BAKA’nın Desteklediği Can Kurtaracak Proje

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) desteğiyle Antalya İl Sağlık Müdürlüğü’nün hayata geçirdiği ‘Ulaşımı Zor Yerleşim Birimlerinde Gönüllü İlkyardımcı Eğitimi Projesi’nin tanıtım toplantısı yapıldı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Şubat 2013 12:18
BAKA’nın Desteklediği Can Kurtaracak Proje

Proje ile ilk etapta 10 köyde gerçekleştirilecek eğitimlerle yetiştirilecek gönüllü ilkyardımcılar, sağlık ekiplerinin olay yerine ulaşana kadar acil müdahale yapılarak yaşam desteği verilmesini sağlayacak.

BAKA’nın 2012 Yılı Doğrudan Faaliyet Mali Destek Programı kapsamında desteklediği projenin tanıtımı Antalya Sağlık İl Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya Antalya Vali Yardımcısı Mehmet Kurdoğlu, Sağlık İl Müdürü Dr. Adem Bilgin, BAKA Antalya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Alaattin Özyürek, Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Murat Özdemir, belediye başkanları, kaymakamlar ve muhtarlar ile çok sayıda sağlık çalışanı katıldı.

ULAŞIMI ZOR BÖLGELERDE İLKYARDIM EĞİTİMLERİ
Proje ile acil yardım ekiplerinin ulaşımı zor olan bölgelerde, ‘Gönüllü ilkyardımcıların olması ve sayılarının zamanla artırılması’, ‘Bilinçli ve hızlı ilkyardımla engellenebilir ölümlerin en aza indirgenmesi’, ‘Yanlış ilkyardım sonucunda oluşan sakatlanmaları en aza indirgenmesi’ ve ‘Gönüllü ilkyardımcılar ve acil yardım ekipleri arasındaki işbirliğinin, yerel halkın, kurumlara ve il yöneticilerine güvenin artırılması’ amaçlanıyor.

Projede ilk aşamasında Akseki Yarpuz, Konyaaltı Saklıkent, Kumluca Adrasan, Gazipaşa Sugözü, Gündoğmuş Köprülü ve Güneycik, İbradı Ormana, Kaş Sütleğen, Korkuteli Söğütçük ve Elmalı Akçay’da tam gün ve her yerde en az 10’ar kişiden oluşan gönüllülere eğitim verilecek.

Projenin adından da anlaşılacağı üzere ulaşımı zor yerleşim birimlerinde gönüllü ilkyardımcı yetiştirmenin amaçlandığını hatırlatan Sağlık Müdürü Dr. Adem Bilgin, ulaşımı zor yerlerde vakaya anında ve doğru müdahale ederek 112’ye anlaşılabilir bilgi verebilmenin önemini vurguladı. 112 ekiplerinin vakalarda, hastayı hastaneye transfer etmede sıkıntısı olmadığını, ambulansların küçük birer hastane niteliğinde olduğunu ve hastanede yapılacak her türlü işlemin personellerce gerçekleştirilebildiğini belirten Müdür Bilgin, projeye desteği için BAKA’ya teşekkür ederek sözlerine şöyle devam etti:

“Bu konuda bulunduğumuz nokta oldukça iyi olmasına karşın vakaya ulaşmakta karşılaştığımız zorluklar ve daha öncesinde yapılmış olan yanlış müdahaleler vicdanımızı yaralıyor. Basit bir olay sonrasında yaşam desteği verilmediği için ölümle karşı karşıya kalan vakalar söz konusu. Bu proje bu tür sorunlara son vermeyi amaçlıyor. Özellikle belediye başkanlarımız, kaymakamlarımız ve muhtarlarımızdan bu konuda destek istiyoruz. İnşallah daha fazla yaygınlaştırırız ve Antalya bir model olarak devam eder.”

ALTERNATİF TURİZME KATKI SAĞLANACAK
BAKA’nın verdiği destekler hakkında bilgi veren ve Kalkınma Ajansı’nın önceliklerinden birinin alternatif turizm olduğunu vurgulayan Antalya YDO Koordinatörü Alaattin Özyürek ise, alternatif turizmin gelişmesine katkı sağlayacak “Ulaşımı Zor Yerleşim Birimlerinde Gönüllü İlkyardımcı Eğitimi Projesi’nin Doğrudan Faaliyet Desteği olarak BAKA’nın desteklediğini hatırlattı.

Antalya Valisi Dr. Ahmet Altıparmak ve vali yardımcılarının katkıları için teşekkür eden ÖZYÜREK, kongre, eko ve sağlık turizmi olmak üzere alternatif turizme ilgi duyan turistlerin sayısının arttığını ve gelecekte daha da artacağını söyledi. Projenin yerel halkın yanı sıra turistlere sağlık hizmetinin hızla ulaşması açısından da güzel bir proje olduğunu belirten Alaattin Özyürek, sağlık hizmetinin hızlı ulaşmasının turizm için büyük önem belirterek, projeleri olanları Antalya YDO’ya davet etti.

EĞİTİMLER SÜREKLİ GÜNCELLENMELİ
Antalya Vali Yardımcısı Mehmet Kurdoğlu ise kurumlar arası diyalogun ve insanı yaşatmanın önemini vurguladı. İlkyardım konusunun büyük önem taşıdığını ve 112 acil çağrı merkezlerinin önemi vurgulayan Vali Yardımcısı Kurdoğlu, “Eğitim sürekli güncellenmeli. Bunun için arkadaşlarımızdan ilkyardım yönetmeliğini bir kez daha inceleyelim. Kurumlarda çalışanlarımız mutlaka ilk yardım eğitimi almalı. Proje ile uzak noktalarda yaşayan vatandaşlarımıza yardımlarına birilerinin çabuk koşabilmesi hedeflenmiş. Tam bir kurumlar arası diyalog ve işbirliği örneği. Sürekli eğitim çok önemli” dedi.

Protokol konuşmalarının ardından söz alan Sağlık Müdürlüğü Acil ve Afetlerde Sağlık İşleri Şube Müdürü Dr. Yusuf Genç de, 112 Acil çalışmaları ve vaka sayıları ile projenin içeriği hakkında önemli bilgiler verdi. Genç daha sonra katılımcılara, 112 Komuta Merkezi çalışanının yönlendirmeleri sayesinde 18 aylık bir bebeğin babası tarafından hayata döndürülmesini içeren bir telefon ses kaydını dinletti. Profesyonel yönlendirme ve doğru müdahalenin önemini özetleyen konuşmalar tüm katılımcıların dikkatini çekti.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.