BAKA'dan Girişimcilere Eğitim Semineri

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) Burdur’la birlikte Isparta’da başlattığı ‘Girişimcilik Eğitimi’nin kursiyerleri ile BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin bir araya geldi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 04 Nisan 2011 17:05
BAKA'dan Girişimcilere Eğitim Semineri

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) Burdur’la birlikte Isparta’da başlattığı ‘Girişimcilik Eğitimi’nin kursiyerleri ile BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin bir araya geldi.

Engin, girişimcilik adaylarına başarılı olmak için “Farklılık, farkındalık, inovatif ve kendine özgülük oluşturabilirsek başarılı olabiliriz” tavsiyesinde bulundu.

Kalkınma ajanslarının sadece mali destek sağlayan kurum olarak algılanmasının yanlış olduğunu da belirten Engin, girişimci adaylarına bunun yanısıra BAKA’nın bölgenin ekonomik gelişmesine yönelik olarak gereken her türlü alanda yeralan bir kurum olduğunu, ihracatın, istihdamın ve yatırımların artırılmasına katkı sağlamak, bölgenin tanınırlığını yurtiçi ve yurtdışında artırmak gibi önemli görevleri olduğunu anlattı.

İstihdamın korunması, arttırılması geliştirilmesi ve işsizliğin azaltılmasına yardımcı olmak amacıyla BAKA ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) arasında imzalanan protokole göre Isparta ve Burdur’da ‘girişimcilik eğitimleri’ sürüyor. Isparta’dan müracaat eden 96 aday arasından; girişimcilik testine verdikleri cevaplar, yaş grubu, girişimcilik ve iş fikri, eğitim durumu gibi kriterlere göre yapılan değerlendirmede SDÜ Konukevi’nde Doç. Dr. İlker Çarıkçı’dan eğitim almaya hak kazanan 30 girişimci adayı ile BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, buluştu.

FARKINDALIK OLUŞTURMAK, İNOVATİF OLMAK
Kursiyerlerle tek tek tanışan, eğitimleri ve iş fikirleri konusunda bilgi alan ENGİN, “Hangi işi yapıyorsak yapalım nerede olursak olalım, farklılık, farkındalık, inovatif ve kendine özgülük oluşturabilirsek başarılı olabiliriz. Gelecek için umutlu olmalıyız. Sıfırdan başlayıp başarılı olmuş işadamları bunu farkındalık oluşturmak, inovatif ve kendine özgü olmak. kalite standartları ile marka oluşturarak gerçekleştirmişler” dedi.

Kalkınma ajansının ne olduğunu soran BAKA Genel Sekreteri Engin, kursiyerlerin cevaplarının ardından  kalkınma ajansının para dağıtan kurum olarak algılanmasının büyük yanlış olduğunu ve bunun görevlerinden sadece biri olduğunu vurguladı. Kalkınma ajansının bölgenin ekonomik gelişmesine yönelik olarak gereken her türlü alanda yeralan kurum olduğunu belirten ENGİN, şöyle devam etti:

KALKINMA AJANSININ GÖREVLERİ
“Mesela ihracatın artırılmasına katkı sağlamak, istihdamın artırmasına yönelik çalışmalar yapmak, Bölgeye ülke içi ve dışından yatırımcı çekmek, bölgenin yatırım potansiyelini ortaya çıkarmak, sektör raporları hazırlamak, arazi ve sanayi envanteri hazırlamak, yatırımcıların işlerini kolaylaştırmak gibi profesyonel çalışmalar yapar ve bunu etkileşimli katılımcı olarak valilikler, üniversiteler, belediyeler, ticaret odaları, işadamları dernekleri ile koordineli şekilde yapmaya çalışır. BAKA, yeni bir kurum, gelecekte çok büyük katkılar sağlayabilecek bir kurum, dinamik yapısı var, elemanları çok iyi yetişmiş, yabancı dile hakim, alanlarında uzman kişiler, özerk yapıda, Devlet Planlama Teşkilatı’na dolaylı olarak bağlı, üniversiteler gibi kendi kararlarını alıyor. Tüzel kişiliği olan kendine özgü bir kuruluş, merkezi Isparta’da, Antalya ve Burdur’da Yatırım Destek Ofisleri var.”

YÖNETİM KURULU FARKI
Genel sekreterliğin icrai görevin yürütüldüğü bölüm olduğunu BAKA’nın 27 uzman ve 6 destek personeli bulunduğunu belirten Genel Sekreter Engin,, “Kurumun bir çok kurumdan ayıran bir yapısı şu  şekildedir; yönetim kurulunda, Antalya, Burdur ve Isparta’nın valileri var, 3 ilin belediye başkanları var, 3 ilin ticaret ve sanayi odası başkanları, 3 ilin il genel meclisi başkanları var. Yani devleti ve hükümeti temsil eden valiler var. İş dünyasını temsil eden ticaret ve sanayi odası başkanları, halkı temsil eden belediye başkanları ve il genel meclisi başkanları var.  Kurumsal yapı güçlü. Dolayısıyla etki alanı da güçlü olabiliyor.”

‘Girişimcilik Eğitimi’ni BAKA’nın organize ettiğini belirten Genel Sekreter Tuncay Engin, “Kursu üniversitemizle yapıyoruz, deneyiminden bilimsel potansiyelinden yararlanmak istiyoruz. Talep olursa tekrar açabiliriz. Bilimsellik ile daha profesyonel yaklaşımlar oluşturmak gerekiyor. Çok güzel sonuçlar doğacağını düşünüyoruz. Hayırlı olmasını diliyorum” diyerek girişimcilik adaylarına başarılar dileyerek salondan ayrıldı.

8 Nisan’a kadar sürecek kursta toplam 60 saatlik eğitimi tamamlayan girişimci adayları, iş planları ile KOSGEB’e müracaat ederek, 5 bin TL’si İşletme Kuruluş Desteği, 10 bin TL’si Kuruluş Dönemi Makine, Teçhizat ve Ofis Donanım Desteği, 12 bin TL’si de İşletme Giderleri Desteği olmak üzere toplam 27 bin TL’si hibe ve 70 bini de ‘0’ faizli 2 yılı ödemesiz 4 yıl vadeli kredi desteği olmak üzere toplamda 97 bin TL’lik destekten yararlanabilecek.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.