BAKA’dan Sermayeci ve Melek Yatırımcı Paneli

BAKA'nın gerçekleştirdiği panelde, Melek Yatırımcı, Bireysel Katılım Sermaye Sistemi ile Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı’nın ne olduğu, yeni iş fırsatlarında nasıl devreye girdikleri konusunda bilgilendirme yapıldı.

Yayınlanma:
BAKA’dan Sermayeci ve Melek Yatırımcı Paneli

İş dünyası temsilcileri ile projeleri olan girişimcilerin yoğun ilgi gösterdiği Hazine Müşteşarlığı, Sermaye Piyasası Kurulu ile yatırım ortaklığı yetkililerinin konuşmacı olarak katıldığı panelde, yenilikçi iş fikrini daha fikir aşamasından itibaren destekleyerek yenilikçiliğin girişimciliğe dönüşmesinde önemli rol oynayacak melek yatırımcıları veya daha profesyonel kurumsal yapılar girişim sermayesi fonları anlatıldı.

Proje sahibi ile finans sahibini biraya getirebilmek için oluşturulan iş melekleri ağlarının önemine dikkat çekilen panelde, 53 lisanslı melek yatırımcı bulunan Türkiye’de bu şekilde 4-5 ağ olduğu ve yakında akredite olacaklarına dikkat çekilerek; Antalya, Burdur ile Isparta’nın da iş melekleri ağını kurması önerildi.

BAKA’nın bir ilke daha imza atarak düzenlediği ‘Girişim Sermayesi ve Melek Yatırımcı Bilgilendirme Paneli’. Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. İş dünyasının temsilcileri ile çok sayıda girişimcinin katıldığı panelin açılış konuşmasında BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de iş fikirlerini hayata geçirebilmek için gerekli olan finansman kaynaklarına ulaşmaktaki büyük zorlukları hatırlattı.

Gelişmiş ülkelerde yenilikçi iş fikrini daha fikir aşamasından itibaren destekleyerek yenilikçiliğin girişimciliğe dönüşmesinde önemli rol oynayan melek yatırımcılar ile girişimci sermayesi fonlarının bulunduğuna dikkat çeken Tuncay Engin, “Girişim sermayesi fonları ve iş melekleri yatırım yaptıkları şirketlere finansman sağlamanın yanı sıra, gerekli olan yönetsel ve stratejik desteği de sağlayarak şirketlerin daha hızlı büyümelerine de büyük katkı yapmaktadır.

Türkiye melek yatırımcılıkta henüz yolun başındadır. Ancak makro yapıdaki gelişmeler, girişimciliğin öneminin artması ve yabancıların ilgisi ile melek yatırımcılığın gelişimi giderek hızlanmaktadır. Yeni oluşturulan mevzuatta da melek yatırımcılara %75’lere varan önemli miktarlarda vergi avantajları söz konusudur. Bu konuda konuşmacılarımız ayrıntılı bilgi vereceklerdir” dedi. Melek yatırımcılar ve Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıkları tarafından desteklenen firmalara bir kaç örnek veren Tuncay Engin, sözlerini şöyle sürdürdü:

DESTEKLENEN FİRMALARA BİR KAÇ ÖRNEK
“Sağlık ve spor alanında faaliyet gösteren b-fit, seçildiği 2009'dan bugüne kadar istihdamını 20 kat artırmış, 2010'da seçilen ve GPS takip sistemleri alanında uzman olan Arvento firması seçildiği günden bugüne 12 ülkeye ihracat yapmaya başlamış, e-ticaret alanında faaliyet gösteren ciceksepeti.com her gün 20 saniyede bir çiçek siparişi almaktadır ve Airties, Endeavor girişimcisi seçildiği günden bu yana istihdamda %473 artış sağlamıştır.

Bu noktada melek yatırımcı ağları ve Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıklarının, kalkınma ajansları ile işbirliğine giderek, ortak çalışmalar yürüterek hali hazırda katma değer oluşturabilecek sürdürülebilir projelere sahip girişimcilerin veya yatırımcıların eş finansman problemlerinin çözümünde de katkı sağlayabileceğini düşünüyorum. Bugün panele katılarak bilgi ve birikimlerini aktaran panelistlerimize, bizimle her zaman işbirliği içinde destek olan Akdeniz Üniversitesi Rektörümüze, İİBF Dekanımıza ve panele katılan siz dinleyicilerimize teşekkür ediyor, bölgemiz adına başarılı bir panel olmasını diliyorum.”

Hazine Müsteşarlığı Finansal Araçlar ve Piyasalar Geliştirme Dairesi Başkanı Hakan Ertürk, Sermaye Piyasası Kurulu Uzmanı Selin Silahyürekli, KOBİ A.Ş. Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı Şirketi İş Geliştirme Müdür Yardımcısı Onur Öktem ve TRPE Capital’in Kurucu Ortağı Memet Yazıcı’nın konuşmacı olarak katıldığı panel BAKA Antalya Yatırım Destek Ofisi Uzmanı Saadettin Dikmen’in moderatörlüğünde yapıldı.

