Barolar Birliği'nden Kızlı Erkekli Suç Duyurusu

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Isparta Ahmet Melih Doğan Anadolu Lisesi’nde öğle yemeği gün ve saatlerini kız ve erkek öğrencileri ayıracak biçimde uygulatan okul müdürü Kenan Köse hakkında suç duyurusunda bulundu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 08 Kasım 2013 15:40
Barolar Birliği'nden Kızlı Erkekli Suç Duyurusu

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Isparta Ahmet Melih Doğan Anadolu Lisesi’nde öğle yemeği gün ve saatlerini kız ve erkek öğrencileri ayıracak biçimde uygulatan okul müdürü Kenan Köse hakkında suç duyurusunda bulundu.

TBB, Köse hakkında Isparta Cumhuriyet Başsavcılığı’na nezdinde suç duyurusu yaptı. Barolar Birliği, Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde de idari soruşturma başlatılması talebinde bulundu.

Suç duyurusunda şu ifadelere yer verildi;
Isparta Ahmet Melih Doğan Anadolu Lisesi’nde 21.10.2013 tarihinde yemekhane kapısına asılan duyuru ile kız ve erkek öğrencilerin birbirinden ayrı, farklı saatlerde öğle yemeği yiyeceği belirtilmiştir. Sözü edilen duyuruda; kız öğrencilerin pazartesi, salı ve çarşamba günü saat 12:25- 12:40, erkek öğrencilerin ise 12:40- 13:00 saatleri arasında, perşembe ve cuma günü ise erkek öğrencilerin 12:25-12:40 arasında, kız öğrencilerin ise 12:40- 13:00 arasında yemek yiyeceği ve bu uygulamanın dönem sonuna kadar geçerli olduğu bildirilmiştir.

1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 15. maddesi uyarınca kız ve erkek karma eğitim yapılması esas iken; verilen eğitimin devamı niteliğindeki öğle yemeğinin kız ve erkek öğrencileri ayıracak biçimde belirli gün ve saatlere göre planlanması ve uygulanması, şüphelinin yürüttüğü okul müdürlüğü görevinin gereklerine açıkça aykırılık teşkil etmektedir. Zira, anılan duyuru ile gerçekleştirilen eylem, kız ve erkek öğrenciler arasında ayrımcılığa neden olmaktadır. Bu durum gerek ulusal mevzuatta gerekse Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesinin 29. maddesinde hükme bağlanan çocuğun “kişiliğinin”, “insan haklarına ve temel özgürlüklere saygısının geliştirilmesi”, “cinsler arası eşitliğin sağlanması” şeklindeki eğitimin amaçlarına da aykırıdır.

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 78. maddesi uyarınca Milli Eğitim Temel Kanunu’nda dile getirilen temel eğitim amaç ve ilkelerine bağlı kalarak görev yürütmekle yükümlü okul müdürünün şikayete konu eylemi, anılan Kanunun “Genel amaçlar” başlıklı 2. maddesinde dile getirilen “Beden, zihin, ahlak, ruh ve duygu bakımlarından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş bir kişiliğe ve karaktere, hür ve bilimsel düşünme gücüne, geniş bir dünya görüşüne sahip, insan haklarına saygılı, kişilik ve teşebbüse değer veren, topluma karşı sorumluluk duyan; yapıcı, yaratıcı ve verimli kişiler olarak yetiştirmek;” amaç ile görev ve sorumluluğuna açıkça aykırı olduğundan cezai sorumluluğu gerektirmektedir.

Sağlıklı bir toplumun şu anki garantisi olan çocukların eğitim kurumlarında karşılaştığı tavır, kendi cinsiyetlerinden, kişiliklerinden endişe duymalarına sebebiyet vereceğinden, alıntılanan temel eğitim amacına aykırı şekilde “ruh ve duygu bakımından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş bir kişiliğe” sahip olmalarını engellemekte, kendilerini diğer cinsiyetteki akranlarından farklı görmek suretiyle ayrımcılığa yol açmaktadır.

Halbuki Anayasa’nın 2. maddesinde Türkiye Cumhuriyeti’nin, insan haklarına saygılı, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğu hüküm altına alınmıştır. İnsan haklarına saygılı, demokratik laik ve sosyal bir hukuk devletinde bireylerin maddi ve manevi varlıklarını koruma ve geliştirme hakkının garanti altında bulunması, ayrımcılığa maruz kalmaması en temel hukuki gerekliliktir.

1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun “Birliğin görevleri” başlıklı 110. maddesinin 17. bendinde Türkiye Barolar Birliği’ne “hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak ve korumak, bu kavramlara işlerlik kazandırmak” görevi verilmiş olup, anılan görev ve yetki uyarınca Anayasa’nın 42. maddesi uyarınca “Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre..” yürütülmesi gerekli eğitim ve öğretim faaliyetine, ayrımcılığa açıkça aykırılık teşkil eden şüphelinin eylemine dair şikayet hakkını kullanma zorunluluğu doğmuştur.

SONUÇ VE İSTEM :
Yukarıda açıklanan nedenlerle Türk Ceza Kanunu’nun 257. maddesine aykırılık nedeniyle soruşturma başlatılmasını ve gerekli işlemlerin yapılmasını vekil sıfatıyla ve saygılarımla dilerim.

SDÜ ADT öğrencileri dün konuyu protesto etmek için okul bahçesinde kızlı erkekli tost yemişlerve kararı protesto etmişlerdi.

O HABER İÇİN TIKLAYIN

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum