Balıkların Ölümüne Neden Olan Rapor Açıklandı

Eğirdir Gölünde balıkların ölmesi iddiası üzerine gölden numune alan Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Eğirdir Birimi inceleme sonucunda hazırladığı raporu basın ile paylaştı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 19 Nisan 2012 14:05
Balıkların Ölümüne Neden Olan Rapor Açıklandı

Rapora göre; Liman Mevkii’nden alınan numune üzerinde renkte kararma, kafaların üst taraflarında, sırtta, yüzgeçlerde, ağız kenarlarında, solungaçlarda yer yer ağız nekroz, ödem ve mantari oluşumların gözlendiği, iç ve dış parazite rastlanmadığı belirtilerek sonuç kısmında; balık direnci düştüğünde balıklarda hastalık sebebi olarak saprolegnia sp. adlı bakteriye rastlanabildiği, bu bakterinin genelde sularda bulunabildiği, bu mantar türünün balık vücudunda yara, pul dökülmesi, yüzgeç yırtılması, solungaç tahrişi vs. gibi durumlarda deri ve solungaçlara yerleşerek balığın direnci de düşükse hastalık oluşturabildiği ve ölümlere sebebiyet verdiği açıklanmıştır.

Ayrıca raporda şu bilgilere de yer verilmiştir: “Ülkemiz göl ve göletlerinde sazangiller ve diğer içsu balıklarında kitlesel olmayan ilkbahar ölümleri genelde görülmektedir. Bunun sebebini şu şartlar oluşturmaktadır:Kış aylarında balıkların genelde beslenmemesi ve dirençlerinin düşmesi,avcılık ve diğer etkenlerden dolayı pul dökülmeleri ve yaralanmalar,ilkbaharda sulardaki ani sıcaklık,oksijen ve pH değişimleri ile buna bağlı olarak artan stres ve solungaçlarda tahribat,bu şartlar sonucu balık ve suda bulunan fırsatçı patojenlerin enfeksiyon oluşturması.

Su kirliliği var ise stres daha da artmakta ve süreç hızlanmaktadır. Ölümler enfeksiyon neticesi veya enfeksiyon başlamadan olabilmektedir. Sonuç olarak; Eğirdir Gölü’nde görülen balık ölümlerinin kitlesel olmadığı, ölüm sebebinin hastalık veya parazit salgını olmadığı, ölen balıkların daha çok ağlardan kaçan, yaralanmış ve pulu dökülmüş balıkların oluşturduğu, ölümlerin ve çevre şartlarının izlenmeye devam edilmesi gerektiği kanaatine varılmıştır.” denilmiştir.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.