Bakır’dan Kuraklık Sorusu

Bakır’dan Kuraklık Sorusu

Yayınlanma:
Bakır’dan Kuraklık Sorusu

CHP Milletvekili İrfan Bakır, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na kuraklıkla ilgili yazılı soru önergesi sundu. 

Türkiye’de kuraklık tehlikesinin her geçen yıl biraz daha arttığına dikkat çeken Bakır, “Dünyada iklim değişikliğinin en çok etkilediği bölgelerden biri olan Akdeniz havzasında yer alan Türkiye’de kuraklık tehlikesi her geçen yıl biraz daha artmaktadır. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, Türkiye genelinde alansal yağış miktarı 2009’dan bu yana yüzde 20 azaldı. Aynı verilere göre, Aralık 2017'de yağışlar ise normal sayılan miktarın yüzde 29,2 gerisine düştü. Kısaca Türkiye her geçen yıl su fakiri bir ülke olmaya daha da yaklaşıyor. 

Bu kapsamda, 

1- Son 5 yılda Türkiye’nin su kaynaklarında azalma olmuş mudur? Azalmanın nedenleri nelerdir? 

2- Türkiye’nin içme suyunda sorun yaşayan iller hangileridir? Bu illerde yaşanan su sıkıntısının nedenleri nelerdir?

3- Tarımsal sulama sorunu yaşayan iller hangileridir? Bu illerde yaşanan sulama sorunlarının nedenleri nelerdir?  

4- Türkiye’deki barajların doluluk oranları son 5 yılda nasıl bir değişim göstermiştir? Hangi barajların doluluk oranı azalmıştır?

5- Isparta’da bulunan Eğirdir, Beyşehir, Burdur, Kovada göllerinin suları çekilmiş ve göller kirlilik tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Bu göllerin su oranı son 5 yılda nasıl bir değişim göstermilştir? Bakanlığınızca bu göllerle ilgili herhani bir çalışma yapılmış mıdır? 

6- Türkiye’de başka hangi göllerin su oranları azalmıştır? Bu durumla ilgili herhangi bir çalışma, inceleme yapılmış mıdır? 

7- Ülkedeki su sıkıntısı ve kuraklık konusunda Bakanlık tarafından hangi önlemler alınmaktadır?

 

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.