BAKA Sağlık Turizmi Çalışmalarını Hızlandırdı

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Sağlık Turizmi Kümelenmesi’nde Isparta’daki saha çalışmalarında sağlık kurum ve kuruluşları ile görüştü.

Yayınlanma:
Güncelleme: 28 Şubat 2013 12:03
BAKA Sağlık Turizmi Çalışmalarını Hızlandırdı

Isparta’nın sağlık turizmindeki mevcut durumunu ortaya koyma ve sağlık kuruluşları arasında konuyla ilgili farkındalık oluşmasına katkı sağlanan saha çalışmasındaki toplantılarda, sahip olduğu zenginliklerin iyli değerlendirilmesi, üniversite hastanesinin referans olması, hizmet kalitesi kalitesinin önemi, alternatif tıp yöntemlerinin kullanımı, işbirliğiyle ortak hareket etme becerisi, hedef pazarlara yönelik çalışmalar ile devletin sağlık turizminde koordinasyonu sağlaması gibi önemli konular gündeme geldi.

Antalya Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu Başkanvekili Dr. Ahmet Altıparmak’ın girişimleri ve Birleşmiş Milletler’in (BM) desteğiyle 27 Kasım 2012’de BAKA'nın başlattığı Batı Akdeniz Sağlık Turizmi Kümelenmesi çalışmaları, Antalya, Isparta ile Burdur’u da içererek sürüyor. Isparta Yatırım Destek Ofisi (YDO) uzmanı Abdullah Madenci, Antalya YDO uzmanları Sadettin Dikmen ve Esra Alagöz Kaya’dan oluşan BAKA ekibi, Isparta’da sektör temsilcilerinin sağlık turizmi hakkındaki görüş ve önerilerini aldı.

SDÜ TIP FAKÜLTESİ REFERANS HASTANE
Isparta’daki sağlık turizmi kümelenme çalışmalarında ilk olarak görüşülen Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof.Dr. Mehmet Tuğrul Sezer, kaynakların çeşitlendirilmesi açısından sağlık turizminin büyük bir önem taşıdığının farkında olduklarını belirtti.

Prof.Dr. Sezer, Isparta’da sağlık turizmi yapılabilmesi için öncelikle mevcut turizm anlayışının değişmesinin yararlı olacağını ve Isparta’nın sahip olduğu zenginlikleri iyi değerlendirmesi gerektiğini söyledi. Üniversitenin referans hastanesi olduğunu ve hekimlerin eğitiminin verildiği yer olmasından dolayı ayrı bir öneme sahip olduğunu belirten SDÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi, sağlık turizmi alanında çaba sarf ettiklerini ve JCI akreditasyonu almak için çalışmalar yürüttüklerini sözlerine ekledi.

Sağlık turizmini genel sağlık hizmetlerinden ayrı düşünmemek gerektiğini belirten Davraz Yaşam Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Bayram Güven ise, sağlık turizminde kalitenin önemine dikkat çekti. Uluslararası sermayenin Anadolu’daki hastanelerle ortaklıklar kurduğunu ve bunun önümüzdeki senelerde artacağını ifade eden Güven, SGK fiyatlarıyla sağlık turizmi yapılmasının çok da yarar sağlamayacağını ifade ederek, alternatif tıp yöntemlerinin kullanılmasıyla hasta çekilebileceğini söyledi.

Sağlık turistine kaliteli hizmet verilmesi gerektiğini vurgulayan ve Isparta’da hizmet veren hastaneler arasındaki işbirliği ile ortak hareket etme becerisinin artırılmasının yararlı olacağını vurgulayan Davraz Yaşam Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Güven, hizmet verecek eleman kalitesi ile fiziki koşulların sağlık turizmi yapılabilmesi için uygun olmasının önemini vurguladı.

Isparta’daki göz hastalıkları konusunda hizmet veren Kariyer Göz Hastanesi Genel Koordinatörü İlker Uğur da, sağlık turizmi anlamında Avrupa’dan hasta geldiğini ve bunun sebebinin de sahip oldukları hekim kadrosu olduğunu söyledi. Uğur, iç turist açısından mevsimsel olarak dalgalanmalar yaşadıklarını ve bu dalgalanmanın personel sayısında da gerçekleştiğini ifade etti.

SAĞLIĞIN TİCARETİ OLMADIĞINI ANLATMAK GEREKLİ’
Özel Isparta Hastanesi Sorumlu Müdürü Dr. Mevlüt Yaman, sağlık konusuna ticaret gibi bakılamayacağını, sağlığın ticareti olmayacağının halka çok iyi anlatılması gerektiğini söyledi.

“Sağlığın ‘pardon’u olmaz” diyen Dr. Yaman, işletme mantığıyla iş yapmadıklarını ve bu yüzden yapılması gerekmeyen hiçbir tetkiki yapmadıklarını söyledi. Meselenin para olmadığını, bu işi insan üzerine kurulmasının gerekliliğine dikkat çeken Isparta Hastanesi Sorumlu Müdürü Yaman, herkesin en iyi oldukları alanda hizmet sunarak ve güçlü yanlarını öne çıkararak sağlık turizmi yapabileceğine dikkat çekti. Hastanelerin sosyal sorumluluklarının olması gerektiğine değinen Yaman, etkin reklam kampanyalarının olmasının yararlı olacağına değindi.

BAKA uzmanları, Isparta’da İncident Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi yetkilileri Doç.Dr. Ali Alp Sağlam ile Doç.Dr. Aynur Medine ile de görüştü. Isparta’ya hizmet vermek için uğraştıklarını ve sağlık turizmi alanında yoğun bir şekilde çalıştıklarını ifade eden Medine, Isparta’nın kendi önemini fark etmesi gerektiğini vurguladı. Avrupa’da yaşayan gurbetçiler tarafından tanındıklarını ifade eden Medine, hedef pazarlara yönelik çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. İran’ın bu konuda potansiyel olduğunu söyleyen Sağlam ise, Isparta’nın kendi içinde birlik oluşturma konusunda çalışmasının faydalı olacağını vurguladı.

Isparta’da son olarak görüşülen Şifa Hastanesi Başhekimi Uzm.Dr. Kumru Aygül ve Dr. Sema Kapancı, sağlıkta rekabetin güçlü olduğunu ve kamu hastanesinin Isparta’da güçlü olduğunu ifade etti. Devletin sağlık turizminde koordinasyonu sağlamasının faydalı olacağını söyleyen Kapancı, sağlık turizminde büyük düşünmek gerektiğini vurguladı.

Kapancı, bu konuda bireysel olarak çalışmanın zor olduğunu dolayısıyla koordinasyonunun devlet desteğinde yapılması gerektiğini vurguladı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.