Bakanlıktan YBEM'e Şok!

Kamuoyunda ‘haksız rekabet’e neden olduğu gerekçesiyle eleştirilere hedef olan YBEM’nin İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi ile ilgili aldığı yetki belgesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından askıya alındı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 07 Mart 2014 11:35
Bakanlıktan YBEM'e Şok!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimleri verebilecek kurumların yetkilendirmesini yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü Yetkilendirilmiş Eğitim Kurumlarının ve Yetkisi Askıya Alınmış Eğitim Kurumlarının Listesini güncelledi.

YBEM YETKİLENDİRİLMİŞ KURUMLAR ARASINDA YER ALAMADI
Yapılan güncellemede İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi için yetkilendirilmiş 229 kurum yer aldı. Daha önce Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Yaşam Boyu Eğitim Merkezi (YBEM)’nin de yer aldığı listede bu defa YBEM yer alamadı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 74 kurumun yetkisini askıya aldığını açıkladı. SDÜ YBEM de yetkisi askıya alınan kurumlar arasında yer aldı.
İş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve diğer sağlık personelinin eğitimlerini vermek üzere Bakanlıkça yetkilendirilen kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ve 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununa göre faaliyet gösteren şirketler tarafından kurulan müesseseler bu eğitimleri verebiliyor.

YETKİSİ ASKIYA ALINDI AMA HALA ÖN KAYIT ALIYOR
Ancak 4 Mart tarihinde güncellenen listede Yetkisi Askıya Alınmış Kurumlar listesinde yer alan SDÜ YBEM’nin, İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi için başvuru almaya devam etmesi dikkat çekti. YBEM’ne İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi almak için başvuranlara ön kayıt alındığı ve şu ana kadar 15 kişinin başvurduğu, sayının 25’e tamamlanması halinde eğitimlerin hemen başlayacağı söyleniyor.

YBEM yetkilileri eğitimlerin Aralık ayında yapılacak sınav için yapılacağını da başvuranlara hatırlatıyor.

YETKİ HANGİ KOŞULLARDA ASKIYA ALINIR?
Peki çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı konuyla ilgili yetki belgelerini hangi koşullarda askıya alabiliyor?

Ajans32 muhabiri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ilgili birimlerinden yaptığı araştırmalarda yetki belgesinin askıya alınmasına neden olacak başlıca koşullara ulaştı.

EĞİTİCİ BELGESİ OLMAYANLAR DERSE GİREMEZ
Buna göre İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi veren kurumlarda eğitici belgesi olmayanların veya eğitici belgesi askıya alınmış olanların derse girmeleri ceza gerektiren durumlar arasında yer alıyor.

MEKAN VE DONANIM ŞARTLARINA UYULMAK ZORUNDA
Yine mekan ve donanım şartlarına uymamak, yerleşim planında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nün onayı alınmadan değişiklik yapmak ve eğitim alanının amacı dışında kullanılması da ceza gerektiren durumlardan sayılıyor.

DENETİMLERDE EKSİK BELGE SUNULMASI
Eğitim programının kurum içerisinde ilan edilmemesi ve eğitime katılanlara ilişkin düzenlenen bilgi ve belgelerin eksik tutulması da ceza gerektiren durumlardan. Öte yandan bakanlığın denetimlerinde istenilen belgelerin tam ve eksiksiz olarak sunulmaması da yine yetki belgesini askıya almayı gerektirecek durumlar asında gösteriliyor.

SDÜ YBEM YENİDEN YETKİ ALABİLİR Mİ?
Öte yandan SDÜ YBEM’nin İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimini verebilmesi için yeniden yetki belgesi başvurusu yapması gerekiyor. Bu sürecin de en az 6 ay gerektirdiği belirtiliyor. Ancak, SDÜ başka bir eğitim kurumu kurarak YBEM dışında bir isimle bakanlığa başvurarak yetki belgesi alabiliyor. Bunun için de yaklaşık 1,5 ay gibi bir zamana ihtiyacı olduğu belirtiliyor.

SORUYORUZ !
Ajans32 olarak SDÜ Yöneticilerine soruyoruz;
Bakanlığın Resmi İnternet sitesinde Yetkisi Askıya Alınan Kurumlar arasında yer alan SDÜ YBEM hangi sebepten yada sebeplerden dolayı yetki kaybı yaşamıştır?


SDÜ YBEM’nin yetkisi askıya alınmışken, kurumuza yapılan başvuruları ‘Ön Kayıt’ olarak almanızın sebebi nedir?


Yasal olarak en az 6 ay söz konusu alanda eğitim veremeyeceğiniz doğru mudur?


Eğer doğruysa ön kayıt alarak, eğitim almak isteyen kursiyerlerin hak kaybını nasıl ödemeyi düşünüyorsunuz?


SDÜ Yönetimi, SDÜ YBEM’nin yetki kaybına neden olan kişi yada kişilerle ilgili bir yaptırım düşünüyor mu?

YETKİLENDİRİLMİŞ VE YETKİSİ ASKIYA ALINMIŞ KURUMLARIN
LİSTESİNE AŞAĞIDAKİ LİNK’TEN ULAŞABİLİRSİNİZ…

http://www.csgb.gov.tr/csgbPortal/isggm.portal?page=ydb

Bu linkten Eğitim Kurumları İşlemleri bölümünü tıklayarak listeye ulaşabilirsiniz...

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
12 Yorum