BAKA Desteğiyle Turizm Başkentinin Geleceği Şekilleniyor

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) mali desteğiyle Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Antalya’nın Karbon Ayakizi Envanteri ve Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı Projesi’ kapsamında turizm başkentinin geleceğiyle ilgili önemli bir çalıştay gerçekleştir

Yayınlanma:
Güncelleme: 30 Ağustos 2013 10:59
BAKA Desteğiyle Turizm Başkentinin Geleceği Şekilleniyor

İklim Değişiyor Antalya Geleceğini Planlıyor Çalıştayı’nın açılış konuşmalarında sera gazı salınımında insan faaliyetlerinin çevreye verdiği zarar olarak tanımlanan Karbon Ayak İzi’nin Dünya, Türkiye ve Antalya ölçeğinde durumuyla ilgili bilgi verildi.

6 temada oluşturulan çalışma gruplarının da, Antalya’nın kentsel gelişimi, uzun vadede düşük enerji yoğunluğu ile nasıl daha az sera gazı salınabileceği konularında yol haritası için gün boyu beyin fırtınası gerçekleştirdiği çalştayın sonuç raporu önümüzdeki günlerde yayınlanacak.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Temiz Enerji Koordinatörlüğü’nün hazırladığı ‘Antalya’nın Karbon Ayakizi Envanteri ve Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı Projesi’ BAKA’nın 2013 Doğrudan Faaliyet Desteği Programı’ndan destek almaya hak kazandı.

Antalya’nın mevcut sera gazı salınımı, atmosfere salınan sera gazının azaltımını sağlayacak projelerin geliştirilmesini hedefleyen proje kapsamında ‘İklim Değişiyor Antalya Geleceğini Planlıyor Çalıştayı’ gerçekleştirildi. Antalya Ramada Otel’deki çalıştaya Antalya Vali Vekili Turan Eren, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, akademisyenler, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, STK’lar, ilgili paydaşlar ile BAKA Antalya YDO Koordinatörü Alaattin Özyürek ve uzmanlar katıldı.

ÖNEMLİ PROJELER GELİŞTİRİLECEK
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin projesinin Antalya açısından çok önemli olduğunu ve projenin örnek teşkil edeceğini belirten BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, “Proje ile Antalya’nın mevcut sera gazı salınımı ile atmosfere salınan sera gazının azaltımı için yapılabilecekler tespit edilecek, sera gazı azaltımını sağlayacak projeler geliştirilecektir. Proje ile diğer taraftan yakıt, hammadde ve işletme giderlerinin azaltılmasıyla ekonomik tasarruf, hava kirliliğinin azaltılması ve şehir içi trafik akışının rahatlaması temin edilecektir. Böylece, Entegre Karbon Yönetimi Sistemi’ne geçilmesi sağlanacaktır” dedi.

Tuncay Engin, BAKA’nın çevre dostu yatırımların Antalya, Burdur ve Isparta’yı içeren Batı Akdeniz Bölgesi’ne değer katacağına inandığını ve bu nedenle de destek vermeye devam edeceğini vurguladı. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin klimalı durakları ve Güneşevi’nin de güzel proje örnekleri olduğunu belirten BAKA Genel Sekreteri Engin, “Bu konuda öncü oldunuz. Bu çevreci projelerden dolayı çok teşekkür ederim. Sözlerimi, Antalya’nın Karbon Ayakizi Envanteri ve Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı Projesi’ne destek veren, başta BAKA Yönetim Kurulumuz olmak üzere, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ile Büyükşehir Belediyesi Temiz Enerji Koordinatörlüğü çalışanları ve projede emeği geçen diğer paydaşlara şahsım ve kurumum adına teşekkür ederek tamamlıyorum” diye konuştu.

‘BAKA İLE ÖNEMLİ PROJELER YÜRÜTTÜK’
BAKA’ya projelerine verdiği destekler için teşekkür eden Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın da, “Antalya’nın geleceği adına önemli bir çalıştay gerçekleştiriyoruz. Temiz enerji konusunda öncü olduk. BAKA ile önemli projeler yürüttük. Güneşev başlı başına çok önemli bir proje, Atatürk Parkı'nın güneş enerjisiyle aydınlattık. Makam aracımızın biri elektrikli ve bu elektriğini güneş enerjisiyle sağlıyoruz. Bu projelerin amacı farkındalık oluşturmak” dedi.

Güneş enerjisiyle çalışan klimalı durakların marka olduğunu, çevre ve yenilenebilir enerji konusundaki çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Başkan Akaydın, Türkiye’de Avrupa Komisyonu Başkanlar Sözleşmesi imzalayan ilk büyükşehir belediyesi olduğunu söyledi.

Güneş ve rüzgar zengini ülke olarak geleceği temiz enerji kaynaklarına yönelik planlamak gerektiğini belirten Başkan Akaydın, “Bizim Avrupa Komisyonu Başkanlar Sözleşmesi taahhüdümüz gereği 2020 yılına kadar Antalya’nın sera gazı salınımını yüzde 20 kadar azaltmak durumundayız. İyi çalışırsak başarırız” dedi.

Dünyadaki en büyük savaşların nedeninin enerji kaynakları olduğuna dikkat çeken Antalya Vali Yardımcısı Turan Eren ise, enerji olmadan kalkınmanın mümkün olmadığını belirtti. Enerji kaynaklarının sağlıklı kullanılmasının önemini vurgulayan Vali Yardımcısı Eren, “Hesapsız kullanılan enerji kaynakları geleceğe yönelik önemli bir tehdidi oluşturuyor. İklim değişikliklerinin de geleceği olumsuz etkileyeceği hesabı yapılıyor. Ülkemiz güneşiyle, rüzgarıyla ve hatta su kaynakları açısında oldukça şanslı bir ülkedir” diye konuştu.

6 TEMA BAŞLIĞINDA ÇALIŞMA GRUPLARI
Çalıştayın moderatörü Demir Enerji Danışmanlık Firması Uzmanı Dr. Baha Kuban da, sera gazı salınımında insan faaliyetlerinin çevreye verdiği zarar olarak tanımlanan Karbon Ayak İzi konusunda Dünya, Türkiye ve Antalya ölçeğinde bilgiler verdi.

Dünyanın sınırlarının aşılmasıyla iklim sisteminin değiştiğini ve Yeni Jeolojik Çağ’ın başladığını vurgulayan Dr Kuban, biyolojik çeşitlilik azaldığını, azot/fosfor döngülerindeki olumsuzluklar ve iklim değişikliğiyle dünyanın istibat hattının aşıldığını söyledi. Gelecekteki 10 yılda yeni Kyoto protokollerinin uygulanmaya konulacağını söyleyen Dr. Kuban, akıllı şebekeler, bilişim gibi yeni kavramlarla ilgili de bilgi verdi ve çalışma grupları ile çalıştayın yöntemlerini anlattı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Temiz Enerji Koordinatörlüğü’nün sürdürdüğü projede; kurum olarak karbon ayakizi envanterinin hazırlanması, Antalya Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı hazırlıkları gibi çalışmalarıyla ilgili bilgilendirme yapılan çalıştayda oluşturulan ‘Kentin Fiziksel Gelişimi- Yapılı Çevre’, ‘Ulaşım’, ‘Sanayi- Hizmetler’, ‘Yenilenebilir Enerji Üretimi’, ‘Atık ve Su Yönetimi’ ile ‘Tarım’ tema başlıklarındaki 6 çalışma grubu gün boyu beyin fırtınası yaptı.

Çalışma gruplarında, Antalya 2020 vizyonunda kentsel gelişme senaryoları kentin orta ve uzun dönemdeki olası gelişiminde yanıtlanması gereken ‘nüfus artışı ve mekânsal genişleme, arazi kullanımı’, Yaşama, eğlence, sınai ve ticari faaliyetlerin olası gelişimi’, ‘yapı stoku ve inşaa edilmiş alana dair senaryolar’, ‘ulaşım modaliteleri olası gelişimi’, gibi sorulara cevaplar arandı. Çalıştay çalışma gruplarının sunumlarıyla tamamlandı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.