Asgari Ücretliden Zengin Vergisi Alıyorlar

Taşeron İşçileri Derneği Başkanı Ahmet Çetinkaya asgari ücretten alınan verginin aralık ayı itibari ile %20’lik vergi dilimine girdiğini söyleyerek “asgari ücretten vergi alınmasın derken, asgari ücretliden zengin vergisi almayı anlayamıyoruz” dedi.

Yayınlanma:
Asgari Ücretliden Zengin Vergisi Alıyorlar

Ücretli çalışanlara uygulanan vergi dilimi bugüne kadar sendikalar tarafından eleştiriliyordu. Sendikalar sözleşme gereği ocak ayında aldıkları zamlı maşı temmuz-ağustos aylarında alamadıklarını belirtirken Aralık ayı itibari ile bu gruba asgari ücretlilerde eklendi. Asgari ücretlilerden Aralık ayından %20’lik vergi dilimine göre kesinti yapıldığını söyleyen Isparta Taşeron İşçileri Derneği Başkanı Ahmet Çetinkaya “Adı üstünde asgari ücret, bir işçinin hayatını devam ettirebilmesi için asgari koşulları sağlayan ücrettir. Dolayısıyla bunun üzerinden vergi alınması ciddi bir çelişkidir” dedi.

Türkiye’nin asgari ücretliden vergi alan ender ülkelerden birisi olduğunu söyleyen Çetinkaya “Son yıllarda asgari ücretlilerden vergi alınmaması konusu çokça tartışıldı. Hatta bir türlü toplanamayan yeni Anayasa Komisyonunda dört parti bu konuda uzlaşmıştı. Fakat buna rağmen somut bir gelişme olmadı. Öncelikle şunu bilmek gerekiyor ki, esasında bunun için anayasa değişikliği de gerekmiyor. Bir kanun teklifiyle, bir gecede değişebilir. 2014’te vergi dilimi arttı, asgari ücretle çalışan 5 milyon işçi, acaba asgari ücret vergi dışı bırakılır mı beklentisi yaşarken, 2014 yılında başka bir sürprizle karşılaştık” diye konuştu.

Aralık ayında asgari ücretliden yapılan vergi kesintisi ie ocak ayında yapılan zammın geri alındığını ifade eden Isparta Taşeron İşçileri Derneği Başkanı Ahmet Çetinkaya “Verginin kaldırılması şöyle dursun, Aralık ayında asgari ücretlilerin vergi dilimi arttığı için ilave 12.28 TL daha fazla vergi ödeyecekler. Buna göre bu sene devlet asgari ücretlilerden 61.4 milyon lira daha fazla vergi almış olacak. Böylece 2014 yılı için asgari ücrete yapılan zammın bir kısmı vergi olarak geri alınmış olacak” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.