Askerlik Ne Zaman Kısalacak?

Askerliğin kısaltılmasıyla ilgili düzenleme Meclis gündemine getirilme aşamasında.

Yayınlanma:
Güncelleme: 06 Ağustos 2011 15:27
Askerlik Ne Zaman Kısalacak?

Yapılan çalışmaya göre askerlik öncelikle 12 aya ardından 9 aya düşürülecek. Yedek subaylık süresi ise 15 aydan 18 aya çıkartılacak. Askerlik süresinin kısaltılmasına yönelik düzenleme Meclis gündemine getiriliyor.

 AK Parti kurmaylarından alınan bilgilere göre askerlik öncelikle 12 aya ardından 9 aya düşürülecek. 12 aya indirilmesinin kısa sürede gerçekleşeceği 9 ayın ise 2-3 yıl içinde hayata geçebileceği dile getirildi. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, askerlik süresinin düşürülmesine yönelik teknik çalışmaların sürdürüldüğünü açıklamıştı. Bozdağ’ın bu açıklaması askerlik süresinin kısalmasını bekleyen binlerce genci ümitlendirmişti.

TSK TEKLİF ETMİŞTİ
Genelkurmay Başkanlığı, seçimlerden önce askerlik süresinin 9 aya indirilmesini öngören teklifi hükümete sunmuştu. TSK’nın önerisine göre üniversitemezunları ve ilkokulmezunları 9 ay askerlik yapacaktı. Ancak, hükümet bu öneriye sıcak bakmadı. Askerlik süresinin 12 ay ardından 9 aya düşürülmesine ilişkin çalışma yapılması istendi. Üniversite mezunları için ise 6 aylık olan askerlik süresinin 4 aya düşürülmesi talep edildi.

YEDEK SUBAYLIK UZAYACAK
Yeni düzenlemeye göre yedek subaylık süresi 15 aydan 18 aya çıkartılacak. Genelkurmay’ın “15 ay kısa. Yedek subaylardan yeterince yararlanamıyoruz” önerisi hükümet tarafından olumlu bulundu.

SÖZLEŞMELİ ER İHTİYACI AZALTACAK
Hükümet, 50 bin sözleşmeli er alınmasına yönelik düzenleme yaptı. 50 bin sözleşmeli er alınmasının ardından TSK’nın asker ihtiyacının azalacağına dikkat çekiliyor. Sınır polisi uygulamasının devreye girmesi ile birlikte sınırlardaki askerler de geri çekilecek. Bu da askerlik süresinin kısaltılmasının işareti olarak görülüyor.Bedelli düşünülmüyorHükümet ile Genelkurmay bedelli askerlik uygulamasını ise düşünmediği ileri sürülüyor. Kamuoyunda büyük beklenti oluşmasına rağmen, bedelli askerlik uygulamasına sıcak bakılmıyor. Askerlik süresinin kısaltılması ile bedelli askerliğe ihtiyaç kalmayacağı da hesaplanıyor.AK Parti’ye yoğun telefonBaşbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın açıklamalarının ardından AK Parti GenelMerkezi’ne askerlik süresinin ne zaman kısaltılacağına ilişkin yoğun başvuru olduğu öğrenildi. AK Parti’nin iletişim merkezi AKİM’in telefonlarını arayan binlerce vatandaş askerlik süresinin ne zaman ve nasıl kısaltılacağı sorusunu yöneltti.

Sözleşmeli er, erbaş olmak isteyenler dikkat!
Türk Silahlı Kuvvetleri´nde sözleşmeli er olmak isteyenler 12 Ağustos saat 17.00´ye kadar, sözleşmeli erbaş olmak isteyenler ise 29 Ağustos saat 17.00´ye kadar Kara Kuvvetleri Komutanlığı´nın kkk.tsk.tr adresli internet sitesinden başvuru yapabilecek. Başvurusu kabul olanlar sınava çağrılacak. Sözleşmeli er olacak adayların en az ilköğretim mezunu, erbaşların ise lise mezunu olmaları ve 26 yaşından gün almamaları gerekiyor. Yine adaylar eğer askerliğini tamamlamışsa, terhis tarihinden en fazla 3 yıl geçmiş olması şartı aranıyor. Bu yıl için 5 bin 103 sözleşmeli er alınması planlanıyor. Kışlalarda şu an askerliğini yapanların da komutanlarının referansıyla sözleşmeli er olma imkanı bulunacak.

AYLIK 2 BİN LİRA ALACAKLAR
Ayda ortalama bin 500 TL alacak sözleşmeli erlere, operasyon tazminatı da ödenecek. Bu tazminatlarla birlikte sözleşmeli askerlerin eline ayda ortalama 2 bin TL geçecek. Sözleşmeli er olmaya hak kazananlar Isparta Dağ ve Komando Okulu´nda özel bir eğitime tabi tutulacak. Eğitimleri tamamlananların birliklere atamaları yapılacak.

GÖREVDEKİ ERLERE DE İMKAN TANINDI
Halen askerliğini yapanlar da sözleşmeli er ve erbaş kadrosu için başvurabilecek. Kara Kuvvetleri Komutanlığı´nın www.kkk.tsk.tr internet adresinden çevrimiçi (online) olarak başvuru yapan askerler, sayfanın çıktısını alarak yazdıkları dilekçenin eki ile birlikte sıralı
amirlerine müracaat edecek.

BAŞVURU ŞARTLARI
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve erkek olmak.
Kamusal hakları kullanmaktan yoksun olmamak.
Taksirli suçlar hariç olmak üzere bir suçtan bir ay veya daha fazla hapis cezası almamak.
Yapılacak ön sağlık muayenesi, fiziki kabiliyet testi ve mülakat sınavlarını geçmek.
Adayların en az 164 cm, en fazla 210 cm boyunda olmaları gerekiyor.

Not: Başvuru ve koşullar ile ilgili diğer ayrıntılar www.kkk.tsk.tr adresinde belirtilmektedir

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum