Bahar Alerjilerine Karşı Alınacak Önlemler

Bahar ayları ile birlikte, alerjiler özellikle genetik eğilimi olan kişilerde yaşam kalitesini düşürerek günlük yaşamı olumsuz etkileyebilir.

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Nisan 2013 17:38
Bahar Alerjilerine Karşı Alınacak Önlemler

Ancak alerji karşıtı önlemler ile bu yakınmaları geciktirmek hatta engellemek mümkün olabilmektedir. Alerjisi olan kişiler alerjik reaksiyonları azaltmak için bazı önlemler alabilir.

Alerjisi olan kişiler
Sigara içmemeli, sigara içilen ortamlardan uzak durmalıdır.

Tozlu ve polenli ortamlarda bulunmamalı, göze ve burna polenlerin girmesini önlemek için çok ince bir tabaka halinde vazelin sürülmelidir.

Evde tüylü hayvan ve bitki beslenmemelidir.

Tüylü ve yünlü battaniyelerin yerine pamuk ve sentetik battaniyeler kullanılmalıdır.

Ev tozuna karşı, evden halıların ve toz tutacak eşyaların kaldırılması; nevresimlerin 60 derece suyla yıkanması fayda sağlar.

Akarlara karşı özel üretilmiş yatak kılıfları kullanılabilir. Evin alerjik kişiden başka biri tarafından sıkça elektrik süpürgesi ile temizlenmesi, akarlara maruziyeti azaltabilir

Dışarıdan eve gelindiğinde giysiler değiştirilerek yıkanmalıdır. Mümkünse burun içi dahi yıkanarak banyo yapılmalıdır.

Araba ile yolculuk yapıldığında camlar kapalı tutulmalıdır. Polen tutucu hava filtreleri olan otomobillerin tercih edilmesi faydalı olacaktır. Otomobilin bakımı esnasında polen filtreleri değiştirilmelidir.

Yağmurlu günlerde havada uçuşan polen miktarı azaldığından polen alerjisi olan kişiler rahat eder. Sıcak ve rüzgarlı günlerde ise polen yayılımı artar. Bu durumda hasta mümkün olduğunca sokağa çıkmamalıdır. Dışarı çıkıldığında mümkünse polen maskesi kullanılmalıdır.

Polen mevsiminde açık havada spor yapmak doğru değildir. Yine gözlerin yan taraflarını kapatan güneş gözlüklerinin faydası olabilir.

Polenler genellikle günün erken saatlerinde (saat 04.00 – 08.00 arası) atmosfere yayılırlar. İlerleyen saatlerde havadaki polenler yavaş yavaş azalır. Bu nedenle, evinizi öğleden sonra havalandırın, sabah saatlerinde pencere açmayın.

Mümkünse her gece saçlarınızı yıkayın (Saçlarınızdan yastığınıza dökülecek polenleri solumamak için).

Polen mevsiminde, çamaşırlarınızı ev içinde kurutun.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.