Bak Şu Solucanın Yaptığına!

Öyle Bir Şey Yaptı Ki; Verimi Yüzde 60 Artırdı

Yayınlanma:
Bak Şu Solucanın Yaptığına!

Kendi imkanlarıyla tarlasına kurduğu kapalı alanda özel besinlerle beslediği solucanların gübresiyle toprağın verimini arttıran İbrahim İpekçi; “Toprağın verimini % 50 – 60 oranında artıran bu gübre her türlü bitkinin enerji içeceği konumundadır” dedi.

Isparta merkeze bağlı Sav Kasabasında uzun yol şoförlüğünden emekli olan 55 yaşındaki İbrahim İpekçi, tarlasına kendi imkanlarıyla kapalı bir alan kurdu. İpekçi, bu alanda bulunan havuzlarda özel besinlerle beslediği solucanların gübresiyle toprağın veriminin yüzde 50 - 60 civarında artırılmasını sağlıyor.

İPEKÇİ; “TOPRAĞIN VERİMİNİ % 60 ARTIRIYOR,
SU KULLANIMINDA % 40 TASARRUF SAĞLIYOR”
Yaklaşık 2 yıl önce solucan gübresi üretmeye başladığını ve solucan gübresine ülke topraklarının ihtiyaç duyduğunu hissettiğini belirten Ayanoğlu Doğal Solucan Gübresi Üretim Tesisleri Sahibi İbrahim İpekçi; “Araştırmalarımızda organik tarımın ve bitkinin olmazsa olmazı, toprağın çikolatası olan solucan gübresinin muhakkak çiftçilerimizin üreticilerimizin bunu en azından belirli bir bölgesinde denemesini tavsiye ediyorum. Çünkü bu gübrenin çok yararlı olduğunu görecekler. Her türlü tarımda direnç, hızlı büyüme ve gelişmeye katkı sağlıyor. Verimi de yüzde 50 - 60 civarında artırıyor. Suda da yüzde 30 - 40 gibi tasarruflar sağlıyor. O yüzden çiftçilerimize öneriyorum" dedi.

“ŞU AN DA 6 MİLYON 200 BİN
CİVARINDA SOLUCANIM VAR”
İbrahim İpekçi, bir arkadaş tavsiyesiyle solucan gübresini araştırmaya başladığını ifade etti. İnternetten 3 - 4 ay kadar araştırdıktan sonra karar verdiğini dile getiren İpekçi; “u işe bin dolayında solucanla başladım ve şu an 6 milyon 200 bin civarında solucanım var. İlk etapta 3 ton gibi gübre aldık ve satışa sunduk. Bu solucanların katı ve sıvı olmak üzere iki türlü gübreleri oluyor. İlerleyen aylarda inşallah daha büyük bir tesisatı ve kurutmasından ambalajlamasına kadar olan bir tesis kurmayı düşünüyorum” dedi.

“SOLUCAN GÜBRESİ, ÇİFTÇİLERİMİZİN
EN BÜYÜK DESTEKÇİSİ HALİNE GELDİ”
Toprağın verimini yüzde 50 - 60 oranında artırdığını ifade eden İpekçi; “Örnek olarak domates, biber, fasulye gibi toprak üstündeki ürünleri yüzde 100 arttığını üreticiler bizzat kendileri söylüyor. Bakanlıklar şu anda sertifikası olan arkadaşlarla toplantıları yapıyor biz de duyuyoruz. Daha da fazla ilgi gösterilmesi lazım. Üreticiye teşvik verilmesi lazım. Fenni gübreye destek veriliyor artık buna da verilmesi gerekiyor. Bakanlıklarımızdan bir an önce bu işe daha fazla el atmasını, ilgilenmesini istiyorum.

Organik ürünün, organik tarımın ve tohumun ülkemiz ve insanlarımızın adına çalışmaların hızlandırılmasını istiyorum. Solucanlar organik şeyler yiyor. Yıkanmış ferment olmuş hayvan gübresi yiyor. Birde solucanlar yedikten sonra 35 çeşit salgı salgılıyor. Onun için olmazsa olmazımız. Türkiye'de şuanda yüzde 40 - 45 tarım arazileri ölmüş, çoraklaşmış, kullanılmayacak seviyeye gelmiş. Ama bu solucan gübresiyle verimsiz topraklar bile verimli hale getirilebiliyor. Bu nedenle bunun muhakkak kullanılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

“SOLUCAN GÜBRESİ
ÜRETİMİNİN ÜÇ ŞEKLİ VAR”
Solucan gübresi üretiminde 3 şekil olduğunu belirten İbrahim İpekçi; “Birincisi benim yaptığım gibi kapalı havuzlarda yapılan. Bu biraz süreci uzatıyor. İkincisi sürekli akış sistemi denilen havuzlar. Onlarda da 1 - 2 ay sonra sürekli alttan 5 santimetre kesiyorsun. Üçüncüsü de kabir sistemi. O yerde yapılıyor. Isparta’da hava şartları özellikle kış aylarında bir hayli soğuk olduğu için uygun görülmüyor” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.