Baba’nın Anıt Mezarı 17 Haziran’da Açılacak

Baba’nın Anıt Mezarı 17 Haziran’da Açılacak

Yayınlanma:
Güncelleme: 26 Mayıs 2019 13:43
Baba’nın Anıt Mezarı 17 Haziran’da Açılacak

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in anıt mezarı doğum yeri İslamköy’de ölümünün 4. Yılında törenle açılacak. 7 milyon TL’ye mal olan Anıt Mezar, Anıtkabir’den sonra Türkiye’de ikinci büyük anıt mezar özelliğini taşıyor.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in İslamköy Çalcatepe’ye inşa edilen Anıt Mezar’ı ölümünün 4. yılında törenle açılacak.

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için mezarının bulunduğu Çalcatepe'ye inşa edilen anıt mezar tamamlandı. Yaklaşık 58 bin metrekarelik Çalcatepe'deki 3 bin 500 metrekare alana inşa edilen anıt mezara, 30 metrelik kulenin yanı sıra 9 bölmeden oluşan mini baraj ve yapay şelale yapıldı.

DÜNYA ORMANI
Türk siyasi hayatına damga vuran, 1965- 1993 yıllarında 7 hükümette toplam 10 yıl 5 ay başbakanlık, 1993- 2000 yıllarında ise 7 yıl süreyle cumhurbaşkanlığı yapan Süleyman Demirel, 17 Haziran 2015'te tedavi gördüğü Ankara'daki hastanede solunum yolu enfeksiyonu ve kalp yetmezliği nedeniyle 90 yaşında hayatını kaybetmişti. Süleyman Demirel ölümünün ardından doğduğu topraklar olan Atabey ilçesine bağlı İslamköy'de, kardeşi Şevket Demirel tarafından 2000'den itibaren oluşturulmaya başlanan Çalcatepe'deki anıt mezar alanında defnedilmişti.

Eskiden kayalıklar ve kıraç topraktan ibaret olan Çalcatepe'ye dünyanın dört bir yanından getirilen, bölge iklimine uygun farklı türden ağaç ve fidanlar dikildi. Demirel'in yarım yüzyıldan fazla siyaset ve dünya liderliği iddiasını simgeleyen, 'Dünya Ormanı' adı verilen orman oluşturuldu. 58 bin metrekarelik alana kurulu Çalcatepe, Anıtkabir'den sonra kurulduğu alan bakımından Türkiye'nin en büyük anıt mezarı olarak planlandı. Çalcatepe'ye Demirel'in Türkiye Cumhuriyeti'nin 9'uncu cumhurbaşkanı olmasını simgeleyen 9 suni gölet yapıldı.

DEMİREL’İN ISPARTA ÖZLEMİ
Süleyman Demirel için yaptırılan anıt mezar, Demirel Külliyesi'ni çaprazdan görüyor. Atabey ve İslamköy Ovası'na hakim mevkideki anıt mezar, Isparta'yı da kuş bakışı görüyor. Tepe, Selçuklu İmparatorluğu döneminden bu yana mezarlık olarak kullanılan ve Demirel'in ataları, eşi Nazmiye Demirel ve diğer hemşehrilerinin bulunduğu mezarlığı da görüyor. Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'nin de görüş açısında yer alan anıt mezarın Isparta'yı kuş bakışı görmesi, Demirel'in Isparta özlemini simgeliyor.

BİR ÜLKENİN TOPRAKLARINA
YAPILABİLECEK EN BÜYÜK İYİLİKTİR
Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, hayattayken, Isparta'ya gelişinde anıt mezar alanını incelemiş ve şunları söylemişti:
"Bu proje dünyada bir numunedir. Çalcatepe geçmişte kayalıklardan ve kıraç topraktan ibaret bir alandı. Kardeşim önderliğinde yürütülen çalışmalar sayesinde bu hale geldi. Buradaki çamlar dünyanın en şanslı çamları. Çamın dünyada sulandığı tek yer burası. Burası Şevket beyin eseridir. Benim hemşehrilerim de kendisine kucak açmıştır. Hep yardımcı olmuşlardır. Kıraç tepe, bugün Türkiye'nin yeşil envanterine girmiştir. Bu bir ülkenin topraklarına yapılabilecek en büyük iyiliktir."

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.