BAKA’nın Desteğiyle Kent Müzesi Açıldı

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) desteklediği projeyle Antalya’nın Elmalı İlçesi, Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır Kent Müzesi’ne kavuştu.

Yayınlanma:
BAKA’nın Desteğiyle Kent Müzesi Açıldı

Kent tarihini, kültürünü yansıtarak Elmalı’nın kırsal turizm alanındaki marka değerini artırmak amacıyla uygulanan projeyle, ilçenin tarihi konaklarının korunması bilincinin oluşması, ilçenin tarihi bilgi ve dokümanlarının yok olmadan bir yerde toplanması, turistik değerlerin tanıtımının yapılması ile bir platform oluşturulup kent markası oluşturulması hedefleniyor.

Elmalı Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği’nin ‘Kırsal Alanda Bir Turizm Markası: Şehr-i Elmalı Projesi’, BAKA’nın 2011 Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi Mali Destek Programı’ndan destek almaya hak kazandı. Alternatif turizm faaliyetleri ile turizm ürünlerinin çeşitlendirilmesi ve sezonun tüm yıla yayılmasına katkı sağlamak amacıyla uygulanmaya başlanan proje kapsamında; Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır'ın evinin bulunduğu Karyağdı Mahallesi’nde hayırsever Mehmet Ata tarafından bağışlanmış Badazlıların Evi olarak bilinen tarihi bina restorasyon sonrası Yazır Ailesi’nin katkılarıyla düzenlenerek Elmalılı Muhammet Hamdi Yazır Kent Müzesi olarak törenle açıldı.

Açılış törenine Milli Savunma eski Bakanı ve AKP Antalya Milletvekili Mehmet Vecdi Gönül, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Erbil, BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Yazır Ailesi’nin fertleri, Antalya Büyükşehir Belediye eski Başkanı Hasan Şubaşı ile çok sayıda davetli ve vatandaş katıldı. Tasavvuf müziği ve ilahilerden oluşan konserin ardından törende; Elmalı Kaymakamı Mehmet Murat Çekmen, Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Milletvekili Vecdi Gönül ve Elmalılı M. Hamdi Yazır’ın torunu Mehmet Hamdi Yazır birer konuşma yaptı.

BAKA, KAYMAKAMLIK VE YAZIR AİLESİ’NE TEŞEKKÜR
BAKA, Elmalı Kaymakamlığı ve Yazır Ailesi başta olmak üzere projeye katkıda bulunan Antalya Valiliği, Elmalı Belediyesi, Akdeniz Üniversitesi, Elmalı Meslek Yüksek Okulu, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Elmalı Kültür Turizm Dayanışma Derneği ve Elmalı Müzesi ile diğer kurum ve kuruluşlara teşekkür edildi.

Antalya’nın alternatif turizm merkezi olma potansiyelini taşıyan Elmalı’nın potansiyelinin yüksek olduğu vurgulan törende; Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır’ın yanısıra Abdal Musa, Vehab-ı Ümmü, Sinan-ı Ümmü, Şeyh Ahi Baba gibi önemli şahsiyetler ile Ömerpaşa Camii, Eskihisar Camii, Elmalı Hazineleri, Elmalı Müzesi, tarihi Likya Yolu, Avlan Gölü, Kızlar Sivrisi, Sedir Ormanı, tarihi Osmanlı evleri, sahip olduğu eşsiz arkeolojik değerlerin bulunduğuna dikkat çekildi. Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesilen kent müzesi gezildi.

Elmalı Kaymakamı Mehmet Murat Çekmen, Yazır Ailesi’nin desteğiyle bugüne kadar sergilenmemiş eser ve özel eşyalar da olmak üzere çok zengin bir kent müzesi oluşturulduğunu belirtti. Kaymakam Çekmen, “Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır’a ait 16 orijinal hat dahil olmak üzere tesbihten çakmağına, duvar saatinden aynasına, bakanlık mühründen hat cihazlı malzeme ve hokkalarına satranç takımına kadar bir çok değerli eşyası ile tefsiri ve yazdığı eserleri kent müzesine kazandırılmış oldu” dedi.

Elmalı’nın Kırsal Turizm alanındaki marka değerini artırmak amacıyla gerçekleştirilen projenin desteklendiğini söyleyen BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin ise, kamu kurum kuruluşları, STK ve iş dünyasıyla işbirliği içerisinde hareket ettiklerini, BAKA’nın bölge kalkınmasına yönelik Ar-Ge, sanayi ve tarıma dayalı sanayi ile turizme destek verdiğini hatırlattı. Tuncay Engin, diğer alanlarla birlikte turizmin yılın tüm aylarına yayılmasını sağlayacak inanç turizmi, kültür turizmi, doğa turizmi, tarih turizmi gibi alanlardaki projelere BAKA’nın desteklerin artarak devam edeceğini kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.