BAKA Yönetim Kurulu Toplandı

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Yönetim Kurulu toplantısı Burdur’un Ağlasun İlçesi’nde yapıldı.

Yayınlanma:
BAKA Yönetim Kurulu Toplandı

Isparta Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu Başkanı Memduh Oğuz’un başkanlığındaki toplantıya Burdur Valisi Nurettin Yılmaz, Antalya Valisi Dr Ahmet Altıparmak, İl Genel Meclisi Başkanları Osman Zabun ve İbrahim Ekici, Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin ile uzmanlar katıldı.

BAKA Yönetim Kurulu üyelerini, Ağlasun’un bin 200 yıllık asırlık çınar ağacı önünde İlçe Kaymakamı Ramazan Kurtyemez, Belediye Başkanı Aydın Kaplan, Garnizon Komutanı Jan.Kd.Bşçvş. Erkan Yıldız, Emniyet Amiri Cem Kesici, MYO Müdürü Kadir Şeker karşıladı. Ağlasun’un fırında sütlacı ile çay eşliğindeki sohbetin ardından BAKA Yönetim Kurulu üyeleri, toplantının yapılacağı MAKÜ Ağlasun Meslek Yüksek Okulu Konferans Salonu’na geçti.

Toplantının açılışında BAKA Yönetim Kurulu üyelerini Ağlasun’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti belirten Burdur Valisi Nurettin Yılmaz, Antalya, Burdur ve Isparta ile Sagalassos Antik Kenti bulunan Ağlasun’un turizm potansiyelinin yüksek olduğunu ve ilçede turizm alt yapısının güçlendirme çalışmalarının sürdürüldüğünü kaydetti.

Ağlasun’un ekonomisine en önemli girdisinin de kiraz ile gül üretimi olduğunu belirten Vali Nurettin Yılmaz, “Kalkınma Ajansımız üç ilimizi biraraya getirmiştir. Süt fabrikasını ziyaret ettik. Ürünlerinin pazarı Antalya. Burdur’un önemli ürünü sütün pazarı Antalyamız’dadır. Ağlasun ile Kemer’de şişelenen sularımız da Antalya pazarına sunuluyor” dedi.

PROJE DEĞERLENDİRMELERİ
Isparta Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu Başkanı Memduh Oğuz ise, 2013 Mali Destek Programı hakkında bilgi verdi. 20 milyon TL hibe bütçeli ve Mali Destek Programı kapsamında 161’i kar amacı güden kişi ve kuruluşlardan, 78’i de kamu kurum ve kuruluşlarından olmak üzere toplam 239 proje başvurusu yapıldığını hatırlatan Vali OĞUZ, “Proje başvurularının bağımsız değerlendirme aşaması tamamlanmış olup Değerlendirme Komitesi aşamasına geçilmiştir. Değerlendirme Komitesi çalışmalarının tamamlanmasına müteakip başarılı projeler Yönetim Kurulumuz’da ele alınacaktır” dedi.

BAKA’nın Doğrudan Faaliyet Destekleri (DFD) ile Teknik Destek (TD) çağrıları hakkında da bilgi veren Yönetim Kurulu Başkanı Vali Oğuz, bölge kalkınmasına ivme kazandıracak araştırma, planlama ve fizibilite çalışmalarına destek sağlamak amacıyla 2013 bütçesinden DFD için 530 bin TL ve Teknik Destekler için de 530 bin TL olmak üzere iki farklı destek kalemine kaynak ayırıldığını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Ajansımızca şimdiye kadar 2011 ve 2012 yılı DFD kapsamında toplam 112 DFD başvurusu alınmış olup, ilgili projelerden 40’ına destek verilmiştir. 2013 yılı Doğrudan Faaliyet Destekleri ile Teknik Desteklere başvuru yapabilecek uygun başvuru sahipleri Valilikler, Kaymakamlıklar, İl Özel İdareleri, Belediyeler, Üniversiteler, Teknokentler, Diğer kamu kurum ve kuruluşları, Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, Sivil toplum kuruluşları, 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunu Çerçevesinde Kurulmuş Birlikler, İhracatçı Birlikleridir.”

‘HİNDİSTAN ZİRVESİ ÖNEMLİ’
Kalkınma ajansının üç ilin ortak aklını birleştiren bir yapı olduğunu ve bunun çok önemli olduğunu belirten Antalya Valisi Altıparmak, bu yapının çok iyi değerlendirilip kavranması gerektiğini vurguladı.

BAKA’nın ilkini 25 Nisan 2012’de Antalya’da gerçekleştirdiği ve yaklaşık 8.5 milyon dolarlık iş bağlantısının yapılmasına imkan sağlayan ‘Hindistan ve Batı Akdeniz Bölgesi Yatırım ve İşbirliği Fırsatları Zirvesi’nin 29 Nisan’da Antalya’da yapılacak ikincisi hakkında bilgi veren Vali Altıparmak, şöyle devam etti:

“Tarım (Tarım Makineleri Dâhil), Gıda, Yenilenebilir Enerji, Turizm, Mobilya, Gül ve Kozmetik Ürünler, Doğaltaş ve Tekstil sektörlerinde Hindistan’da faaliyet gösteren yaklaşık 50 Hintli firma temsilcisinin katılımıyla yatırım ve ortaklık fırsatları ile ithalat-ihracat görüşmeleri yapılacak. Güzel bir organizasyon. En güzel şekilde gelişir, Hintli işadamları iş amaçlı geliyorlar. Bu programımıza saydığımız sektörlerde faaliyet gösteren, bu alanlarda ithalat/ihracat yapan ilgili tüm firma ve işadamlarımızı davet ediyoruz. İnşallah en güzel şekilde gelişir. Yararlı toplantı olmasını diliyorum.”

Gündem maddelerinin görüşülmesiyle toplantıyı tamamlayan Yönetim Kurulu üyeleri, BAKA’nın Mali Destek Programı’ndan aldığı destekle turizme hizmet vermeye başlayan Burdur’un Ağlasun İlçesi Yeşilbaşköy Beldesi’ndeki tarihi değirmene geçti.

Yeşilbaşköy Belediyesi’nin ‘Değirmen Turizme Dönüyor’ başlıklı projesi ve BAKA desteği ile restore edilen tarihi su değirmeni ile köy kahvaltı merkezinde halkoyunları gösterilesiyle karşılanan BAKA Yönetim Kurulu üyelerine, gözleme ile organik kahvaltı ikram eden Yeşilbaşköy Belediye Başkanı Hüseyin Akıncı birer plaketle teşekkür etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.