BİREYSEL KATILIM SERMAYESİ YÖNETMELİĞİ YÜRÜRLÜKTE
Girişimciler için birçok destek ve teşviğin bulunduğunu, ancak yeni başlayan ya da sadece fikir aşamasındaki girişimcilerin bu teşviklerden tam olarak faydalanamadığını söyleyen Hazine Müsteşarlığı, Finansal Araçlar ve Piyasalar Geliştirme Dairesi Başkanı Hakan Ertürk, Hazine Müsteşarlığı Bireysel Katılım Sermayesi Hakkında Yönetmeliği’nin yürürlüğe girdiğini hatırlattı. Proje sahibi ile finansman sahibini bir araya getirmek için oluşturulan iş melekleri ağlarının yeni yatırımcılar için büyük önem taşıdığını belirten Hakan Ertürk, Türkiye'de bu şekilde 4-5 ağ olduğunu ve Hazine’nin bu ağları akredite etmeye başlayacağına dikkat çekerek Antalya, Burdur ve Isparta’daki iş melekleri ağının kurulması önerdi.

Yönetmeliğe göre ‘melek yatırımcı’ olarak bilinen bireysel katılım yatırımcısının öncelikle Hazine’den lisans almaları gerektiğini belirten Hakan Ertürk, Bireysel Katılım Sermayesi (BKS) Sistemi’nin nasıl işlediği, başlangıç firması finansman döngüsü, vergi indirimi için BKS lisansının nasıl ve kimlerin alabileceği, ortaklık için genel hususlar, yatırım yapılacak girişim şirketinin niteliklerinin ne olması gerektiği konularda bilgi verdi.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Uzmanı Selin Silahyürekli, kurulun görevleri ve yürüttüğü çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklıkları’nın (GSYO) ne olduğunu, sermaye piyasası mevzuatındaki tanımını anlatan Uzman Silahyürekli, SPK olarak ana amacın fon talep edenlerle fon sunumu yapanları biraraya getirmek olduğunu vurguladı. GSYO’nın girişim sermayesi yatırımlarının gerçekleştirilmesinde kullanılan araçlardan biri olduğunu söyleyen SPK Uzmanı, kayıtlı sermayeli olarak kurulan ve çıkarılmış sermayelerini esas olarak girişim sermayesi yatırımlarına yönelten ortaklıklar olduğunu ve GSYO’ların faaliyetlerinde sermaye piyasası mevzuatına uyum sağlaması gerektiğini bildirdi.

KOBİ AŞ GİRİŞİM YATIRIM ORTAKLIĞI VE TPRE CAPİTAL
KOBİ A.Ş. Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı Şirketi İş Geliştirme Müdür Yardımcısı Onur Öktem, KOBİ A.Ş’ye Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Halk Bankası, KOSGEB, TESK ile 16 sanayi ve ticaret odasının ortak olduğunu hatırlattı. KOBİ AŞ’nin ortak olmak için dikkat ettiği noktalar ve aradığı özellikler hakkında bilgi veren Onur Öktem, KOBİ AŞ’nin ekonomiye katkı sağlayacak projelerin sermaye ve yönetim desteğiyle hayata geçirilmesi amacıyla faaliyetlerini sürdürdüğünü ve bugüne kadar 8 yatırım ortaklığı oluşturduğunu söyledi.

Uluslararası yatırımcılarla, bağımsız özel sermaye yöneticilerini buluşturmayı hedefleyen TRPE Capital’in Kurucu Ortağı Memet Yazıcı da, girişimciliğin günümüzdeki durum tespitini yaptı ve risk sermayesi ile girişim sermayesi konularını anlattı. TPRE’nin risk ve girişim sermayesi olabildiğini söyleyen Memet Yazıcı, TRPE Capital Türkiye’de büyüme ve innovasyon odaklı yatırımlar yapan bir girişim sermayesi şirketi olduğunu, 2010’dan bu yana Türkiye’de sağlık, teknoloji ve lojistik alanlarında toplam 8 yatırım gerçekleştirdiğini ve yatırım sonrasında aktif olarak yönetim kurullarında rol aldığını ifade etti.

TPRE Capital’in kurucu ortağı Yazıcı, iki adam ve bir fikirle başlayan girişim yolculuğunun; demo ve müşteri, gelir ve ikinci müşteri, karlılık, büyüme, pazar ortağı, pazar lideri, bölgesel oyuncu ve global oyuncu olarak sürebileceğini söyledi ve bu yatırım yolculuğunda imece (ağ ve ekosistem), tecrübe, bilgi, zaman ayırma ve doğru beklentinin önemini vurguladı.

Panel, soru cevap bölümüyle tamamlandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.