Astım ve Alerjisi Olanlara Polen Uyarısı

Prof. Dr. Ahmet Akkaya'dan Astım ve Alerjisi Olanlara Polen Uyarısı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 08 Mayıs 2012 14:18
Astım ve Alerjisi Olanlara Polen Uyarısı

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akkaya, mevsim değişikliği nedeniyle havadaki polenlerin arttığını belirterek, astım hastalığı ve alerjisi olanları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Prof. Dr. Akkaya, gazetecilere yaptığı açıklamada, alerjinin, insan vücuduna dışarıdan gelen maddelerin anormal reaksiyona yol açması sonucu oluştuğunu kaydetti. Mevsim itibariyle polen alerjisi riskinin arttığına dikkati çeken Akkaya, havada uçuşan polenlerin insan vücuduna ağız, burun ve deri yoluyla alınması sonucu rahatsızlık meydana gelebileceğini vurguladı.

Bölgenin polen çeşitliliği bakımından çok zengin olduğunu belirten Akkaya,

"Yaptığımız araştırmalar Toroslar'ın değişik çamlar, zeytin, otlar ve çimenler açısından zengin olması nedeniyle polen anlamında da zengin olduğunu gösteriyor. Araştırmalarda mart ayı sonundan eylül ayı sonuna kadar Göller Bölgesi'nde havada çok çeşitli ve zengin polenlere rastlanmıştır" diye konuştu.

Polen alerjisinin astım hastalığına neden olabileceğine işaret eden Akkaya, nefes darlığı, 3 haftadan uzun süren öksürük, göğüste ıslık sesi ve tıkanıklık hissinin hastalığın en önemli belirtileri olduğunu bildirdi. Prof. Dr. Akkaya, hastalığın ileri nefes darlığı nedeniyle ölüme kadar götürebileceğini vurguladı.

Özellikle bahar aylarında artan polenlerin astım hastaları için risk faktörü olduğunu ifade eden Akkaya, "Bu aylarda mevsim özelliklerine bağlı polen alerjisi sık görülmektedir. Astım rahatsızlığı ve alerjisi olanlar dikkati olmalı" dedi.

Akkaya, polenlerin 300 kilometre kadar uzağa gidebildiğini bu yüzden kırlık alanların dışında büyük şehirlerde de risk oluşturabileceğini kaydetti.

Hava kirliliğinin yanı sıra sigara tüketimi ya da pasif içiciliğin astımı tetiklediğini aktaran Akkaya, iklim değişiklikleri, ev tozu, hamamböceği, küf mantarları, kedi, köpek ve kuş gibi hayvanların tüyleri, çeşitli toz ve dumanların da risk oluşturduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Akkaya, şu önerilerde bulundu:

"Alerjik astımı olan kişi alerjisinin olduğu maddelerden uzak durmalı. Ağaç, ot ve çimenden uzak durup, pikniğe göl veya deniz kenarına gitmeli. Kedi, köpek alerjisi varsa onlardan uzak durmalı. İlaç tedavisi ile hastanın nefes darlığı rahatsızlığı giderilmeli. Uygun vakalarda alerji tedavisi yani aşı tedavisi yapılmalıdır. Polen mevsiminde dışarıda çok vakit geçirilmemesine özen gösterilmeli. Eve dönüşte kıyafetler değiştirilmeli ve duş alınmalı. Rüzgarlı havada polenler yapışabileceği için çamaşırlar dışarıda kurutulmamalı. Klima filtresi her yıl yenilenmeli. Arabayla seyahat edilirken camlar kapalı tutulmalı. Açık havada geniş kenarlı gözlük takılmalı. Ev ve araba içinde filtreli hava temizleme cihazları kullanılmalı. İlaçlar aksatılmamalı."

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.