ATLASJET Kazası Wikileaks'e de Girdi

ATLASJET'in Isparta'da düşen uçağına ilişkin skandalların ardı arkası kesilmiyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 27 Şubat 2012 18:08
ATLASJET Kazası Wikileaks'e de Girdi

 

Dünyada da büyük ses getiren Wikileaks belgelerine göre, kazanın yaşandığı günün akşamı, dönemin Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, dönemin Amerika büyükelçisini telefonla arıyor ve kaza sonrasına ilişkin ABD ile olan işbirliğinin gizli tutulması uyarısında bulunuyor. Atlasjet davasının mahkeme tutanaklarına da giren bu diyalog, büyükelçi tarafından Beyaz Saray'a şu şekilde iletiliyor:

ABD'LİLERDEN RİCA 
 "İstanbul'dan Isparta'ya giden Atlasjet uçağı saat 01.45'te düştü. Ulusal Ulaşım Güvenlik Kurulu, Amerikan Havacılık Dairesi, Boeing, Prett ve Whitney Motorları'ndan temsilciler 2 Aralık'ta soruşturmaya yardım için Antalya'ya gidecek. Ali Arıduru, şahsen arayarak 'hiçbir ABD kurumunun soruşturmaya yardım ettiğini açıklamamasını' istedi. Basında spekülasyonla mücadele ettikleri için bunu kabul ettik."

MAL VARLIĞI SORUSU 
 Wikileaks belgelerine bu sözlerle giren Arıduru, kaza günü ortada hiçbir bilimsel açıklama yokken "Uçak pilotaj hatasından düştü" demişti. Kazada kritik görevler üstlenen Arıduru'nun mal varlığı da konuşuluyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne (SHGM) atanmasıyla mal varlığı arttığı söylenen Arıduru'nun kendisi ve yakınları adına alınmış milyonlarca dolarlık gayrimenkulü olduğu iddia edilmişti.

AMERİKALI TORNAVİDACILAR
 ATLASJET kazasını araştırmak üzere o dönem ABD'den Türkiye'ye gelen isimler, Arıduru ve büyükelçilik ortak çalışmasıyla kamuoyundan saklandı. Bugün konuya yakın kaynaklar ABD'li uzmanların Türkiye'ye geldiğini doğruluyor, ancak bahse konu firmaların hazırladıkları raporların ayrıntıları bilinmiyor. Öte yandan Arıduru, Muhsin Yazıcıoğlu'nun kazasında karakutuları tornavidayla söküp sakladığı ortaya çıkan Feridun Seren'i hiçbir deneyimi olmadığı halde kaza kırım ekibinin başına getiren isim.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.