Bankalara Çalıştık

Ispartalının son bir yıl içinde bankadan yatan parası 183 milyon lira daha değer kazandı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 14 Şubat 2013 10:38
Bankalara Çalıştık

Buna karşılık Isparta’nın bankalardan kullandığı kredi miktarı 356 milyon lira artış gösterdi. Isparta’da bir kesim parasına değer kattı, bir kesim de kredi çekerek bankalara çalıştı Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu’nun açıkladığı son rakamlar mevduat zengini Isparta tezini bir kez daha doğruladı. 2012’de bankalarda yatan para bir yıl içinde 183 milyon lira artış sağladı. Ancak Isparta’da kredili yaşam ağır bastı.

Isparta’da bankaların kullandırdığı kredi miktarında 356 milyon lira gibi bir artış yaşandı. İlde en çok tüketici kredisi kullanıldı. Isparta borcuna sadık kaldı. 2 milyar 594 milyon liralık kredinin sadece 74 milyon 269 bin lirası icra takibinde Rakamlar Isparta’nın mevduat zengini olduğu tezini bir kez daha doğrulamaya yetti. BDDK mevduat ve kredi oranları açıklamasına göre Isparta’nın bankalarında yatan toplam mevduat 2 milyar 372 milyon lira. Geçen yıla göre yaklaşık 183 milyon lira mevduat artışı var.

Mevduatın 630 milyon liralık bölümünü döviz geri kalanını Türk Lirası oluşturuyor. Bu mevduat Isparta’nın tüm nüfusuna paylaştırıldığında bankada hepimizin 5 bin 769 lirası oluyor.

ISPARTA KREDİ BORCUNA SADIK
Isparta’da bankalar mevduat açısından olduğu kadar, kredi açısından da büyük önem taşıyor. Öyle ki son bir yılda ilde kredi kullanım rakamı 356 milyon lira gibi büyük bir artış gösterdi. 2012’de 2 milyar 594 milyon lira kredi kullandı bu rakamın 2 milyar 519 milyon lirası nakit kredi. Isparta kredili yaşamda borcuna sadık şehir.

İlde takipteki alacak miktarı 74 milyon 296 bin lira. Yani toplam kredinin ancak yüzde 2.8’i icra takibinde. Adeta bankalara çalışan Isparta’da kişi başına kullanılan kredi miktarı 6 bin 127 lira. Kişi başına takipteki kredi alacağı ise 180 lira.

TÜKETİCİ VE KONTU KREDİSİNDE ARTIŞ
Kredili yaşama alışan Isparta geride bıraktığımız yıl 563 milyon 447 bin lira tüketici kredisi kullandı. Isparta bir önceki yıla göre 96.2 milyon lira artışla tüketici kredisi kullandı. Konut kredisi kullanımında da patlama yaşandı. Bir yılda çekilen konut kredisi 36.6 milyon lira artış gösterdi. Isparta’da konut olmak için 283 milyon 249 bin liralık kredi kullandırıldı.

KREDİ KARTLARINDA PATLAMA
İlde kredi kartlarıyla yapılan harcamalarda adeta patlama yaşandı. 2011 yılında 265 milyon 427 bin lira olan kredi kartı kullanım rakamı geçen yıl 338 milyon lira olarak gerçekleşti.

EN ÇOK KREDİ TARIM KESİMİ KULLANMIŞ
Isparta’da bankaların kullandırdığı kredi miktarının sektörlere göre dağılımına bakıldığında en çok krediyi tarım kesimi kullanmış. Tarım sektörünün kullandığı kredi miktarı 289 milyon lira. İkinci sırada 107 milyon lira ile enerji sektörü üzerine çalışan firmalar geliyor. Toptan ticaret ve komisyoncuların kullandığı kredi miktarı 101 milyon lira. İnşaat 68 milyon, tekstil ise 48 milyon lira kredi kullanımıyla dikkat çekti.

ISPARTA BANKALARIN TERCİHİ
Isparta mevduat hesabı ve kullandığı kredi miktarındaki yükseliş nedeniyle bankaların şube açmaktan geri durmadığı bir il. İlde 55 banka şubesi faaliyet gösteriyor. Isparta’da 7 bin 447 kişiye bir banka şubesi düşüyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.