BAKA Yönetim Kurulu, MAKÜ’de Toplandı

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Yönetim Kurulu toplantısı Burdur’da Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde (MAKÜ) gerçekleştirildi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 23 Şubat 2012 15:26
BAKA Yönetim Kurulu, MAKÜ’de Toplandı

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Yönetim Kurulu toplantısı Burdur’da Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde (MAKÜ) gerçekleştirildi.

Burdur Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Tapsız’ın Başkanlığındaki toplantıya Isparta Valisi Dr. Memduh Oğuz, İl Genel Meclisi Başkanları Osman Zabun ve İbrahim Ekici, Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı, BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin ile uzmanlar katıldı.

BAKA Yönetim Kurulu’nun MAKÜ’nün yeni yerleşkesindeki Veterinerlik Fakültesi Dekanlık Toplantı Salonu’ndaki toplantısının açılış konuşmasında Burdur Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Tapsız, 2011 yılında ‘Doğrudan Faaliyet Destek Programı’ ve çalışmalar hakkında bilgi verdi.

2011 Yılı Mali Destek Programı kapsamında BAKA’ya Antalya’dan 162, Burdur’dan 62, Isparta’dan ise 81 proje olmak üzere toplam 305 proje başvurusu yapıldığını belirten Vali Süleyman Tapsız, ilgili başvuruların öncelik alanlarına göre dağılımı hakkında bilgi verdi. BAKA Yönetim Kurulu Başkanı Vali Tapsız, “Ar-Ge ve Yenilikçiliğin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında toplam 150 proje başvurusu yapılmıştır. Bunlardan 28’i Kamu kurum ve kuruluşlarından 122 tanesi de KOBİ’lerden gelmiştir. Tarıma Dayalı Sanayinin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında 18’i Kamu kurum ve kuruluşlarından ve 59’u KOBİ projesi olmak üzere toplam 77 proje başvurusu yapılmıştır. Alternatif turizm faaliyetleri ile turizm ürünlerinin çeşitlendirilmesi ve sezonun 12 aya yayılması ve çevreye duyarlı turizm faaliyetlerinin teşvik edilmesini hedefleyen Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi Mali Destek Programı kapsamında Kamu kurum ve kuruluşlarından 46 adet, KOBİ’lerden ise 32 proje olmak üzere toplam 78 proje başvurusu yapılmıştır” dedi.

TÜRK VE HİNTLİ FİRMALARDAN TEŞEKKÜR
BAKA’nın başarıyla gerçekleştirdiği INCOM 2012 Hindistan–Batı Akdeniz İş ve Yatırım Fırsatları Toplantısı ile ilgili olarak programın sağladığı yararlardan dolayı Türk ve Hintli firmalardan BAKA’ya teşekkür mektupları geldiğini bildiren Vali Tapsız, şöyle devam etti:
“Hintli işadamlarının bölgemiz iş dünyasıyla bir araya getirildiği INCOM 2012 Batı Akdeniz Bölgesi-Hindistan Yatırım ve İşbirliği Fırsatları Toplantısı ve akabinde BAKA Yönetim Kurulu’nun Hindistan’a gerçekleştirdiği çalışma ziyareti sonrasında Hintli ve Türk işadamlarından teşekkür mektupları geldi. Hintli işadamları mektuplarda; BAKA’nın göstermiş olduğu misafirperverlik ve nezaket için Ajansımıza teşekkür edip Hintli ve Türk işadamları arasındaki ticari ilişkilerin önümüzdeki yıllarda katlanarak artmasını dilediler. Burdur, Isparta ve Antalya illerimizde faaliyet gösteren gerek firma temsilcileri gerekse sivil toplum kuruluşları; BAKA’nın bölgemizin kalkınmasına, bölge ticaretinin gelişmesine ve yeni pazarlara açılmasında sağladığı katkılardan dolayı teşekkür etmiştir. Ayrıca, Hindistan’da bulunan Başkonsolosluğumuz ve Ticaret Müşavirliklerimiz, BAKA heyetinin 30 Ocak -5 Şubat 2012 tarihleri arasında Hindistan’a düzenlediği çalışma ziyaretinin son derece yararlı olduğunu ve Türkiye–Hindistan ticari ilişkilerinin gelişmesine önemli katkı sağladığını ifade etmiştir” dedi.

ANKET SONUÇLARI BAŞARI GÖSTERGESİDİR
INCOM 2012 Hindistan–Batı Akdeniz İş ve Yatırım Fırsatları Toplantısına katılan Hintli işadamlarının anketinin sonuçlarının programın başarılı geçtiğinin göstergesi olduğunu belirten BAKA Yönetim Kurulu Başkanı Vali Süleyman TAPSIZ, “Bölgedeki yatırım fırsatlarını yerinde gören, ikili görüşmeler yapıp bölgenin güzelliklerine hayranlıklarını dile getiren 40 Hintli işadamından 35’i anket sorularını cevaplandırmıştır. Bunlardan yüzde 94’ünün organizasyonu mükemmel, yüzde 6’sının ise başarılı bulduğu anlaşılmıştır. Konuk işadamlarından Türkiye’ye iş için ilk kez gelenlerin oranı yüzde 97 olurken, yüzde 89’u tekrar kendi imkânlarıyla Batı Akdeniz Bölgesi’ne geleceğini belirtmiştir.
‘Programda Türk firmalarından herhangi biriyle iş bağlantısı ya da iş anlaşması yaptınız mı’ sorusuna Hintli işadamlarının yüzde 66’sı evet, yüzde 20’si ise henüz netleşmediği cevabını vermiştir. Program sonrasında Hintli işadamlarından 6’sının 1 milyon dolar ve üstünde, 1’inin 500-750 bin dolar arasında, 3’ünün 250-500 bin dolar arasında, 4’ünün 100-250 bin dolar arasında, 6’sının da 100 bin dolar olmak üzere toplamda 7,5 milyon dolarlık iş anlaşması veya bağlantısı yaptığı anlaşılmaktadır” diye konuştu.

BAŞBAKANLIK TÜRKİYE YATIRIM DESTEK VE TANITIM AJANSI

Vali Tapsız, BAKA’nın hazırladığı Türkiye’de Teşvik ve Destekler Kitabı’nın İngilizcesi’nin hazırlandığını ve “Investment Incentives and Supports in Turkey” adıyla hazırlanan çalışmanın tercüme, basımı ve dağıtılmasında Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nın BAKA’ya katkı sağladığını kaydetti.

BAKA’nın çalışmasıyla, 26 kalkınma ajansı arasında öncü olduğunu ve bu şekilde bir çalışma hazırlayan ilk ajans olduğunu belirten Vali TAPSIZ, sözlerini şöyle sürdürdü:  “BAKA’nın bu çalışmasının Türkçe versiyonu, geçtiğimiz yıl Antalya Valisi Dr. Sayın Ahmet Altıparmak’ın BAKA Yönetim Kurulu Başkanlığı döneminde gerçekleştirilmişti, kendilerine bu çalışma nedeniyle burada bir kez daha teşekkür ediyorum. Bu çalışma teşvik sisteminde olabilecek mevzuat değişiklikleri çerçevesinde BAKA tarafından revize edilecektir. Ben bu çalışmadan dolayı BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı, emeği geçen tüm BAKA uzman personelini kutluyorum ve kendilerine teşekkür ediyorum. İngilizce olarak hazırlanan Türkiye’de Teşvik ve Destekler çalışmasının yatırımcılarımıza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

MISIRLI FİRMA BÖLGEMİZDE YATIRIM YAPTI
BAKA’nın girişimleri ve takibinin bölgeye yeni bir yabancı yatırımcı kazandırdığını hatırlatan Burdur Valisi Süleyman Tapsız, “BAKA Yatırım Destek Ofislerinin ortak çalışması ile Mısırlı El Help firması Isparta OSB’de 21 dönümlük arazi satın aldı. Söz konusu firma; zirai ilaç ve gübre üretimi ile ilgili yatırımına başlamış bulunmaktadır” dedi.

Uluslararası Doğu Akdeniz Turizm ve Seyahat Fuarı’nda (EMITT) Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA), koordinasyonu ve desteği, bölgedeki kamu kurumları ve özel sektör temsilcilerinin işbirliğinde açılan Antalya, Burdur ve Isparta’nın stantlarında, başarılı tanıtım gerçekleştirildiğini belirten Burdur Valisi Süleyman TAPSIZ, sözlerini şöyle tamamladı: “Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile valiler, belediye başkanları ve çok sayıda turizm profesyonelinin ziyaret ettiği Batı Akdeniz’in stantları beğeni topladı. BAKA ekibi, fuardaki yabancı ve yerli katılımcıların stantlarında, turizm profesyonelleri ile ikili görüşmeler gerçekleştirirken, folklor ekibinin fuar alanında diğer stantlarda gerçekleştirdiği Teke Yöresi oyunları da büyük alkış almıştır. BAKA’nın koordinasyonunda 28 Şubat–1 Mart 2012 tarihleri arasından Antalya’da ülkemizde faaliyet gösteren 26 kalkınma ajansına bağlı olup 81 ilde faaliyet gösteren yatırım destek ofisi personelinin katılımı ile yatırım destek ofisleri mevzuat çalıştayı düzenlenecektir. Çalıştay’da yatırım destek ofislerinin kurulmuş oldukları günden itibaren uygulamada karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunların çözümüne ilişkin görüş ve öneriler karşılıklı olarak değerlendirilecektir. Ayrıca bahse konu çalıştayda Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı yetkilileri de davet edilmiş olup, kendilerinin kalkınma ajansları ile etkin işbirliği ve koordinasyon konusundaki görüşleri de çalıştayda alınacaktır.

KOSGEB İLE GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ
2011 yılı içerisinde Burdur ve Isparta illerimizde iki grup halinde 60’şar kişiye yönelik olarak KOSGEB ile yapılan protokol çerçevesinde Girişimcilik Eğitimleri düzenlenmiştir. Aynı çerçevede 2012 yılı içerisinde Antalya ilimizde ilk defa olmak üzere her üç ilimizde Girişimcilik Eğitimleri tekrarlanacaktır. Bölgemizin turizm potansiyelinin tanıtılmasına yönelik olarak FAM Trip organize edilecektir.

26-29 Mart 2012 tarihlerinde Kuveyt, Bahreyn ve Katar’dan 20 tur firmasının katılacağı bölgemizin turizm potansiyelinin tanıtılmasına yönelik THY ve Bölgemizdeki Turizm sektörünün katkıları ile BAKA’nın koordinasyonu ile Fam Trip (Tanıtım Programı) düzenlenecektir.

MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı, toplantının üniversitede yapılmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek, üniversitenin bölgenin geleceği için önemli görevler üstleneceğini kaydetti. Toplantı daha sonra gündem maddeleri görüşülmek üzere basına kapalı olarak devam etti.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.