Bakanlık Temiz Diyor Ama…

Gıda Tarım ve Hayvancılık Eğirdir İlçe Müdürlüğü Eğirdir Gölü'nde avcılık yoluyla elde edilen su ürünlerinde herhangi bir olumsuz sonuca ulaşılmadığını bildirildi. Ancak, bazı uzmanlar konuyla ilgili aynı fikirde değil.

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Aralık 2017 17:27
Bakanlık Temiz Diyor Ama…

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca denizlerden ve iç sulardan avlanan ürünlerde ağır metal parametrelerinin Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliğine uygunluğunun belirlenmesi amacıyla Avcılık Yoluyla Elde Edilen Su Ürünlerinde Ağır Metal İzleme Programı oluşturulduğu ve program çerçevesinde Eğirdir Gölü'nden avcılık yoluyla elde edilen su ürünlerinde herhangi bir olumsuz sonuca ulaşılmadığı bildirildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, "Avcılık Yoluyla Elde Edilen Su Ürünlerinde Ağır Metal İzleme Programı çerçevesinde Eğirdir Gölümüzden av yasakları göz önünde bulundurularak avcılık yoluyla elde edilen su ürünlerinde (Sazan Balığı, Havuz Balığı, Çim Sazanı, Kerevit) 4'er aylık 2 dönem (1. Dönem; Eylül, Ekim, Kasım, Aralık, 2. Dönem; Ocak, Şubat, Mart, Nisan) halinde Ispartaİl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğünde Civa, Kadminyum ve Kurşun analizleri yaptırılmaktadır. 2012 Eylül ayından itibaren yapılan analizlerde Eğirdir Gölü'nden avlanan balık ve kerevitlerde herhangi bir olumsuz sonuca rastlanmamıştır." denildi.

Ancak, 30 yılı aşan süredir Türkiye’nin gölleriyle ilgili bilimsel çalışmalar yürüten Yard. Doç. Dr. Erol Kesici, konuya farklı bir açıdan yaklaştı. Kesici; "Eğirdir Gölü’nde” Balıklar Temiz çıktı “ haberi üzerine, bana ulaşan hemşerilerim , "göldeki balıkların temiz çıktığını bildirmektedir"… Keşke ne kadar güzel olurdu..Haberde; Gıda Kodeksine göre balıklarda Civa, Kadminyum ve Kurşun analizleri sonucu Ağır metal yönünden sorun olmadığını bildirmektedir. Çok sevindirici bir sonuç.. Ama başta DİŞLİ BALIK olmak üzere balıklarda PARAZİTİN olmadığını göstermez. İkisi bir birinden çok farklı olup, bu sonuç sadece ağır metal yönündendir . Dişli balıklara dikkat" ifadelerini kullandı.

Kesici; "Balıklarda görülen parazitler bu yıl çok ciddi boyutlarda! Adeta “kaynıyor” Önceleri laboratuvarlarda tespit edilen kırmızı renkli parazitler öyle büyük ki (6-10cm) sudak-dişli balık levreğin beyaz etinde gözle görülmekte… Sazanlarda da belirlendi. Göl kenarında olta ile balık miktarı artınca adeta ortalık şenlendi” dedi.

30 yıldan fazla zamandır Türkiye’nin gölleri ve sulak alanları üzerinde bilimsel çalışmalar yürüten Yard. Doç. Dr. Erol Kesici, Eğirdir Gölü’yle ilgili çarpıcı uyarılarda bulundu. Kendisi de Eğirdirli olan ve gölün hatalı yönetilmesinin önüne geçebilmek için yıllardır mücadele yürüten Kesici, bir zamanlar Türkiye’nin doğal su ürünleri deposu olan gölde balık kalmadığına dikkat çekerek hatalı uygulamalardan vazgeçilmesini istedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.