Bakanlık Şehir İçi Sanayilere El Atıyor

Bakanlık Şehir İçi Sanayilere El Atıyor

Yayınlanma:
Güncelleme: 02 Mayıs 2017 09:50
Bakanlık Şehir İçi Sanayilere El Atıyor
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının görevleri yasal düzenle ile yeniden belirlendi. Yeni kanunla sanayi yatırım alanlarını belirleme yetkisi bakanlığa verildi. Ayrıca şehir içinde kalan sanayi sitelerini taşınma yetkisi de bakanlığa verildi. Isparta ise bu süreci iki yıldır süren Gül İki Küçük Sanayi Sitesi hazırlığı ile önceden tamamlamış oldu.

ISPARTA İÇİN FIRSAT OLDU
Bilim, teknoloji ve sanayi politikalarına yönelik karar süreçlerini, destek, teşvik ve fon mekanizmaları ile ilgili kurum ve paydaşlar arasındaki ilişkileri yeniden yapılandıran Yüksek Teknolojiler Araştırma Merkezi Kanun Tasarısıyla Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kanununda da değişikliğe gidilerek Bakanlığın görevleri yeniden belirlendi.

Bu kapsamda, yerleşim alanları içerisinde bulunan sanayi sitelerinin ve sanayi işletmelerinin yerleşim alanları dışına taşınması ve planlı sanayi alanları dışında faaliyet gösteren sanayi işletmelerinin planlı sanayi alanlarına taşınmasına yönelik faaliyetleri yürütmek Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının görevleri arasına girdi. Gül İki Küçük Sanayi Sitesi Isparta için önemli bir avantaj oldu. Zira sanayi alanı iki yıl önceden belirlendi. Kooperatif sanayi sitesi kuruluşu için arsa alımları yaptı. Bu şekilde bürokrasi nedeniyle uzun zaman alacak birçok iş Isparta Belediyesi, esnaflar ve milletvekillerinin birlik içinde çalışması ile sorun yaşanmadan geçirildi.  

KÖYLÜDE MAĞDUR OLMASIN
Gül İki Küçük Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Mehmet Boyacı, Isparta’nın yeni ve modern sanayi sitesi için hazırlıkları tamamladığını söyleyerek “Isparta’da esnafımız, belediyemiz, valiliğimiz gibi kurumlar bir arya gelerek başka illerin yıllar alan hazırlık sürecini biz çoktan tamamladık. Şuana kadar bin 200 metrekare alana yayılan sanayi bölgesinden 220 bin metrekare arazi aldık. 320 kooperatif üyemiz var. Daha iki, üç yıl öncesine kadar metrekaresi 5 ile 30 TL arasında değişen fiyatlarda satılan alandan, sanayi alanı olunca bir komisyon kurarak rayiç fiyat belirlendi. Bu noktada köylüde mağdur olmasın diye 35 ile 45 TL arasında değişen fiyatlar belirlendi” dedi.

KAMULAŞTIRMAYA DESTEK TALEBİ
Boyacı, alandan arazi alımı yaparken metrekaresine 60 TL’ye kadar ödeme yaptıklarını belirterek “sanayi alanında, demiryolu ve doğalgaz hattı gibi yasal olarak engel taşkil eden yerlerde metrekaresine 41 TL daha çok yapılaşma yapılabilecek alanlarda ise 60 TL’ye kadar arazi alıyoruz. Bizim tek talebimiz bakanlığımızın arazi alımlarına ilişkin yasal destek vererek süreci hızlandırması ve kamulaştırmaya destek vermesidir” diye konuştu.  

“ARSALAR ÇOK DEĞERLİ”
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, tasarının Komisyondaki görüşmeleri sırasında dönüşümü sanayi sitelerindeki işyerleri ile anlaşarak hayata geçireceklerini belirtti. Bakan Özlü, “Anadolu’nun her tarafında sanayi siteleri var bir kısmı da şehrin içerisinde. Bunlar, 1970’li yıllarda yapılmış, küçük yapılar, 50-100 metrekare dükkânlar. Şehir merkezinde kaldıkları için iyi bir görüntü oluşturmuyorlar, çok yeterli de değiller. Artık daha büyük, 500-1000 metrekare dükkânlar daha kullanışlı. Bunların arsaları çok değerli. Biz bir hesaplama yaptık, yaklaşık 17 milyar liralık bu dönüşümden bir bedel çıkıyor. Arzumuz odur ki; bu sanayi sitelerinin sahipleriyle, yani dükkân sahipleriyle görüşüp, onlarla mutabık kalıp hem belediye hem özel idarelerle görüşüp bunları şehre makul mesafede, temiz, pırıl pırıl, modern sanayi çarşılarına taşıyalım istiyoruz. Çünkü ellerindeki mülk aslında bu dönüşümü çevirebilecek durumda” dedi. Bakan Özlü, tüzel kişiliği kooperatif olan küçük sanayi sitelerinde anlaşarak bu dönüşümü sağlayacaklarını belirterek, “Zoraki olmaz” dedi.

BAKANLIK BİRİMLERİNE DÜZENLEME
TBMM Sanayi Komisyonunda kabul edilen tasarıyla, Bilim Teknoloji ve Sanayi İcra Kurulu ile Ar-Ge ve Teknoloji Fonuyla getirilen yeni yapı doğrultusunda; Sanayi Bakanlığının görevleri yeniden düzenleniyor. Tasarıya göre, Bakanlık, yeni oluşturulacak olan Bilim, Teknoloji ve Sanayi İcra Kurulu’nun sekretaryasını yapacak, alınan kararları uygulayacak. Ar-Ge ve Teknoloji Özel Hesabını yönetecek. Teknoloji ve sanayi altyapısını geliştirecek, yenilikçi ve katma değeri yüksek yurt içi üretimin arttırılması, sanayinin küresel pazarlarda rekabet edebilirliğinin sağlanması için ihtiyaç duyulan yatırımları belirleyecek. Sanayinin dijital dönüşümü ile ilgili politika ve stratejileri oluşturacak.

Bakanlığın OSB ve endüstri bölgelerine yönelik görevlerine ek olarak, sanayi siteleri ve özel endüstri bölgelerinin planlanması ve geliştirilmesine yönelik politikalar oluşturacak. Teknoloji geliştirme bölgelerinin, yer seçimi, kamulaştırılması, kuruluş ve işleyişine ilişkin düzenlemeleri yürütecek.
 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.