Aydın: ‘Organ Bağışladım’ Demek Yetmiyor

Isparta Devlet Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Osman Aydın, hayattan organları bağışlamanın hukuki bir gerekçesi olmadığını, beyin ölümü gerçekleştikten sonra ailenin izni ve resmi imzası bulunmasının şart olduğunu söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 17 Nisan 2012 16:59
Aydın: ‘Organ Bağışladım’ Demek Yetmiyor

Isparta Devlet Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Osman Aydın, tüm çağrılara ve kampanyalara rağmen Isparta’da organ bağışının yeterli olmadığını söyledi.

Organ bağışı için mutlaka beyin ölümünün gerçekleşmesi gerektiğini söyleyen Aydın, “ Bitkisel hayatla beyin ölümünü birbirinden ayırmak gerekiyor. Bitkisel hayat çiçeğin kırılması gibidir. Kırılan çiçek yeniden toplayabilir. Yani hastanın yaşama şansı vardır. Ancak beyin öümü çiçeğin kökünden ayrılmasıdır. Yani o kişinin yaşama şansı yoktur. Beyin ölümü tanısı konulup da yaşama dönen kimse yoktur. Beyin ölümü bin kişiden birinde gerçekleşiyor. Bundan sonraki süreçte ise aileyi ikna çalışması başlıyor. Tam bu noktada aileyi ikna etmek zor oluyor. Çünkü yanlış inanışlar var. Oysa Diyanet’in organ bağışının caiz olduğu konusunda fetvası var. Her fırsatta söyleniyor” dedi.


Organ nakili için mutlaka ailenin rızası ve izni olması gerektiğini kaydeden Aydın, “Hayatta iken sizin organlarınızı bağışlamış olmanız hukuka uygun değil. Mutlaka ailenizin izni alınması ve imzası gerekiyor. İkna etmek çok zor olsa da ailenin organ nakli bekleyen hastaları görmesi çok önemli. Böylece ikna etmek daha kolay olabiliyor” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.