Başbakanlığın Cuma Hutbesine Tepki Gösterdiler

Atatürkçü Düşünce Derneği yaptığı yazılı açıklama ile Ulusal Eğitim Derneği ise Isparta İdare Mahkemesi'ne konuyla ilgili yürütmenin durudurulmasını talep eden başvuru ile Başbakanlığın Cuma Genelgesine tepki gösterdi.

Yayınlanma:
Başbakanlığın Cuma Hutbesine Tepki Gösterdiler

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun mesai saatlerini Cuma Namazı'na göre ayarlayan genelgeyi onaylamasının ardından bazı kesimlerin tepkisi gündeme geldi.

Konuyla ilgili olarak Isparta'da iki farklı kurum tepkisini dile getirdi.

Ulusal Eğitim Derneği Şube Başkanı Mahmut Özyürek, bugün Isparta İdare Mahkemesi'ne giderek yürütmenin durdurulması için resmi başvuruda bulundu.

Özyürek, söz konusu genelgenin Anayasa'ya aykırı olduğunu iddia etti.

Özyürek dilekçesinde "Türkiye’nin en doğu ve batısı arasında 75 dk. zaman farkı vardır. Namaz saatlerinin değişkenlik göstermesi karşısında, artık çalışma saatleri konusunda ülkenin her yerinde farklı uygulama söz konusu olacaktır. Çalışma saatleri konusundaki genel olarak ulusal birlik ortadan kalkacaktır. Bu durum, 1925 tarih ve 697 sayılı Yasa’ya çok açıkça aykırıdır. Çalışma saatleri, Cuma günü için ezani saat sistemine göre biçimlenmektedir. Ezani saat sisteminin terkedilmesi ve modern saat sistemine geçilmesi 1909 yılında Osmanlı Mebusan Meclisinde tartışılmış ve kabul edilmemiş, Cumhuriyet döneminde 697 sayılı Yasa ile söz konusu olmuştur.

Şimdi bu sistem çalışma saatleri üzerinden ve Cuma günü ile başlanılarak delinmektedir. Yapılan işlem, çalışma saatleri uygulamasında, alafranga/modern saat sisteminden kopuşun başlangıcıdır.

Diğer yandan söz konusu genelge ile Eğitim kurumlarında Eğitim sürerken, ders ve eğitime ara verilerek, dini ibadet öne çekilmekte, eğitim sistemi de felç edilmekte, bu yolla ortada kalan öğrenciler veya diğer kişiler için de, eğitim yerine ibadet geçirilerek, bu durumun yönlendirici bir boyut yaratmasına yol açılmaktadır" dedi.

Konuyla ilgili bir tepki de Atatürkçü Düşünce Derneği'nden geldi. ADD Şube Başkanı Batuhan Güldiken, "Laik bir cumhuriyette, devleti yönetme iddiasındakilerin yurttaşları arasında her inançtan insanın olduğu ya da olabileceği olgusunu görmezden gelerek, sadece bir inanca mensup insanlara, ve üstelik İslam Dininde kadınlar için Cuma Namazı olmadığı kuralını görmezden gelerek, bir kısım erkek için çalışma düzenini ve hukukunu dini kurallara göre düzenlemesi açık bir Anayasa suçu oluşturmaktadır.

Namaz ibadetinin Dünyanın Güneş etrafındaki hareketi ile hesaplanması ve ülkenin en Doğusu ile en Batısı arasındaki zaman farkı dikkate alındığında çağdaşlık iddiasındaki bir ülkede çalışma düzeninin ne kadar aksayacağı ise ayrı bir konudur. 1 saat 16 dakikalık zaman farkına yaklaşık 1 saatlik namaz süresi de eklendiğinde ülkenin iki ucu arasındaki çalışma kopukluğu laiklik anlayışının ekonomik faaliyetleri de ne kadar mükemmel düzenlediği ortaya konmaktadır.

AKP iktidarı işbaşına geldiğinden bu yana, kamu çalışanları zaten Cuma günleri çalışma düzenini Cuma Namazı saatlerine uydurmakta ve hiçbir “babayiğit” bu duruma ses çıkaramamakta idi. Şimdi fiili durum bir Anayasa suçu ile “yasal” kılıfa uydurulmuştur" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum