Bakanlık’tan Eğirdir Gölü’ne Özel Koruma

Bakanlık’tan Eğirdir Gölü’ne Özel Koruma

Yayınlanma:
Güncelleme: 02 Ağustos 2019 10:50
Bakanlık’tan Eğirdir Gölü’ne Özel Koruma

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Eğirdir Gölü'nü koruma altına alacak olan Eğirdir Gölü Havza Koruma Planı ve Özel Hüküm Belirlenmesi çalışmasını tamamladı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Eğirdir Gölü'nü koruma altına alacak olan Eğirdir Gölü Havza Koruma Planı ve Özel Hüküm Belirlenmesi çalışmasını tamamladı. Isparta'ya içme ve kullanma suyu sağlayan Eğirdir Gölü için koruma kuşakları oluşturulan çalışma ile Türkiye'de ilk kez ekolojik köy kurulacak.

Cihan Haber Ajansı’nın haberine göre; Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan 'Eğirdir Gölü Havza Koruma Planı ve Özel Hüküm Belirlenmesi' çalışması onaylandı. Çalışmaya göre, göldeki azami su seviyesi olarak belirlenen 919 metre kotu altında hiçbir faaliyete izin verilmeyecek. Göl içerisinde güvenlik, gezinti, su ürünleri çıkarılması ve balıkçılık faaliyetleri için kullanılacak akaryakıtla çalışan araçlara, her türlü atıksu ve sintine sularını göle boşaltmaması şartıyla izin verilecek.

GÖL YEŞİL KUŞAK ALANINDA,
YENİ YAPILAŞMAYA İZİN VERİLMEYECEK
'Mutlak koruma alanı' olarak belirlenen alan içinde bulunan, azami su seviyesinden itibaren 30 metre yatay mesafedeki 'göl yeşil kuşak alanı'nda, yeni yapılaşmaya izin verilmeyecek. Mevcut yapılarda sadece bakım yapılabilecek. Bu alandaki ağaç ve tüm bitki türleri korunacak, çıplak alanlar ağaçlandırılacak. Yine 'mutlak koruma alanı' içinde bulunan 'yeşil kuşak'tan itibaren 270 metre yatay mesafe olarak belirlenen 'göl koruma alanı'nda yer alan tarım alanlarında organik tarıma geçilecek.
Mutlak koruma kuşağı'ndan itibaren 700 metre yatay mesafe olarak belirlenen 'kısa mesafeli koruma alanı'nda, köy yerleşik alanı içerisinde köy nüfusuna kayıtlı insanlar tarafından 3194 Sayılı İmar Kanunu'na göre yeni yapı yapabilecek. Bu alandaki mevcut tarım alanlarında 'Havza Koruma Planı Uygulama Programında tanımlanan sürelerde iyi tarım uygulamalarına geçilecek.

'Kısa mesafeli koruma alanı'ndan itibaren bin metre yatay mesafe olarak belirlenen 'orta mesafeli koruma alanı'nda, turizm gelişme alanı ve turizm tesislerinin yapımına, bu tesislerden kaynaklı tüm sıvı atıkların özel hükümlerde belirtilen deşarj standartlarını sağlaması şartıyla izin verilecek. Bu alandaki mevcut tarım alanlarında 'Havza Koruma Planı Uygulama Programı'nda tanımlanan sürelerde iyi tarım uygulamalarına geçilecek.

'Orta mesafeli koruma sınırı–havza sınırı' arası olarak belirlenen 'uzun mesafeli koruma alanı'nda, tamamen kuru tipte çalışan, tehlikeli atık üretmeyen ve endüstriyel atıksu oluşturmayan yeni sanayi kuruluşlarına izin verilebilecek. Bu alanda hayvansal atıkların kompostlaştırılması şartı ile entegre tesis niteliğinde hayvancılık işletmelerine izin verilecek.
Eğirdir çalışması ile Türkiye'de ilk kez 'jeolojik tabanlı mutlak koruma alanı' belirlendi. İlk kez literatüre giren alan ile Eğirdir Gölü'nü tabandan besleyen yeraltı suyu kaynaklarının hidrojeolojik beslenme bölgeleri de 'mutlak koruma alanı' ilan edildi. Böylece sadece göl suları değil, gölü besleyen yeraltı suyu kaynakları da koruma altına alınacak.

EKOLOJİK KÖY KURULACAK
Çalışma kapsamında ayrıca Türkiye'de ilk kez ekolojik köy kurulacak. 'Eğirdir Gölü Mutlak Koruma Alanı'nda bulunan Göktaş Mahallesi ve Gençali köyünde hayata geçirilecek ekolojik köy uygulaması ile doğayla tam uyum içinde; yörenin tarihi, kültürel, doğal yapısına uygun zanaat, sanat, eğitim, kültür ve spor gibi faaliyetlerin gerçekleştirileceği bir yerleşim hedefleniyor. Ekolojik köy doğal dokuyla uyumlu olduğu gibi, ekonomik olarak sürdürülebilir iş ve istihdam olanakları da sunacak.
Isparta'ya içme ve kullanma suyu temin edilen Eğirdir Gölü Havzası'nın toplam büyüklüğü 3 bin 309 kilometrekareye ulaşıyor. Yaklaşık 4 milyar metreküplük su potansiyeline sahip olan gölden içme, kullanma, sulama, su ürünleri yetiştiriciliği, enerji üretimi, sportif ve turizm amaçlı olarak yararlanılıyor. Yüzey alanı 487,8 kilometrekare olan gölün maksimum su seviyesi olan 919 metre kotundaki hacmi 4005 hektometreküp olarak hesaplanıyor.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum