BAKA Güneş Santrali Yatırımcılarını Bekliyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın güneş enerjisi yatırımlarının yapılacağı şehirler arasında Isparta’nın da olması, BAKA’yı harekete geçirdi.

Yayınlanma:
BAKA Güneş Santrali Yatırımcılarını Bekliyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın güneş enerjisi yatırımlarının yapılacağı bölgeleri ile şehirleri belirledi ve izin verilen 38 il içindeki Antalya’ya 58, Burdur’a 26, Isparta’ya da 18 megavat olmak üzere toplamda Batı Akdeniz’e 102 MW’lık dilim ayrıldı. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Genel Sekreteri Tuncay Engin, Antalya, Burdur ve Isparta’daki yatırım destek ofislerindeki uzman ekiplerinin (YDO) yerli ve yabancı yatırımcılara Milli Emlak ile Bölge Müdürlükleri işbirliği içinde alternatif yatırım arazisi bulma konularında çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Engin, “Yerli ve yabancı yatırımcılara başta uygun arazi bulunması olmak üzere yapacakları yatırımın her aşamasında bürokratik işlemlerini hızlandırmak üzere Antalya, Burdur ve Isparta Yatırım Destek Ofislerimize bekliyoruz” dedi.

Yerli ve yabancı yatırımcıların heyecanla beklediği Türkiye güneş enerjisi yatırım haritası ve elektrik bağlantı noktaları netleşti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın belirlediği güneş enerjisi yatırımlarının yapılacağı bölgeleri ve şehirleri belirleyerek yatırımcıların bilgisine sundu. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) da, yerli ve yabancı yatırımcılar açısından önemli sürecin başladığını bildirdi.

BAĞLANABİLECEK TRAFO MERKEZLERİ
Yeni hazırlanan ve yayınlanan haritaya göre güneş enerjisinden elektrik üretmek için sadece 38 il için izin çıktı. En yüksek kapasite 92 megavat (MW) ile Konya’ya verilirken Antalya’ya 58, Burdur’a 26, Isparta’ya da 18 megavat olmak üzere toplam 102 MW’lık dilim ayrıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda ‘Bölge ve trafo merkezi bazında güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesisi bağlanabilir kapasiteleri’ başlığıyla yapılan açıklamada; trafo merkezleri Antalya’da Akorsan, Finike, Kaş, Kemer, Korkuteli, Serbest Bölge, Akseki, Alanya 1, Alanya 2, Alara, Gazipaşa, Gündoğdu, Serik ve Varsak, Burdur’da Bucak, Burdur ve Tefenni, Isparta’da ise Barla, Eğirdir, Isparta, Keçiborlu, Kovada 2, Kuleönü ve Şarkikaraağaç olarak belirtildi.

BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, yenilenebilir enerji sektörünün Batı Akdeniz için yatırım potansiyeli olan sektörlerden biri olduğunu ve BAKA’nın ilk çalıştaylarından birinin ‘Yenilenebilir Enerji Çalıştayı’ olduğunu hatırlattı. Antalya, Burdur ve Isparta’nın yanısıra İzmir, Ankara, Bursa ve İstanbul’dan da çalıştaya katılımlar olduğunu belirten Engin, “SDÜ ile ortak yaptığımız Çalıştay da, bölgemizin genelinde güneş, biyogaz, biyokütle, hidroelektrik enerji potansiyelinin yüksek olduğu sınırlı alanlarda da (Uluborlu gibi) rüzgar enerjisinden faydalanmanın mümkün olduğu belirlendi” dedi.

YATIRIMIN HER AŞAMASINDA
Enerji piyasası ile ilgili yönetmeliğin çıkmasının ardından yatırımcıların Batı Akdeniz’e olan ilgisinin artığını belirten BAKA Genel Sekreteri Engin, şöyle devam etti¨
“Alman ve İtalyan firmalar yatırım destek ofislerimizle temasa geçerek özellikle güneş tarlaları için yatırım arazileri bulunması konusunda yardım talebinde bulundu. Orman ve hayvansal atıklar yönünden de zengin olan Bölgemizde, biyokütle ve biyogaz enerji santralleri kurulması için Kalkınma Ajansımıza yatırım arazisi talepleri gelmiştir. Üç ildeki Yatırım Destek Ofislerimiz Milli Emlak ve Orman Bölge Müdürlükleri ile işbirliği içinde alternatif yatırım arazisi bulma çalışmalarına devam etmektedir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yayınlanan ‘ Güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesisi kurmak için yapılacak lisans başvuruları kapsamında belirlenecek olan santral sahası alanı’ ile ilgili belgede Bölgemize 102 MW’lık bir dilim ayrılmıştır. Yerli ve yabancı yatırımcılara başta uygun arazi bulunması olmak üzere yapacakları yatırımın her aşamasında bürokratik işlemlerini hızlandırmak üzere Antalya, Burdur ve Isparta Yatırım Destek Ofislerimize bekliyoruz.”

Telefonla 0-246-224 37 37-224 39 49 numaralardan ulaşabileceğiniz Isparta YDO, ‘BAKA İl Kompleksi Eğirdir Yolu/Isparta’,

Antalya YDO 227 8 227 nolu telefon ve ‘Akdeniz Üniversitesi Yerleşkesi Antalya Teknokent Ar-Ge II Uluğbey Binası Kat:3’de Konyaaltı/ANTALYA’,

Burdur YDO ise 234 05 50 telefonuyla Burç Mahallesi Cumhuriyet Meydanı İl Özel İdare Binası Kat:1 adreslerinde bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.