Askerlik 9 Aya İniyor

Uzun dönem askerliğin 12, kısa dönemin ise 4 aya indirilmesi veya 9 aylık tek tip askerliğin getirilmesi gündemde..

Yayınlanma:
Güncelleme: 07 Mayıs 2013 23:17
Askerlik 9 Aya İniyor

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın askerlik süresinin kısaltılacağını açıklamasının ardından gözler Milli Savunma Bakanlığı'na çevrildi.

Zaman gazetesine yer alan habere göre, bakanlığın üzerinde çalıştığı taslakta, 15 ay olan uzun dönem askerlik 12 aya, 6 ay olan kısa dönem ise 4 aya indiriliyor. Masadaki seçenekler arasında uzun ve kısa dönem askerliğin 9 ayda birleştirilmesi ve tek tip askerlik önerisi de yer alıyor.

BAKANLAR KURULU İZİN VEREBİLİYOR
Ayrıca planlanan değişikliğin yıl sonuna kadar yetiştirilmesi öngörülüyor. 1111 sayılı Askerlik Kanunu'na göre, erbaş ve erler için muvazzaflık hizmet süresi, Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri ile Jandarma Genel Komutanlığı'nda 18 ay. Bu sürenin, barışta, önce 15 aya ve bilâhare on iki aya kadar indirilmesine, Silâhlı Kuvvetler'in de ihtiyacı dikkate alınarak Bakanlar Kurulu'nca karar verilebiliyor.

AK Parti hükümeti askerlik süresini daha önce de düşürmüştü. Uzun dönem 18 ay askerlik hizmeti 15 aya, kısa dönem ise 8 aydan 6 aya indirilmişti. Aynı kanuna göre, yedek subay adayı olmadıkları için erbaş veya er olarak askerlik yapanların görev süresi, yedek subay adayı olarak ayrılanların hizmet süresinin yarısı kadar.

YASADA ÇİZİLEN SINIRI AŞARSA KANUN DEĞİŞİKLİĞİ GEREKİYOR
Askerliğin, yasada çizilen sınırların altına düşürülmesi istendiği takdirde ise kanun değişikliği gerekiyor. Bu yılın sonuna kadar yetiştirilmesi öngörülen değişikliğin, şu anda vatani görevine devam eden askerleri de etkileyeceği belirtiliyor.

Askerlik süresinin kısalması durumunda, silah altındaki binlerce er ve erbaş için erken terhis fırsatı doğacak. Söz konusu çalışma Genelkurmay Başkanlığı ile koordineli yürütülecek ve askerin ihtiyaçları da göz önünde bulundurulacak.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum