Aşı Haftası Bilgilendirme Toplantısı

Isparta Sağlık İl Müdür vekili Mehmet Karakaya, çocuklarla birlikte geleceğe sağlıklı adımlar atmak için çocukların aşılarının mutlaka yaptırılması gerektiğini bildirdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 27 Nisan 2011 12:38
Aşı Haftası Bilgilendirme Toplantısı

Isparta Sağlık İl Müdür vekili Mehmet Karakaya, çocuklarla birlikte geleceğe sağlıklı adımlar atmak için çocukların aşılarının mutlaka yaptırılması gerektiğini bildirdi.

Karakaya, Aşı Haftası dolaysıyla yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi'nin, 2005 yılında aşılamanın desteklenmesi amacıyla Aşı Haftası yapılmasına karar verdiğini hatırlatarak, bu kapsamda Türkiye'nin günümüze kadar düzenlenen beş Avrupa Aşı Haftası etkinliğine katıldığını kaydetti.

DSÖ Avrupa Bölgesi'nce 23 ve 30 Nisan tarihleri arasında düzenlenmesine karar verilen Altıncı Avrupa Aşı Haftası'nda ana temanın aşı ile korunulabilir hastalıkların tehdidine karşı sektörler arası işbirliği yapılarak çözümler bulunması ve bağışıklamanın hedeflerine ulaşılmasının ne kadar önemli olduğunun vurgulanması olarak belirlendiğini belirten Karakaya, Türkiye'deki etkinlerde ise sağlık personelinin aşılama hizmetleri konusunda bilgilendirilmesi, duyarlılığın arttırılması, toplumun aşılama konusunda farkındalığının arttırılması yolu ile 5 yaş altı eksik aşılı ve aşısız çocukların aşılarının tamamlanmasının hedeflendiğini söyledi.

Aşının insan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri ve benzeri mikropların, hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı zehirlerin etkilerini ortadan kaldırarak geliştirilen biyolojik maddeler olduğunu aktaran Karaya, hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için aşırların sağlam ve risk altındaki kişilere uygulandığını belirtti.

Karaya, aşılama hizmetlerinin, bebekler, çocuklar ya da erişkinlerin enfeksiyona yakalanma riskinin en yüksek olduğu dönemden önce aşılayarak, bu hastalıklara yakalanmalarını önlemek amacı ile yürütülen önemli bir temel sağlık hizmeti olduğunu vurgulayarak, şu bilgileri verdi:

"Aşılama hizmetleri ile daha önce büyük salgınlar ve ölümlere yol açan çiçek hastalığı 1977 yılından itibaren tamamen yok edilmiştir. Hastalık etkeni yok edildiğinden çiçek aşısı uygulamalarına ihtiyaç kalmamış ve aşılama durdurulmuştur.

Yine çok önemli bir çocukluk çağı bulaşıcı hastalığı olan çocuk felci

(poliomiyelit) hastalığına karşı dünya genelinde yaygın aşılama çalışmaları yapılmış ve hastalık yok edilme aşamasına getirilmiştir. 1988 yılında 350 bin olan vaka sayısı 2009 yılında bin 606 vakaya indirilmiştir. Ülkemizde son polio vakası 26 Kasım 1998 tarihinde görülmüştür. Ancak halen dünyada vakaların görülmesi nedeniyle program ve aşılama çalışmalarına devam edilmektedir. Polio Eradikasyon Programı çalışmaları ile Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi Türkiye'yi 21 Haziran 2002'de 'Poliodan Arındırılmış Bölge' sertifikası ile belgelendirmiştir. Ülkemizde kızamık hastalığını yok etmeye yönelik yürütülen program ile 2003-2005 döneminde 9 ay ve 14 yaş grubunda 18 milyon 216 bin 897 çocuk ek kızamık aşı dozu ile aşılanmıştır. Yılda 30 binin üzerinde vaka görülürken kızamık 2010 yılında hiç yerli vaka görülmemiştir. "

Son yıllarda aşılama hizmetlerinde önemli gelişmelerin kaydedildiğini bildiren Karaya, "Geleceğe doğru çocuklarımızla birlikte sağlıklı adımlar atmak için çocuklarımızın aşılarını mutlaka yaptıralım, aşılanma şansını kaçıranlar var ise aşılanmaları için Aile Sağlığı Merkezleri'ne götürelim" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum