BAKA'dan 40 bin ile 400 bin lira arasında destek

BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, bölgede rekabet gücünü artıran, istihdam sağlayan ve Türkiye ekonomisine katkı sunacak projelere 40 bin ile 400 bin lira arasında destek verileceğini söyledi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 24 Aralık 2010 12:07
BAKA'dan 40 bin ile 400 bin lira arasında destek

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Genel Sekreteri Tuncay Engin, bölgede rekabet gücünü artıran, istihdam sağlayan ve Türkiye ekonomisine katkı sunacak projelere 40 bin ile 400 bin lira arasında destek verileceğini söyledi.

Engin, gazetecilere yaptığı açıklamada, BAKA olarak önümüzdeki günlerde proje teklif çağrılarına çıkmaya başlayacaklarını belirtti. Proje teklif çağrısının iki önemli başlık altında gerçekleştirileceğini söyleyen Engin, birincisinin işletmelerin kurumsallaşması ve rekabet gücünün artırılması, ikincisinin de turizm sezonunun 12 aya yayılması ve alternatif turizm olarak belirlediklerini kaydetti. Proje teklif çağrısı yapıldıktan sonra projelerin hazırlanıp sunulması için yatırımcılara 3 ay süre verileceğini dile getiren Engin, bölgeden 300'ü aşkın proje beklediklerini söyledi.

Projelerin içeriklerinden bahseden Engin, Ar-Ge, inovasyon, kapasite geliştirilmesi, ihracata yönelik tanıtım ve pazarlama, işletmelerin üretim, işleme, depolama ve paketleme tesislerinin modernizasyonu, KOBİ'lerin mevcut üretim kapasitesinin ve istihdamının artırılması, nitelikli iş gücü istihdamının artırılması, üretilen mal ve hizmetin markalaşması, faydalı model ve patent çalışmaları, geri dönüşüm teknolojileri, tarıma dayalı sanayinin modernizasyonu, mermer sanayi, orman ürünleri ve tıbbi-aromatik bitkilerin kozmetik sanayi alanlarında proje beklediklerini aktardı.

Engin, bölgenin turizmine yönelik proje başlıkları arasında yerli, yabancı gruplara yönelik faaliyetler, kış turizminin canlanmasının sağlanması, turistik işletmelerin artırılması, turizm tanıtımı, turizm tesislerinin çevresel duyarlılığına ilişkin projeler, kongre, inanç, yayla, sağlık turizmi, turistik tesislerin kapasite artırımı, niteliğini artırıcı projeler beklediklerini söyledi. Engin, ''Bölgede rekabet gücünü artıran, istihdam sağlayan ve Türkiye ekonomisine katkı sunacak özellikteki projeler desteklenecek, projelere 40 bin ile 400 bin lira arasında hibe destek sağlanacak'' dedi.

Yatırımcılardan gelen projelerin bağımsız değerlendirme mekanizması tarafından inceleneceğini belirten Engin, Türkiye'nin dört bir yakasından akademisyenler ve uzmanlardan oluşan bir heyet oluşturacaklarını kaydetti. Aynı projeyi iki ayrı kişiye incelettireceklerini ve ona göre puan vereceklerini dile getiren Engin, ''İki uzmanın verdiği puan birbirinden farklı ve arada uçurum varsa üç değerlendirmeci hakem olarak davet edilip, puan verecek. Böylece projeler en yüksekten en düşüğe doğru sıralanacak. Paramızın bittiği yerde destekleme durdurulacak'' diye konuştu.

Yatırım projeleri için şu an hemen kullanılabilecek 10 milyon lira bütçe olduğunu açıklayan Engin, 2011 yılı için de bütçeye yatırımlar için 30 milyon lira ayrıldığını bildirdi. Yatırımı yapacak kişi, kuruluş ya da diğer hak edicilerin projenin yüzde 50'sini nasıl karşılayacağına dair belge ispatı yapması gerektiğini belirten Engin, ''Bu ispatı görmeden yatırımcıya karşılıksız yardım yapılamayacak. Yardımlarımız da hak ediş modeli şeklinde gerçekleştirilecek. İş yapılacak, hak ediş çıkacak sonra parayı vereceğiz'' dedi.

BAKA Genel Sekreteri Engin, ne kadar çok proje yapılırsa o kadar çok destekleme yapılacağının da altını çizdi. Ispartalı girişimci ve yatırımcılara proje hazırlıklarına başlaması konusunda çağrıda bulunan Engin, BAKA tarafından proje hazırlama konusunda bilgilendirme toplantıları düzenleneceğini bildirdi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.