Atatürk’ün Bilinmeyen 8 Saati

Demokrat Gazetesi Atatürk’ün Isparta’ya gelişinin 82’nci yıldönümünde tarihi bir dosyayı manşetinden okuyucularına duyurdu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 06 Mart 2012 11:31
Atatürk’ün Bilinmeyen 8 Saati

Isparta Gazi Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri “Atatürk’ün yurt gezisinin bilinmeyen 8 saati” konulu proje hazırladı.  Tubitak tarafından da kabul gören projede Atatürk’ün bir tren vagonunda geçirdiği gizli kalmış anları anlatılıyor

-Atatürk Isparta’ya nasıl geldi?

-Rahatsızlaşınca nerede durakladı?

-Doktorlar Ata’yı Isparta’nın hangi ilçesine gönderdi?

Isparta Gazi Sosyal Bilimler Lisesi Öğrencileri Hande Nur Topuz ve Naile Kalan,  “Atatürk’ün yurt gezisinin bilinmeyen 8 saati” konulu proje hazırladı. Danışman Öğretmen Yaprak Çevikbaş ve Okul Müdürü Lokman Kaplan’ın öncülüğünde hazırlanan proje Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TUBİTAK)tarafından kabul edildi.

Gazeteniz Demokrat, Mustafa Kemal Atatürk’ün Isparta’ya gelişinin 82.yıldönümü nedeniyle Ulu Önderin bir tren vagonunda geçirdiği 8 saatte neler yaşadığını bugünün anısına yayınlıyor. İşte Isparta Gazi Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerinin kaleminden Ata’nın bilinmeyen 8 saatinde yaşananlar.

ATATÜRK TRENDE RAHATSIZLANDI

Atatürk 5 Mart 1930’da İzmir’den hareketle Denizli, Burdur ve Antalya’ya yurt gezisi yapmayı planlamıştı. Beyaz Tren’le yola çıktı. Plana göre Beyaz Tren aynı gün 23.30’da Isparta Kuleönü İstasyonunda olacaktı. Çok sayıda vatandaşta o saatte istasyonda beklemeye başladı. Ancak tren belirtilen saatte Kuleönü’ne gelmedi. Çünkü Atatürk rahatsızlanmış ve Afyon’nun Dinar’a bağlı Sütlaç İstasyonunda uzun bir bekleyişe girmiştir. Savaş yorgunu Atatürk nefes darlığı çekmekteydi.

DOKTORLAR GÖL HAVASI ÖNERDİ ATATÜRK EĞİRDİR’E YÖNELDİ

Doktorlar Atatürk’e göl havasının iyi geleceğini söylediler. O da buna itiraz etmedi. Hiç planda yokken Ata’nın Beyaz Treni coğrafyasında Türkiye’nin üçüncü büyük tatlı su kaynağını barındıran Eğirdir’e hareket etti. 6 Mart 1930 günü saat 02.30’da Eğirdir İstasyonuna girdi. Göl ve dağ havasını içine çeken Atatürk derin bir uykuya daldı.

DUYAN İSTASYONA KOŞTU

Atatürk’ün ilçelerine geldiğini duyan Eğirdirliler onu bağrına basmak ve görmek için merkezden 3km uzaktaki istasyona mart soğuğuna aldırmadan akın ettiler. Atatürk ‘çok güzel uyudum’ dediği vagonun penceresinden saat 08.30’da halkı selamladı.

BAŞKAN CAN ADAYI VAGONDA VERDİ

O dönemin Eğirdir Belediye Başkanı Sükuti Yiğitbaşı ve yardımcısı Hatip Hüseyin Uzun Atatürk’ün bulunduğu vagona binerek kendisine Eğirdir’in bir armağanı olarak Can Ada’nın beratını verdiler. Atatürk rahatsız olduğu için trenden hiç inmedi. Vatandaşları selamladıktan sonra Beyaz Tren saat 10.30’da Isparta’nın yolunu tuttu.

Atatürk’e Eğirdir Can Ada’nın şifa vermesinden dolayı armağan edildiğini belirten proje yürütücüsü öğrenciler bu projeyle Ada’nın müzeleştirilmesini hedeflediklerini söylediler.

VE ATATÜRK ISPARTA’DA

Öğrencilerin Atatürk’ün 8 saati içeren vagondaki yolculuk böyleydi. Ancak Isparta için 6 Mart 1930’un önemi başkaydı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk Isparta’ya ilk kez geliyordu. Resmi kaynaklara göre  6 Mart 1930 günü Kuleönü’den Isparta’ya yolculuk yapmış ve saat 11.00 sularında Isparta’ya gelmiştir. Burada büyük ve coşkulu bir şekilde karşılanmıştır. Bugünkü Atatürk Bulvarı üzerinden yürüyerek doğruca Tümen Komutanlığı’na gelen Atatürk, buradan Valiliği ziyaret ederek, çeşitli heyetleri kabul etmiş ve dertlerini dinlemiştir. Heyetlerin dilekleri arasında, Isparta’nın İzmir, Denizli, Afyon demiryolu şebekesine bir an önce bağlanması sık sık dile getiriliyordu. Atatürk, daha önce söz verdiği gibi, o gün öğle yemeğini Ispartalılarla birlikte yiyerek, Isparta’nın sorunlarını dinlemeye devam etmiştir. Yemekten sonra Atatürk, saat 13.00’te Burdur’a gitmek üzere Isparta’dan ayrılmıştır.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.