Askerlikte Büyük Değişiklikler

TBMM Başkanlığı'na sunulan kanun tasarısı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde neredeyse her şeyi değiştiriyor. Mesela hava değişimi askerlikten sayılmayacak artık.

Yayınlanma:
Güncelleme: 22 Ocak 2014 09:54
Askerlikte Büyük Değişiklikler

Bu değişikliklerden en önemlisi ise ‘yüce divan'la ilgili. 2010 referandumunda kabul edilen Anayasa'daki "Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları ile Jandarma Genel Komutanı, görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan'da yargılanacak"hükmünün, uygulama usulleri de Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nda yerini aldı.
Bir diğer önemli karar ise üniversite mezunlarıyla ilgili oldu. Buna göre bakaya üniversite mezunları şubeye müracaatları halinde derhal eğitim merkezi, birlik veya sınıf okullarına sevk edilecek.

YETKİ BAŞBAKAN'DA
Yarın TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda görüşülecek tasarıya göre, bu suçlardan dolayı soruşturma açılmasına, Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanları hakkında Başbakan; Jandarma Genel Komutanı hakkında İçişleri Bakanı karar verecek.

Bu suçlara ilişkin herhangi bir ihbar veya şikayet aldıklarında veya böyle bir durumu öğrendiklerinde, Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanları hakkında Başbakan, Jandarma Genel Komutanı hakkında İçişleri Bakanı, araştırma, gerekiyorsa ön inceleme yaptırarak, soruşturma izni verilmesine veya verilmemesine karar verecek.

İTİRAZ CUMHURBAŞKANI'NA
Soruşturma izni verilmiş bulunanlar izin vermeye yetkili merci tarafından soruşturmanınemniyeti ve sıhhatli olarak devam etmesi amacıyla geçici süre ile görevden uzaklaştırılabilecek. Anılan kararlara karşı ilgililer 10 gün içinde Cumhurbaşkanlığı'na itiraz edebilecekler. İtiraz üzerine Cumhurbaşkanı tarafından verilen karar kesin olacak.

CUMHURİYET SAVCISI GİBİ
İtirazın Cumhurbaşkanı tarafından kabul edilmesi veya soruşturma izni verilmesi kararına karşı süresi içinde itiraz edilmemesi ya da bu itirazın Cumhurbaşkanı tarafından reddedilmesi üzerine, denetim elemanlarından üç kişilik bir soruşturma kurulu oluşturulacak. Kurul, soruşturma sırasında Ceza Muhakemesi Kanunu'nun Cumhuriyet savcısına tanıdığı bütün yetkilere sahip olacak ve soruşturma sırasında hakim kararı alınması gereken hususlarda yetkili mahkemelere başvuracak.

DOSYA AYM'YE GİDECEK
Kurul, yaptığı soruşturma sonucunu bir raporla tespit ederek izin vermeye yetkili mercie sunacak. İzin vermeye yetkili merci kamu davasının açılmasına gerek görmezse, kovuşturma yapılmasına yer olmadığına karar verecek. Bu karar kesin olacak. İzin vermeye yetkili merci kamu davasının açılmasına gerek görürse, soruşturma dosyasını Yüce Divan sıfatıyla yargılama yapmak üzere Anayasa Mahkemesi'ne gönderecek.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.