Barla'ya Said-i Nursi Müzesi

Said Nursi'nin Risale-i Nur'un önemli bir bölümünü yazdığı Barla köyünde Said Nursi Müzesi yapılacak. Barla Platformu Başkanı Said Yüce, çalışmalardan memnun olduklarını kaydederek "Şükür ki bugünkü yöneticilerimiz kayda değer yaklaşımlar sergiledi" dedi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 18 Temmuz 2014 15:10
Barla'ya Said-i Nursi Müzesi

Müze projesine yönelik Isparta Öğretmenevi'nde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Kültür ve Turizm Bakanlık Müşaviri Abdurrahman Çelik, Ak Parti Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç ve Barla Platformu Başkanı Said Yüce katıldı. Barla'da Kültür Bakanlığı olarak ne yapabilecekleri sorusunun yanıtını aramaya geldiklerini belirten Kültür ve Turizm Bakanlık Müşaviri Abdurrahman Çelik, "Barla'nın uzun devreli gelişim planının oluşturulması, bugünden itibaren de bu çalışmalara hız verilmesi üzerinde duruyoruz. Bu konuda teknik çalışma gerekiyor. Barla,Isparta ve Türkiye açısından çok önemli. Manevi açıdan da öyle. Barla'nın gelecek nesillere çok daha iyi bir şekilde aktarılması için bu tür planlamaların mutlaka yapılması gerekiyor. Bunun içinde öncelikle küçük çalışmalardan başlayıp, büyüğe doğru bir master planı ortayla konulması gerekiyor" dedi.

CİDDİ BİR ÇEKİM MERKEZİ
Barla Platformu Başkanı Said Yüce de Barla'nın hem Isparta, hemTürkiye için çok önemli bir yer olduğuna dikkat çekerek, "Manevi açıdan önemli bir atmosfere sahip. Barla'nın dünya çapında tanınmasına vesilen olan geçen asırda doğmuş, Said Nursi'nin 1927- 1934 yılları arasındaBarla'da sürgünde kalması ve bütün dünyada bilinen, bugün 54 dile çevrilmiş eserlerinin, dörtte üçünü Barla'da telif etmiş olmasıdır. Bugün dünyanın her yerinden her yıl 500 -600 bin kişi Barla'yı ziyaret ediyor. Bu yoğunluğa fiziki alt yapısının müsait olmadığı görülüyor. Uzun yıllardırBarla'nın yerlileri, burayı sevenler, Bediüzzaman'ı takip edenler, buraya bir şeyler yapılması hep arzu ediyorlardı. Ama çok şükür ki bugünkü yöneticilerimiz kayda değer yaklaşımlar sergiledi ve inşallah Barla'nın ve civarının fiziki altyapısı ile geliştirilmesi, gelecek yoğunluğu karşılayacak kapasitenin oluşturulması için çalışmalar yapılacak. Isparta'nın manevi ve turizmi açısından da gerçekten ciddi bir çekim merkezi. Bizler de sivil toplum kuruluşları olarak, Bediüzzaman'ı takip edenler olarak da buraya yapılacak çalışmalardan, hem devletimizin katkısından, özel sektörün yapacağı çalışmalardan memnunuz" şeklinde konuştu.

MÜZEDE NELER OLACAK?
Said-i Nursi'nin hiç bir zaman iktidara talip olmadığını, ancak memleket yararına hürriyetlerin önünü açan iktidarları her zaman desteklediğin belirten, Yüce, müzeye ilişkin şunları söyledi:
"Yaklaşık 12 bin metrekarelik alanda içinde restoranı, kafeleri, otoparkı, abdest alma yerleri ile beraber 5 bin metrekare müze alanı olacak.Bediüzzaman, sadece bir din adamı değildir. 1. Dünya Savaşı'na katılmış yüzlerce talebesi şehit olmuş Rusya'ya esir düşmüş esarette kaldıktan sonra İstanbul'da Enver Paşa tarafından karşılanmış padişah adına devlet liyakat madalyası takdim edilmiş. Bu madalya da bu müzede sergilenecek. İstanbul'un İngiliz işgalinden kurtulmasında çok büyük yararları olmuş. Mustafa Kemal ve arkadaşları Bediüzzaman'ın bu tarafını bildikleri için Meclis'ten şifreli telgraflarla onu Ankara'ya davet etmişler. Milli Mücadele'ye çok büyük desteği olmuş bir şahsiyettir. Bunlarla ilgili bilgi belge ve dokümanlar da teşhir edilecek. Tabi yazdığı Risale-i Nurların yazılış safahatları, kendi kaleminden çıkan eserlerin orijinalleri var. Bunları teşhir etmenin ötesinde insanların hem dünya hem ahiret saadetini kazanmaları için yazdığı eserlerin mahiyetleriyle ilgili en az üç dilde olmak üzer görsel ve sesli tanıtımı yapılacak. Buraya gelenler Bediüzzamanhakkında ciddi bir kanaat sahibi olarak Barla'dan ayrılmış olacak. Proje hazırlandı. Yer tespiti yapıldı. İnşaata başlanacak."

MASTER PLANI HAZIRLANACAK
Ak Parti Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç de, "Barla'ya ziyaretçi geldiğinde onları istediğimiz gibi ağırlayamıyoruz. Onun için 3 ayaklı bir plan düşünüyoruz. Master planı çerçevesinde kamulaştırılması gereken alanların tespit edilmesi, koruma alanlarının belirlenmesi açısından bir master planı hazırlanacak. Hatta Isparta'daki bütün ziyaretle yerlerinin düzenlemesini içeren bir plan. Bunun dışında acil yapılması gereken şeyler var. Bugün onları tespitleri yapıldı. Otopark, şadırvan, abdesthane.Barla'ya gelenlerin namaz kılabilecekleri alanların yeniden belirlenmesi gibi acil yapılması gereken düzenlemeler var" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum