sorumlusu; asansörün bu yönetmelik kurallarına uygun olarak güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak amacı ile ayda bir defa düzenli olarak bakımını yapmaktan ve kullanıcıların can ve mal güvenliğinin tam olarak sağlanması amacı ile gerek kullanım hatalarından gerekse harici müdahalelerden meydana gelebilecek tehlikelerin önlenmesi için ilk yıllık kontrolünün, asansörün piyasaya arz edildiği tarih itibarı ile ilk yılın sonundan itibaren ilk defa devamında ise yılda en az bir kere yaptırmaktan sorumludur" şeklinde konuştu.

Isparta Belediyesi ile yapılan protokol gereği şehirdeki tüm asansörlerin denetimini yaptıklarını ifade eden akıllı, "Isparta il içinde bulunan 2400 civarındaki asansörlerin 2013 yılı içerisinde odamıza bakımı için müracaat eden 554 asansör yetkilisinin belirlediği adreslere ilgili asansör aylık bakımcı kuruluş yetkilisi, bina yöneticisi ve odamız makine mühendisi tarafından tek tek incelenmiş maalesef ilk kontrollerde sadece 9 adedi yeşil etiket alarak 544 adedi kırmızı etikete maruz kalmıştır. Kırmızı etiketlilerin 230 adedi sonradan eksikliklerini tamamlayarak yeşil etiket basılmış 314 adedi ise kırmızıda durmaktadır." diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum