BAKA'dan Mali Destek Bilgilendirmesi

BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, proje hazırlayacaklara son başvuru tarihi ile çantacı diye tanımlanan proje hazırlayan firmalar konusunda uyarıda bulundu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 22 Aralık 2011 14:01
BAKA'dan Mali Destek Bilgilendirmesi

BAKA’nın 2010-2013 Bölge Planı’nda belirtilen temel amaç ve öncelikleri göz önünde bulundurarak 2011 Yılı Çalışma Programı ve Bütçesi çerçevesinde 28 Kasım 2011’de çıktığı 3 alt başlıktan oluşan 2011 Mali Destek Programı, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Salonu’ndaki geniş katılımlı toplantıda anlatıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından bilgilendirme toplantısının açılış konuşmasını BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin yaptı.

İş dünyasını bilgilendirmek amacıyla düzenlenen toplantıların ilkinin Isparta’da gerçekleştirildiğini ve Burdur’da da yapılacağını kaydeden Engin, “İş dünyasının bilgilenmesi amacıyla düzenlenen bu toplantıların dışında da proje hazırlama ve formatlarıyla ilgili eğitim toplantıları yapılacak. Katkı sağlayacağımız miktar 20 milyon TL. 90 kuruluşun yararlanacağını öngörüyoruz. Bunun katma değeri yapılan yatırımla hem istihdam hem de üretim açısından çok daha fazla olacaktır” dedi.

MALİ DESTEK PROGRAMI BAŞLIKLARI
Projelerin değerlendirme sürecinde tamamen objektif kriterlerin hakim olduğunu belirten BAKA Genel Sekreteri Engin, alt başlıklardan ilkinin ‘bölgemizde faaliyet gösteren işletmelerin; yenilikçi teknolojileri kullanımlarının desteklenmesi, katma değeri yüksek ürünler üretmeleri, markalaşmaları, pazarlama ağlarının geliştirilmesi, ulusal ve uluslararası alanda rekabet güçlerinin artırılması’ hedeflenen ‘Ar-Ge ve Yenilikçiliğin Geliştirilmesi Mali Destek Programı’ olduğunu belirtti.

Engin, toplam kaynak tutarının 7,5 milyon TL olduğunu ve bunun 5.000.000-TL’lik kısmı kar amacı güden işletmelere, 2.500.000-TL’lik kısmı kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlara yönelik projelerde kullandırılacağını, en az desteğin 40 bin TL en fazla desteğin de 400 bin TL olacağını kaydetti.

2011 Mali Destek Çağrısı’ndaki ikinci alt başlığın ise ‘Tarıma Dayalı Sanayinin Geliştirilmesi Mali Destek Programı’ olduğunu ifade eden BAKA Genel Sekreteri Engin, “Tarım bölgemiz açısından asla vazgeçilmez. Tarıma dayalı sanayi sektörlerine yönelik faaliyetlerinin desteklenmesi yoluyla rekabet gücü kazanmaları, yurtiçi/yurtdışı tanıtım ve pazarlamanın etkin kılınarak bölgenin istihdam gücünün artırılması hedefleniyor. Tahsis edilen toplam kaynak tutarı 6.250.000-TL’dir. 4.500.000-TL’si kar amacı güden işletmelere özel sektöre, 1.750.000 TL’si ise kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlara yönelik projelerde kullandırılacak. 30 bin TL- 300 bin TL limit var” diye konuştu.

Çağrıdaki üçüncü alt başlığın da ‘Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi Mali Destek Programı’ olduğunu Antalya için turizmin önemine dikkat çeken Tuncay Engin, “Her çağrımızda turizm sektörü bulunuyor. Bu program kapsamında alternatif turizm alanları ile turizmin 12 aya yayılması hedefleniyor. Desteklenecek projeler için tahsis edilen toplam kaynak tutarı 6.250.000-TL’dir. Söz konusu kaynağın 4.500.000-TL’lik kısmı özel sektör, 1.750.000 TL’lik kısmı kamu kurum ve kuruluşlara yönelik projelerde kullandırılacaktır. Desteklenecek limitler 30 bin TL ile 300 bin TL” dedi.

SON BAŞVURU VE ‘ÇANTACI’ UYARISI
Teklif çağrısının son başvuru tarihinin kar amacı güden kurumlar için 27 Ocak 2012, kar amacı gütmeyen kurumlar için de 26 Ocak 2012 saat 17.00’ye kadar olduğunu ve sonra gelecek projelerin kabul edilmeyeceğine dikkat çeken BAKA Genel Sekreteri Engin, şu uyarıda bulundu:
“Çok önemli bir uyarıda bulunmak istiyorum. Bazı proje yapan firmalar ‘BAKA ile aramız çok iyi projenizi çıkartırız hazırlayalım’ diye gelebilir. Asla hiçbir firma bizim için akredite edilmiş değildir. Çevrenize sorun, çantacı olarak tabir edilen firmalara paranızı kaptırmayın diyorum. Bunlara inanmayın. Hayırlı olsun”

Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel de, BAKA’nın yeni ve genç bir kurum olduğunu, yönetim kurulu üyelerinin Antalya, Burdur ve Isparta’nın valilileri, belediye başkanları, İl Genel Meclisi başkanları ve Ticaret Sanayi Odası başkanlarından oluştuğunu hatırlattı. BAKA’nın bölgesel kalkınmaya yönetişim ile birlikte ağırlık veren çok önemli bir kurum olduğunu belirten Vali Yardımcısı Yüksel, “Sivil toplumun, kamu kurum ve kuruluşlarının klasik yapıda çok da kaynaşmadığı durumda ‘biz hep beraberiz bu işleri hepbareber götürmek durumdayız, kaynaklarımızı en efektif en verimli şekilde, sonuç alıcı yöremizin ihtiyaçlarına göre kullanmak durumundayız’ anlayışının çok somut bir yansıması BAKA’dır” dedi.

‘HER GÜN BAKA’NIN SİTESİNİ ZİYARET ETMELİSİNİZ’
BAKA’nın Antalya ve diğer illerdeki yatırım destek ofisleri Isparta’daki merkezinin kapısının herkese açık olduğunu, ‘araya kimseyi koymayın gelin’ dediğini belirten Vali Yardımcısı Recep Yüksel, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Toplantı şimdi ve sonraki çağrılar için de önemli mesajlar içeriyor. Ana konularda değişiklikler olabilir ama alıcılarımızın açık olması gerektiğini anlıyoruz. Yeni çağrıların olacak. Her gün ziyaret edilmesi gereken web adreslerinden biri de baka.org.tr’dir. Sık kullananlara ekleyin. Projecilikte takip çok önemli. BAKA, finansman desteği verdikten sonra firmanın takibini yapıyor, uluslararası buluşmalarda da bu sivil toplum ve kamu kuruluşu veya firmayla birlikte çalıştık diyerek başarıları kamuoyu ile paylaşmaya devam edecektir. Projelerinizi takip etmelisiniz. BAKA’nın yeni mali destekleri dışında başka destekleri olduğunu da unutmayın. Araştırmalara doğrudan faaliyet desteği gibi. Başarılar diliyorum.”

2011 Mali Destek Çağrısı hakkında ayrıntılı sunumu Proje İzleme ve Değerlendirme Birim Başkanı Kamil Demirbaş yaptı. Katılımcılara hangi projelerin kabul göreceğini ve dikkat etmeleri gereken noktalarla ilgili bilgiler veren Demirbaş, Maliyetlerin Uygunluğu, Destekten Karşılanabilecek Maliyetler, Uygun Olmayan Maliyetler, Program ile Hedeflenen Sektör ve Alanlar, Değerlendirme Süreci ve sonrasında sözleşmenin imzalanması aşamalarını anlattı.

İzleme ve Değerlendirme Birim Başkanı Demirbaş, projelerin uygulanma yeri ve süreleriyle ilgili olarak şu bilgiyi verdi:
“Azami proje süresi 8 aydır. Bu süre, sözleşmenin tüm taraflarca imzalandığı günden bir sonraki gün itibarıyla başlar. Projeler, Ajansın faaliyet gösterdiği Antalya, Burdur ve Isparta’da gerçekleştirilmelidir. Ancak sergi, konferans, fuar ve benzeri etkinliklere katılım faaliyetleri; proje amaçlarının gerçekleştirilmesi için gerekli olduğu durumlarda, bölge dışında gerçekleştirilebilir. Her halükarda proje temel faaliyetleri bölge içerisinde gerçekleştirilmelidir.”

Demirbaş, proje sahiplerinin her türlü sorularının cevaplandırılacağını, teknik desteğe hazır olduklarını ve proje hazırlama eğitimlerinin de başladığını belirtti. Bilgilendirme toplantısı soru-cevap bölümüyle tamamlandı.

Proje hazırlama eğitimleri ise, Antalya’da 22.12.2011’de, Burdur’da 26.12.2011’de ve Isparta’da 27.12.2011’de verilecek. İl merkezlerinin yanısıra ilçeler Antalya Manavgat’ta 23.12.2011, Kaş’ta 26.12.2011, Kumluca’da 27.12.2011 ve Alanya’da 30.12.2011, Isparta Yalvaç’ta 29.12.2011 ve Eğirdir’de de 30.12.2011 tarihlerinde proje hazırlama eğitimleri verilecek.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.