Başbakana Risale-i Nur ve Bediüzzaman Enstitisü Çağrısı

Başbakana Risale-i Nur ve Bediüzzaman Enstitisü Çağrısı

Yayınlanma:
Güncelleme: 15 Mayıs 2015 11:24
Başbakana Risale-i Nur ve Bediüzzaman Enstitisü Çağrısı

Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Himmet Uç, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na seslenerek, “Isparta’da üniversitede bir Bediüzzaman ve Risale-i Nur Enstitüsü açılmasına ön ayak olmanızı sizden istirham ediyoruz” dedi.

Başbakan Davutoğlu’nun Isparta’daki mitingine katılan Prof. Uç, “Dickens anglo Amerikan ülkeleri başta bütün dünyada okunur, Zola Avrupa’da okunur, Dosto Petersburg’ludur onun adı ile anılır, Bediüzzaman da Isparta ile anılır. Dünyanın yüze yakın ülkesinde okunan Risale-i Nur eserlerinin doğuş yeri Isparta’dır” şeklinde konuştu.

Prof. Himmet Uç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sayın başbakan Isparta’nın Bediüzzaman’ı bağrına basmakla bir vahdet ve tevhid ve birlik mesajı verdiğini ifade etti. Şöyle dedi; “Isparta milli birlik ve beraberliğin ne demek olduğunu Türkiye’nin doğusu ile batısı arasında farkın olmadığını Bediüzzaman Said Nursi’yi bağrına basmakla gösterdi.”

TÜRK SİYASİ TARİHİNDE ÇOK İSABETLİ TAHLİLLERİ OLAN BİR ŞAHIS
“Sayın Başbakan Bediüzzaman konusunda Türk siyasi tarihinde çok isabetli tahlilleri olan bir şahıs. Bediüzzaman ömrünün büyük bir kısmını doğuda daha sonra eserlerini verdiği yıllarda on beş yıla yakın Isparta ve havalisinde yaşadı. Barla onun eserlerinin dünyaya açıldığı yerdi. Bilimin, fennin ve bütün mukaddes kitapların asrın saldırıları ile daralan ufkunu Bediüzzaman genişletti ve İslamı kılıçlarla değil harflerle savundu.

DAVUTOĞLU’NUN BEDİÜZZAMAN BİLDİRİSİ
“Sayın Davutoğlu, yıllar önce Bediüzzaman sempozyumuna sunduğu bir bildiride Bediüzzaman’ın siyaset teorisi üretmedeki ustalığını anlatmıştı. Çok büyük bir akademik maharetle Bediüzzaman’ın aktif siyaset değil siyaseti ülkenin birlikteliğini savunun bir reçeteye savunduğunu ifade etmişti. Evet Bediüzzaman parti siyaseti değil ülkedeki siyasetin ülkenin birliğini savunan bir siyaset teorisi olduğunu ifade ediyor. Tıpkı bizim yüz elli yıl fikir ve siyaset adamlarımızı yöneten İngiliz ve Amerikan, Fransız tarzının ötesinde bir siyaset uzmanı olduğunu söylüyoruz.

BEDİÜZZAMAN VE RİSALE-İ NUR ENSTİTÜSÜ İSTİYORUZ
“Bediüzzaman Türk siyasilerinin kavramaktan aciz olduğu bir siyasi dehadır, yüz yıldan fazla bir süredir bu ülkede kırılmalar olmaması onun menfaate dayanan değil ülkenin menfaatine dayanan siyasi görüşleri yüzündendir. Bu yüzden sayın Başbakan Davutoğlu, Bediüzzaman konusundaki fikirlerinize katılıyorum ama Süleyman Demirel Üniversitesinde hakkında söylenen, yazılan ve kendi yazdıkları ile bir büyük kütüphane olan Bediüzzaman’ı bu üniversitede araştırma konusu yapacak dağınık malumatı tedvin edecek enstitü, bir Bediüzzaman ve Risale-i Nur enstitüsü açılmasına ön ayak olmanızı sizden istirham ediyoruz. Bu işi yapacak bu ülkedeki nadir adamlardan biriyim otuza yakın çalışmam var. Sıradan edipler için yıllarımı verdim böyle bir adamın hayatı ve eserleri ve fikirleri konusunda araştırma için devletin desteği ve denetimi gerekir, sıradan hayranlıkların yapacağı ortada.

“Bediüzzaman’ın talebeleri ve ruhu böyle bir enstitü ile büyük değer kazanacaktır. O kadar basit işler için üniversite bünyesinde enstitüler var. Bediüzzaman, milenyumun büyük dâhisi neden bir enstitü ile araştırmaya açılmasın?

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum